Sibert Neutrino II
Napisano Ponad rok temu
Shane Sibert NEUTRINO II
klinga: 4.25", S30V
rękojeść: micarta
mocowanie: ostrze wlaminowane na żywicę i zabezpieczone dwoma, grubymi, toczonymi z tytanu trzpieniami.
pochwa: kydex + teklok
Napisano Ponad rok temu
To mnie boli.
Bo właśnie o to chodzi aby był half-tang! Taki projekt, z resztą nawet nazwa to potwierdza. Smukły, ostrrry i lekki jak piórko. Jak masz biegać po górach przez tydzień to nie ma lepszego nożaCzemu nie full tang?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Zdecydowanie nie. Popatrz na tą klingę... przy mocnym obciążeniu pęknie o wiele wcześniej niż poluzuje się któryś z tych wprasowywanych (a prasa która to robi ma kilka ton!) tytanowych sworzni. Shane zachował w tym nożu bardzo dobry balans pomiędzy wytrzymałością samej klingi a rękojeścią. Rękojeść i konstrukcja half-tang są w tym przypadku poza wytrzymałością klingi więc co by tu dał full-tang? Moim zdaniem nic. Ale zapraszam do dyskusji, bo to konstrukcja dość ciekawa, powiem nawet nieortodosyjnaMoim zdaniem wagowo brak fulltanga nikogo nie zbawi za to wytrzymałość ostro ucierpiała.
Napisano Ponad rok temu
Uups, chyba będzie zjebka :splat:
Napisano Ponad rok temu
racja piter! konstrukcja zaiste ciekawa choc widywalem takie wczesniejAle zapraszam do dyskusji, bo to konstrukcja dość ciekawa, powiem nawet nieortodosyjna
glownie w nozach kuchennych, ktore jak wiadomo musza znosic duzo mniejsze obciazenia jak noze surwiwalowe czy fightery. Niemniej wydaje mi sie ze to jest kawal twardego skurczybyka, ktory wiele potrafi zniesc i wytrzymac :twisted:
Napisano Ponad rok temu
A co do mitu fultang - to tak jak z mitami jest tam trochę prawdy. Czy ktoś słyszał żeby jakiś nóż złamał się w połowie rękojeści ja nie pomijając oczywiście noże marki "stainles"
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Takie coś niebrzydkie
- Ponad rok temu
-
Mój folder - za jakiś czas
- Ponad rok temu
-
Mnandi Ebony SE
- Ponad rok temu
-
MFSik
- Ponad rok temu
-
krysnóż
- Ponad rok temu
-
Aviatorek
- Ponad rok temu
-
Fallkniven IDUN
- Ponad rok temu
-
Jeszcze tylko "Amphibianik" Kershaw`a....
- Ponad rok temu
-
Dopasowany do ręki Stevena Segala.
- Ponad rok temu
-
Buck Folding Hunter...
- Ponad rok temu