Skocz do zawartości

Zdjęcie

ja tez sie pochwale...

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
21 odpowiedzi w tym temacie

budo_szpila
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 91 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

ja tez sie pochwale...
Jako ze zona moja kupila sobie telefono-aparat motorola postanowilem pokazac moje zabawy z pilnikiem i szlifierka.. ;-)

1) z noza kuchennego; dlugosc 16 cm.:
Dołączona grafika

2) kawalek stali (znalazlem u ojca w biurku, pochodzenie nieznane...)
dlugosc 27 cm. pochwe dostalem w prezencie szyta dla mnie...
przez pewien czas mial drewniana raczke, ale popekala od rzucania w deski. zabieram sie do zrobienia kolejnej na razie "rekojesc zastepcza" ;-)
Dołączona grafika

Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika

3) ostatnia produkcja dlugosc 98 cm.
resor + blacha konstrukcyjna + szlifeirka katowa + duzo zabawy...
Dołączona grafika

tu na razie jest sznurek ma byc czarna skora...
Dołączona grafika

Dołączona grafika

w towarzystwie "gentleman's folder" hehe...
Dołączona grafika

oraz scyzoryka ogrodowego firmy Gerlach
Dołączona grafika

na tych zdjeciach nie widac detali...(teraz zbieram na pozadny aparat cyfrowy) ale to dobrze bo nie mam tyle cierpliwosci zeby wypolerowac stal na lustro ;-)
  • 0

budo_zlotyelf
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 624 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: ja tez sie pochwale...
hehe super produkcje, szczególnie ten mieczyk ciekawie Ci wyszedł z resora

pozdrawiam
  • 0

budo_jumbo
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2040 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Nic, ino zakładamy klub nożorobów!!

Fajne produkcje, miecz robi wrazenie!!

Gratulacje!!
  • 0

budo_piteros777
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 571 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

a może małe podforum 8) :?: O nożoróbstwie i tym podobnych produkcjach własnych? A i porządek byłby większy :)
  • 0

budo_piteros777
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 571 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

konstrukcje bardzo fajne, ta rzutka extra pomysł :idea: . A jak wyprostowałeś resor na ten miecz?

Pozdrawiam
  • 0

budo_kkamill
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2163 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

cholera ludziska macie talent.

Jestem za stworzeniem nowego dzialu o nozorobstwie bo sie dyskusje na ten temat w ostatnim roku bardzo rozwinely.
I przy okazji coraz wiecej dziel nozorobow mozemy poogladac

Pozdrawiam
KKamiLL
  • 0

budo_brisban
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1132 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Ja tez ja tez :) I gdzie mozna jakies dobre narzedzia do zabawy z metalem w Wawie kupic ?
  • 0

budo_cynik
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 5337 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Ja tylko chcialbym przylaczyc sie do grona zwolennikow podforum knifemakers... Nie zaszkodzi nikomu a ile pomoc moze... Sam wyszukuje z tego forum wszystkie informacje na ten temat, ale wiadomo, lepiej by bylo to miec w jednym miejscu...
  • 0

budo_kaligula
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 889 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

to jest forum o sztukach/sportach/systemach walki - nie wiem czy taki pomysl przejdzie.
a forum knifemajkerstwo jest, ale nie na budo :)
pozdrawiam
  • 0

budo_jani
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 609 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

No ale przydałoby by się lepiej forum dla broniorobów... można by już tam i noże wcisnąć i nunchaka... no i bosmanki :D .........

A miecz i ta rzutka bardzo ładne, szczególnie miecz wymagał pewnie dużo cierpliwośći... tak z ciekawości Szpila próbowałeś nim walczyć??
  • 0

budo_kaligula
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 889 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

No ale przydałoby by się lepiej forum dla broniorobów... można by już tam i noże wcisnąć i nunchaka... no i bosmanki :D .........

no to trzeba pogadac z ludzmi, od ktorych to zalezy. zaloze sie, ze kazda bron biala znajdzie tam miejsce dla siebie :D
pozdrawiam
  • 0

budo_cynik
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 5337 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Bron biala wszak jest powiazana ze sztukami walki wiec problemu chyba nie ma?
  • 0

budo_szpila
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 91 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Piteros777 - nie prostowalem tego sam, oddalem po znajomosci kawalek resora do "kowala" i dostalem wyprostowany juz z grubsza podobny do miecza... bylo to zdaje sie robione na cieplo bo caly byl czarny i mial glebokie wzery.

Jani - nie walczylem nim, nie mam z kim. raczej byla to sztuka dla sztuki... powiesze na scianie i bede pekal z dumy ;-) . ktos tu kiedys napisal ze jak jest przyspawany jelec i nie odpuszczony umiejetnie przy pierwszej pozadnej zastawie peka w tym miejscy klinga... moj jest przyspawany... na razie krzaki na dzialce i galazki ladnie rabal...
  • 0

budo_mradu
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 3413 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:MMA

Napisano Ponad rok temu

Szpila, wszyscy mowia ze miesz fajny itd. A ja ci po nim pojade ;) . Po pierwsze - brak zbrocza (to taka rynienka na srodu). Po drugie - wyglada na FATALNIE wywazony (jakas plaska i nie wygladajaca na zbyt ciezka glowica), mowie wyglada bo w reku przeca nie trzymalem. Ponadto khem...z resora? A kuty? Czy wycinany? Jezeli kuty to rozhartowywales, kules i hartowales ponownie? Jezeli tak, to (mimo iz miecz nie zachwyca wygladem) moje uszanowanie:)
A reszta rzeczy b. ladna:)
Pozdrawiam
  • 0

budo_vince
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 4029 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Po pierwsze - brak zbrocza

Zbrocza ? A poco Ci zbrocze, przeciez to nie fighter :roll:
  • 0

budo_mradu
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 3413 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Miecz do czegos sie robi (ten nie za ladny wiec nad kominek tez sie nie nadaje) ;) . Ponadto padlo tez pytanie "czy probowales nim walczyc?" - jak dla mnie no comment ;)
Pozdrawiam
  • 0

budo_heimdall
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 635 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

A jak wyprostowałeś resor na ten miecz

Mieczyk nie mój ale powiem jak to się robi - robi się bardzo prosto, tylko długo i głośno 8) Kładziesz na czymś twardym /jak masz to kowadło, ale może być np. te stalowe ustrojstwo nad rzeką do cumowania barek :wink: / i n...dalasz cięzkim młotem w stronę przeciwną do ugięcia, czyli w zewnętrzną stronę łuku, tak z wyczuciem na całej jego długości. Aż się wyprostuje :!: I NALEŻY TO ROBIĆ NA ZIMNO :!: bo:
1. Jak na gorąco to rozchartujesz i dupa. A prawidłowo zahartować chałupniczo to nie takie proste
2. Kując na zimno zachowasz mniej więcej hartowanie fabryczne, czyli swego rodzaju optimum wytrzymałościowe dla tej stali (na resory). Do tego kucie na zimno dodatkowo utwardza.
Pozdrawiam
Heimdall
ps: Po wyprostowaniu obrabiasz na wolnoobrotowej szlifierce, bo jak za szybko będziesz rżnąć to rozhartujesz a nawet możesz przepalić.
  • 0

budo_heimdall
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 635 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Po pierwsze - brak zbrocza (to taka rynienka na srodu). Po drugie - wyglada na FATALNIE wywazony A reszta rzeczy b. ladna:)

Mradu, jako rycerz z forum F. wstydziłbyś się tak sprawę upraszczać, a wręcz bzdury sadzić. Nie każdy miecz miał zbrocze, zwłaszcza późnośredniowieczny mieć takowego nie musiał, np. typ. XVIII wg. klasyfikacji Oakeshott'a, a do takowego mieczyk naszego kolegi najbardziej zbliżony: [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
A że niechlujnie wycięty, to inna sprawa.
Ale nie mów, że "fatalnie wyważony" bo w łapie nie miałeś i nawet nie wiesz jak gruby ten resor, jeśli koło 4mm, to może być całkiem OK.
Pzdr
Heimdall
ps: Mój mieczyk z resora, prostowany na zimno i szlifowany wolnoobrotowo i znów klepany na zimno... nie jedną "kowalską" zabawkę zmasakrował 8) Teraz mam coś lepszego, ale nie dyskredytowałbym wszystkiego co z resora, oj nie :wink:
ps2: Także niektóre miecze wczesnośredniowieczne nie miały zbrocza, podobnie celtyckie o trapezoidalnym przekroju.
  • 0

budo_jumbo
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2040 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

A ja ci po nim pojade ;) .

Liczymy na Twoje produkcje!!! :)
  • 0

budo_mradu
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 3413 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Heimdal z tego co widze to tamten mieczyk ma (racja nie zbrocze ;) ) a osc (prawie na pewno, ale ciezko wyczuc po rysunku:). Zbrocze po prostu przyszlo mi do glowy jako pierwsze.
Po drugie co do wywazenia, to jako ze trzymales w reku (z pewnoscia;) nie jeden miecz, wiesz ze najlepsze wywazenie jest w odleglosci trzech palcow od jelca. A zeby otrzymac taki efekt, trzeba miec w miare ciezka glowice, a ta przy tym mieczu jest plaska i nie wydaje mi sie ze specjalnie ciezka. Po prostu nie rownowazy. I szczerze mowiac niewiele ma tu do tego grubosc blachy (nawet kijek treningowy moza odpowiednio wywazyc - wiem, sprawdzalem). Ponadto napisalem ze WYGLADA na fatalnie wywazony a zaraz dodalem ze nie trzymalem w reku, wiec pisze jak mi to wyglada na oko, czyz nie? ;)

Mradu napisał:
A ja ci po nim pojade .

Liczymy na Twoje produkcje!!!

Troszke to potrwa bo aktualnie nie mam czasu na dokonczenie tego co zaczalem :( . Jak skoncze to poinformam :)
Pozdrawiam
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

6 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024