leśny EDC - neck
Napisano Ponad rok temu
Byłby on leśno-wycieczkowo-terenowo-użytkowym EDC :wink: - tzn.: znalazłby zastosowanie tam, gdzie folder, to za mało, a duży fixed mógłby być nie mile widziany i byłby po prostu za duży i za ciężki...
Warunki - neck:
- musi kosztować maks. 200 zł
- długość ostrza: 8-10 cm
- grubość: min. 2,5 mm (a to i tak za mało)
- wygodna rękojeść - może być z okładzinami
- MUSI być WYTRZYMAŁY
- ostrze plain
- odpowiedni kształt ostrza - to nie ma być sztylet i raczej nie tanto...
- w miarę dobra stal (420, to ostateczność)
- dziurka na linkę mile widziana
- pochwa umożliwiająca noszenie noża przy pasku (poziomo)
- c.d.n. :-)
CZEKAM NA PROPOZYCJE...!
Moje propozycje:
- Timberline Lightfoot
- Camillus CUDA Arclite Neck
- CRKT F4 Carson Neck
- ...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
becker necker - raczej bez konkurencji, choć mogę się mylić.
Na necka trochę za duży jak dla mnie, ale nóż rzeczywiście wyśmienity.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Mam Polkowski/kasper companion i na necka za duży, ale za to świetny system pochewek z zytelu. Naprawdę użyteczny, tylko stal kiepska zwłaszcza w wykonaniu CRKT .lub Polkowski/kasper companion od crkt, ew ryan plan B tej samej firmy, polecam obadac.
I garda przeszkadza w pracy na desce w kuchni i przy obieraniu większych ilości warzyw.
Napisano Ponad rok temu
Jedyny mankament to przykrotka rekojesc - problem z pewnoscia chwytu znika po zastosowaniu striderowskiego oplotu.Qknij na [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] tam AdamD pokazal jak to ma wygladac .
Napisano Ponad rok temu
ale zdaje sie że sid go chce do paska, chyba że tylko jako opcje. zresztą kto nosi noże na szyi :? to niewygodne jak chuj jest
Napisano Ponad rok temu
Ale nosiłem nóż, pożyczony od znajomego Camillus CUDA Arclite Neck. Po wymianie łańcuszka na linkę - fajna sprawa. Trochę na początku wrażenie, że się zgubi, ale po całym dniu z nożem na szyi stres przeszedł.
Do lasu - Becker Necker. To wół roboczy w klasie takich noży. Na niego oplot, bądź rękojeść z micarty/drewna i piękna sprawa. Znajomy używa jako EDC, noszony na paseczku, bądź na szyi.
Napisano Ponad rok temu
po drugie, nie da sie schować noża jednąręką do pochwy, a to poważny minus, bo czasami nie ma drugiej, a na ziemi nie zawsze dobrze jest kłaść (np jeśli nóż potrzebujesz czysty, albo jak jest noc,, powodzenia w szukaniu beckera po ciemku, nawet jak go masz tuż pod nosem)
nóż na szyi, jak dla mnie bez sensu jest. arclite miałem i nosiłem ale nie na szyi tylko "przewieszone przez szyję" czyli że pochwę miałem pod pachą. wolę jednak przy pasku.
Napisano Ponad rok temu
Pozdr
Mithr
PS Jumbo, stoczyłem się pod biurko...
A ja nosze na szyi i dobrze mi z tym... Tylko dziewczyna czasem narzeka...Nie nosiłem chuja na szyi, więc chętnie usłyszę jak to jest.
P
M
Napisano Ponad rok temu
Oj
Pozdr
Mithr
Napisano Ponad rok temu
teraz kupuje sobie griptiliana niebiesciutkiego:)
a chce miec nimravusa tylko nie wie jeszcze po co jej to:)
Napisano Ponad rok temu
Subiektywnie, nienawidze neckow, nie nosze nawet lancuszka z pierwszej kommuni a co dopiero noz.Jak dla mnie ta metoda noszenia noza sie absoultnie nie sprawdza na codzien , ani to wygodne ani poreczne no i jak w czyms takim pojsc na przyklad do pracy??
Napisano Ponad rok temu
ale do lasu to sie zabiera z reguly fixed 4-6''...
Napisano Ponad rok temu
Timberline na szyje , czezbys byl koniem ?
Chodziło mu raczej o
Mini Pit Bulla a nie o Zambezi
tak przynajmniej myślę
pozdrawiam
mlodyraduh
Napisano Ponad rok temu
Na szyję nie (choć... kto wie)... raczej przy pasku, poziomo. Jeśli chodzi o Timberline'a, to miałem na myśli właśnie Mini Pit BullaTimberline na szyje, czezbys byl koniem?
A Zambezi jest troszeczkę za duży... choć nie ukrywam, że strasznie się mi podoba...!!!
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
ebay - zakupy
- Ponad rok temu
-
liquid metal ??
- Ponad rok temu
-
Jestem nienormalny szukam topora.
- Ponad rok temu
-
Custom Hunting Knives from "BASKO"
- Ponad rok temu
-
Logo Magii Stali?
- Ponad rok temu
-
Z apteki doktora Jumbo
- Ponad rok temu
-
10 Przykazań NOŻOMANIAKA
- Ponad rok temu
-
Tak skończymy...
- Ponad rok temu
-
Dziadku, nie odchodź...
- Ponad rok temu
-
Co to za noz ktory w"predator"uzywa Arni ?
- Ponad rok temu