Właściwości noży "custom"...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
w kuchni (sałatka, chleb, mięso na kotlety),
na polowym grillu (cięcie karkówki, struganie kijków),
wyprawa na ryby (patroszenie i oprawianie),
prace monterskie (odizolowywanie przewodów i ich cięcie, cięcie plastikowych taśm, cięcie płyt pcv 4 mm)
Na razie trzyma ostrze, nie ma wykruszeń i nadal polerka jest taka jak była. Nie mam na razie uszytej pochwy, więc EDC to nie jest, a do cięższych prac jest on za mały.
Inne małe nożyki, spokojnie sprawdzają się do cięcia papieru, sznurka, kartonu, linek, blachy puszkowej itp. To maleńtwa, więc nie można za wiele od nich wymagać.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Po opisie relacjonującym zmagania z "tasakiem", można by go porównać do noży Strider'a :wink:
Hmmm... adepci szkoly Masters of Steel jeszcze nawet do konca swojego forum nie zalozyli a juz detronizuja liderow
Napisano Ponad rok temu
Hmmm... adepci szkoly Masters of Steel jeszcze nawet do konca swojego forum nie zalozyli a juz detronizuja liderow
Tak ,niedługo cyfrowe obrabiarki CNC i hartowanie BOS'a pójdzie w odstawkę... :wink:
Ok., ale wracając do tematu, Jumbo się wypowiedział a co z resztą? tlim, Piter...?
Napisano Ponad rok temu
Nie wiem... nie używam ich. Kilka "hunterów" skóruje dziki w naszym pięknym kraju, "fly fisherman" struga bassy na południu USA, kilka puukko nie wiem nawet co robi. Noże jak noże, w moim przypadku to po prostu stara dobra 440C. No, te puukko to z węglówki. Działają, reklamacji nie byłoPiter...?
Myślę jednak, iż wymienianie w tym wątku takich nazw jak Strider zakrawa na świętokradztwo
Napisano Ponad rok temu
ponaddto rekojesc jest robiona "do reki" podobnie jak cala reszta, wiec ergonomia i satysfakcja z uzytkowania w wypadku wszystkich takich, nozy jak mysle. sa na najwyzszym poziomie (nie to co z sebenza ktora wielu rozczarowuje po wzieciu do reki hehe)
ogolnie, takie noze nawet choc nie trzymaja technicznych wymagan jak fabryczne, tj, "twardosc i niezniszczalnosc" sprawujea sie znakomicie, dzieki ich zindywidualizowanym cechom (jakie trudne slowo) i wszystkie s30v moga sie jeb...c i tak wiekszosc "pracujacych" nozy jest z 400stainless lub jeszcze gorszej a nikt nie nazeka, a gdy zrobisz cos lepszego, wlozysz w to swoje cale serce to satysfakcja uzytkownika jest TAAAKA wielka!
tak sobie mysle trzezwiejac
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Prawdę mówiąc spodziewałem się ,że właściwości Twojego noża będą bardzo dobre, przez wzgląd na użytą w nich stal. Po opisie relacjonującym zmagania z "tasakiem", można by go porównać do noży Strider'a :wink:
nie rozumiem porownania w tym przypadku, ale ja chyba jakis sztywny jestem :-)
KKamiLL
Napisano Ponad rok temu
Free Your Mind KKamiLL :wink:
Pozdrowionka,
Akme
Napisano Ponad rok temu
To znaczy, że nawet te z gorszej stali ,jeżeli je podostrzyć od czasu do czasu, w zupełności wystarczają i sprawdzają się jako EDC?
tak
Napisano Ponad rok temu
Prawdę mówiąc spodziewałem się ,że właściwości Twojego noża będą bardzo dobre, przez wzgląd na użytą w nich stal. Po opisie relacjonującym zmagania z "tasakiem", można by go porównać do noży Strider'a :wink:
KKamiLL
Przeczytaj jeszcze raz recenzje Jumbo odnośnie "tasaka" z którego zrobił nóż, zwłaszcza problem wiercenia otworów... chodzi o to, że ta stal jest tak "sztywna" jak Ty w powyższym stwierdzeniu :wink:
To oczywiście żart :-)
Napisano Ponad rok temu
To znaczy, że nawet te z gorszej stali ,jeżeli je podostrzyć od czasu do czasu, w zupełności wystarczają i sprawdzają się jako EDC?
tak
W takim razie warto byłoby się zastanowić. Czy zamiast wydawać $200 na nóż ,który nie do końca będzie nam odpowiadał, nie lepiej zrobić własny projekt i poprosić któregoś z naszych nożorobów o podjęcie się wykonania wymarzonego (przynajmniej "wizualnie", a technicznie spełniającego podstawowe założenia) EDC. Wszystko rzecz jasna za odpowiednią kwotę...?
Napisano Ponad rok temu
Zależy od twojego podeścia... ja jeśli wiem, że możliwości danego noża będą kiepskie to daję sobie spokój (niezależnie od stali, bo S30V też można zepsuć zaś z 440C można wykonać świetną klingę). Dla mnie w nożu, a szczególnie EDC, który ma mi służyć all-the-time bardzo ważna jest jakość klingi. Dla tego unikam kling z AUS6, niezależnie od tego jak są ładne...To znaczy, że nawet te z gorszej stali ,jeżeli je podostrzyć od czasu do czasu, w zupełności wystarczają i sprawdzają się jako EDC?
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Mini custom
- Ponad rok temu
-
Mój custom.
- Ponad rok temu
-
Shark Tooth
- Ponad rok temu