ostrzałki po raz setny - tylko nie bijcie .......
Napisano Ponad rok temu
bede mam nadzieje ze do polowy miesiaca sciagal 2 noze z 2 stron i pomyslalem ze moze by wysepic cos na ostrzalke
noze to bedzie CRKT M21 i BK7 no na zwyklym kamyku za 3 pln to szkoda mi i ch ostrzyc
i zastanawiam sie nad ostrzałka lansky - wyglada mi to na triangle dla ubogich, cena w miare osiagalna dla mnie, cudów nie wymagam
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
lansky z dwoma pretami ceramicznymi
lub
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
najtansza opcja
ale wyglada ze ta ma 4 pręty czyli chyba 2 gradacje - no ale właśnie - ja nie mam pojecia - moze ktos cos takiego ma, uzytkowal albo ma pojecie czy to na pewno 2 gradacje i 2 kąty
no i jak to sie tym ostrzy - wyglada m ijakos dziwnie ale chcialbym uslyszec opinie kogos kto to chociaz mial w reku a jak uzytkowal to juz zajebiscie by bylo.
Sory za temat ktory juz tyle razy sie przewijal
ale konkretnie nad tym czyms mysle i szukam opini
takze nie bijcie - wytłumaczcie
Napisano Ponad rok temu
A jesli to lansky to powinno byc ok
KKamiLL
Napisano Ponad rok temu
Mogę powiedzieć że miałem ostrzałkę Lansky z typu "Spyderco dla ubogich"- jest moim zdaniem mało skuteczna. Dwa zestawy prętów o różnym stopniu miałkości, ale na tym podobieństwa do Spyderco się skończyły. Jeżeli chcesz ostrzyć tak potężne noże, to proponuję nabyć Spyderco, ale nie TA tylko takie szare, płaskie cóś: [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Rozmiar 2"x8"x1/2" powinno wystarczyć do porządnego naostrzenia Beckera. Możesz z tego zaimprowizować Tri Angle opierając kamień o cokolwiek twardego by zachować stały kąt i ostrzyć jak na TAnglu. Nawet jeżeli nie będziesz sie po takiej gimnastyce golił tym Beckerem, to i tak będzie on bardzo ostry. Cena jest kilka dolców wyższa niż Lansky, ale myślę że to bedą dobrze wydane pieniądze. Rzecz prosta i funkcjonalna
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Fakt jest to troche niewygodne ale szybko mimo wszystko sie ostrzy.
Wiadomo ze nie naostrze tym mocno zjechanego noza, ale do tego i tak potrzebna jest ostrzalka o mniejszej gradacji. Rozmiar m,oze tylko przyspieszyc proces ostrzenia
KKamiLL
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam, Thufir
Napisano Ponad rok temu
Nie da sie tego po jakims czasie wyczyscic do takiego stanu jak bylo nowe, ale to nie przeszkadza. Czuc wyraznie po czyszczeniu ze pret lepiej bierze stal
KKamiLL
Napisano Ponad rok temu
ja moge cos do 20$ i z jednej z tych stron - bo zamawiam z nich noze wiec przy okazji - z innej strony zaplace kolejne koszty przesylki i bedzie dupa
pomocie cos wybrac z tych stron do 20$
kurna ale ja katuje
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
niestety musisz sobie kupićjeszcze jeden nóż do nauki ostrzenia
Napisano Ponad rok temu
phttp
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników][/img]
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Każdym sprzętem zasługującym na miano ostrzałki da się naostrzyć niemal każdy nóż. No mąłym 'iksem' ciężko 10 cali, ale można.
Poza tym nauka nie musi sie skonczyc spieprzeniem czegokolwiek, trudno mi to sobie wyobrazić jakoś. Tylko ostrożnie, powoli.
A w ogóle to nie dajcie się nożowi stępić, bo podostrzanie to w ogóle każdy zrobi i to w 3 minuty... gorzej jak się zapuści.
Z pozdrowieniami
Mithr
Napisano Ponad rok temu
no i najpierw poszla osa - troche sie zapuscila po ostatnim ostrzeniu i zmienaie kąta, no zaryzykowalem i poszla muela storm (ryzyko bo jutro sprzedaje) no i przyznam ze calkiem zadowolony z efektu bylem, wykonczenie na dnie talerzyka i nie goli ale kartki tnie na luzaka a wiec ostrosc zadowalajaca
takze z braku kasy sobie odpuszcze tylko za 4$ kupie dog bone zeby miec cos w kieszen na wypad w teren, M21 tez jakos naostrze, a bydlaka beckera to juz spoko powinno pojsc - zreszta jego oszczedzac nie zamierzam - folderka szkoda jano porysowac
ale dzieki za rady, rzeczywiscie czasem troche wiary we wlasne mozliwosci sie przydaje
ps. tak uwierzylem ze właśnie tuninguje ose z nudów i braku czego innego.
Napisano Ponad rok temu
KKamiLL
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Mithr - podajac nazwe noza chodzilo mi tylko o typ ostrza. W zyciu nie mialem recurve i troche mi niemrawo idzie ostrzenie tego na plaskim kamieniu (na razie sie tylko przykladalem, ale zrezygnowalem). Nie chce nagle stwierdzic, ze z plain zrobilem combo lub serrated albo zaczynajac ostrzyc recurve zatrzymac sie na drop pointZaleciłbym więcej wiary we własne możliwości... Kurcze, pytanie czy Jakąś Ostrałką naostrzę Konkretny nóż jest... no bez przesady!
Bo do tej pory wszystkie kuchenne noze calej rodzince ostrzylem na medal, a tu nagle, po literaturze na stronie Pitera, okazuje sie ze wszystko robilem zle 8O , wiec zachodze w glowe, jak moglem cokolwiek w ogole naostrzyc 8O 8O .
Napisano Ponad rok temu
uzywal ktos ostrzalki gatco tri seps? wyglada na porzadna, tylko nie wiem jak latwo sie nia ostrzy - bo narazie jeszcze nie mam z tym doswiadczenia. [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Hide Away or Throw Away...?
- Ponad rok temu
-
STRIDER a BUCK STRIDER
- Ponad rok temu
-
Swamp Rat - toporek "Paul's Ratchet"
- Ponad rok temu