Kata z Kataną????
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
ostatnio w Szczecin City był pokaz tameshigiri pana Lukaszczyka, też bede miał z niego filmik, ale ne wiem czy to Cie zainteresuje
Napisano Ponad rok temu
Jakie kata? Jakie podstawy? I o co chodzi? :roll:kata lub jakies podstawy
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
ty musisz sobie najpierw znalesc instruktora ktory by cie uczyl. Sam nie tylko nic sie nie nauczysz, ale jeszcze potem bedziesz musial sie oduczac roznych blednych nawykow co zajmie wiecej czasu niz jakbys sie od poczatku porzadnie uczyl.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
ja nie mam pojecia o nunczaku, ale o mieczu mam. Nigdy nie nauczysz sie miecza z video czy ksiazek. To moze byc dodatkowy material, ale nie glowny. Musisz jechac do w-wy, tam paru ludzi cwiczy miecz, np iaido. Mozesz np. jezdzic do instruktora raz w tyg, a potem cwiczyc w domu codziennie to ma sens. On na biezaco bedzi korygowal twoje bledy. Inaczej umarles w butach wierz mi. :wink:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
hmm.... no ale ja do warszawy nie bede dojezdzał to jest bankowe po 1 . brak czasu po 2 to troche za daleko po 3 to kosztuje ale ja Szczepan spróbuje to jak masz moze jakies podstawy ? uparty jestem ale trudno nie dam za wygraną co w tej chwili umiem to ... to umiem idealnie
nie nauczysz się niczego z mieczem z filmików z netu, a jak zobaczysz te wszystkie subtelne ruchy towarzyszące szermierce, to nie boks. jest mnóstwo szczegółów, bez znajomosci których, Twoje machanie pozostaje tylko machaniem - co z oddechem, wiesz kiedy i jak wydychać powietrze, postawa - faceci mają hakamy, rozdzielczośc wiekszosci filkimów pozostawie wiele do życzenia, nie bedziesz widział ważnych szczegółów, których nauczy Cie trener. Samo cięcie na filmikach to jest tylko machnięcie, a wiesz w ogółe ile w tym wszystkim jest szczegółów, wierz mi że cholernie dużo. Kolejny problem jest taki, że na wiekszosci filmików panowie, rzadziej panie odwalają fuszerkę, czyli to co robią jest do dupy niepodobne. Inny problem to szkoła, której filmik oglądasz, każda szkóła macha nieco inaczej, różnice te nieraz są tak znaczne, że to co jedni uważają za własciwe, to inni traktują jako błąd.
W kwestii, nunczo. mma kumpla, który trenoiwal taekwondo, nunchako ćwiczył na treningach i w domu, ale powiedział mi tak, że nunczo mozna się nuczyć machac i to ładnie, ale jest aerobik, a można się tez nauczyć walczyc, wtedy to już nie jest takie ładne.
Z filmików nie nauczysz sie nic istotnego, żeby machnąc mieczem do przodu, nie potrzeba internetowych filmików. proponuję ci jeździj od czasu do czasu na seminaria, nauczysz się czegoś i bedziesz to szlifował w chacie.
Napisano Ponad rok temu
uparty jestem ale trudno nie dam za wygraną co w tej chwili umiem to ... to umiem idealnie
a ja nic nie umiem idealnie, a cwiczę już co nieco, moi znajomi tez nie umieją nic idealnie, pewnie dlatego dalej ćwiczą
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Hanwei, Bugei a może coś innego?
- Ponad rok temu
-
ale sklepik namierzylem ;)
- Ponad rok temu
-
whipboxing ...po polsku
- Ponad rok temu
-
Air Soft Gun - bawi sie w to ktos z Was ?!?
- Ponad rok temu
-
Skąd ściagnąć filmki z Kamą? Pomózcie !
- Ponad rok temu
-
pokazy iaido i nie tylko...
- Ponad rok temu
-
Pokrowiec do iaito
- Ponad rok temu
-
PiterM, sprzedawales ostatnio...