jak wchodzicie do roda?
Napisano Ponad rok temu
natomiast z akrobatiksow jakie widzialem na wejscie do roda pierwsze miejsce na zawsze zajmuje jeden cm z Grupo Candeias ktory wywali macaco ze sruba do au batido (czyli na jedna reke to zrobil, nie inaczej), a potem zszedl elegancko do queda.
Napisano Ponad rok temu
Co to jest "malicia"?ja tam nie widze nic zlego w sciemie i ataku na samym poczatku. wiekszosc mestres tak robi (Ousado na przyklad), ale oczywiscie wszystko zalezy od sytuacji itd itp. generalnie bardziej mi to pasuje do angoli, ale w regional moze byc tez sympatyczne. malicia.
natomiast z akrobatiksow jakie widzialem na wejscie do roda pierwsze miejsce na zawsze zajmuje jeden cm z Grupo Candeias ktory wywali macaco ze sruba do au batido (czyli na jedna reke to zrobil, nie inaczej), a potem zszedl elegancko do queda.
Napisano Ponad rok temu
Spryt, przebieglosc w roda.Co to jest "malicia"?ja tam nie widze nic zlego w sciemie i ataku na samym poczatku. wiekszosc mestres tak robi (Ousado na przyklad), ale oczywiscie wszystko zalezy od sytuacji itd itp. generalnie bardziej mi to pasuje do angoli, ale w regional moze byc tez sympatyczne. malicia.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
8O 8O 8O 8O 8OJedno wam moge powiedziec o wchodzeniu do rody akrobacjami typu flik flak albo salta. Mozna tak wchodzic do rody tylko jesli sie dobrze zna drugiego gracza i jestescie kumplami. W przeciwnym wypadku to oznacza brak szacunku i wyzwanie. Zreszta jak to zobaczy jakis instruktor, profesor lub mestre, to tez poczuje sie wyzwany.
mozesz wyjasnic to dokladniej ?
Napisano Ponad rok temu
Salto ma być wyzwaniem ? Nie bądz smieszny:)
Ale on ma racje...Wchodzisz do Roda z Mestre,on jest przygotowany na gre z Tobą,a ty nagle mu zaczynasz fikać salta,przy samym wejściu tak samo Mestre (czy inny wysoki sznurek :wink: )może zacząć gre z Tobą już na samy wejsciu możę sprzedać martelo,galopanche,bencao...i ty wtedy podejmujesz wyzwanie..grasz dalej ...ale w momencie kiedy Mestre wchodzi zwykłym Au a ty robisz 8 fiflaków salto z poczwórną śrubą na queda może poczuć się "urażony" nie daj boże jeszcze żeby to był Regional...Mestre chce powalczyć a ty mu pokazujesz"ty chcesz się bić ...a ja mam Ciebie w d*pie-skocze sobie salto-i tak mi nic nie zrobisz"..akrobacje to często ale nie zawsze jakby...hmm...."wywyższanie" się w Roda...kto zrobi lepiej ...zauważ że Mestres żadko cieszy aspekt akrobacyjny....Capoeira dla nich to z regóły przedewszystkim walka...Oni wola z Tobą pograć zobaczyć jak sie ruszasz jak kopiesz jak unikasz ciosów a mniej patrzeć jak "fruwasz" nad nimi....Takie skakanie to brak szacunku dla drugiego gracza....oczywiście jeżeli to wysoki sznurek...bo z normalnymi Alunos kazdy skacze jak chce...
Napisano Ponad rok temu
8O
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
co innego natomiast robienie koziolkow ni w 5 ni w 10 w czasie gry. gra to dialog i jezeli nie ma w niej miejsca na druga osobe (8 fiflakow) to faktycznie jest jest cos nie tak (no chyba, ze akurat cel gry jest taki a nie inny).
ogolnie mysle, ze nie mozna generalizowac, ze tego to sie nie robi nigdy albo to sie robi zawsze. swiat capoeira jest tak bogaty, ze jeszcze nie raz nas zaskoczy regula, ktora sam za 5 min zlamie.
obserwacja i skromnosc.
Napisano Ponad rok temu
Alemao ma racje z tym ze mestre chce kogos sprawdzic w rodzie i chodzi tutaj raczej o technike, umiejetnosc wspolpracy. Jak ktos zaczyna od razu akrobacjami to znaczy ze albo niezna zasad albo naprawde rzuca wyzwanie. Wszystkim niedowiarkom proponuje wejsc do rody z przynajmniej profesorem saltem lub back flipem. To jak zaproszenie dla nich kopnij mnie albo przynajmniej rzuc na ziemie. To nie jest przesada, to poprostu kwestia szacunku. Oczywiscie mozna wchodzic saltem z kims kogo dobrze znamy. W koncu jesli on niema nic przeciwko to dlaczego nie? Ale mestre po to trenuje capo przynajmniej 20 lat zeby jakis dupek nie pokazywal przed grupa ze jest lepszy od niego.
Napisano Ponad rok temu
8O 8O 8O 8O 8O 8OAle mestre po to trenuje capo przynajmniej 20 lat zeby jakis dupek nie pokazywal przed grupa ze jest lepszy od niego.
lepszy od mestre dlatego, ze zrobil salto ??? co wyscie sie uparli, ze salto to wyznacznik czegokolwiek. warunkiem wg mnie jest rodzaj wlasnie granej gry, a nie to z kim sie gra. nikt nie bedzie mial watpliwosci, kto jest mistrzem, a kto uczniem, nawet jezeli to ten drugi zrobi salto.
jezeli jest grana gra, w ktorej chodzi o maksymalne wykorzystanie mozliwosci capo to czemu sie hamowac?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
poza tym - wg.mnie - pewnie im sie po prostu nie chce, swoje juz wyskakali. inni po prostu nie skacza bo nie potrafia i tez im to nie przeszkadza. jak dla mnie jezeli uczen potrafi skoczyc salto wplatajac je dobrze w gre (np. na rozpoczecie gry, lub tak, aby nie zostawic wspolgracza "samego sobie") to mestre moze byc tylko zadowolony z takiej osoby, poniewaz jest ona dobrze nauczona sztuki.
ps. natomiast sama kwestia skakania w grze z mestre na tyle mnie zaintrygowala, ze az wysle maila do brazki z prosba o konsultacje w tej kwestii )
Napisano Ponad rok temu
swoja droga ciekawe co na to zrodla brazylijskie jakuba?
Napisano Ponad rok temu
Ale mu bedzie łyso :twisted: yeah!
... :wink:
"Indianinie z Ameryki"- waść prawisz trzypotrzy
Napisano Ponad rok temu
Jak chodzi o indianina z ameryki to taka jest definicja w slowniku.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
więc nie dziwię się, gdy mestre odpiera prostym (a czasem sierpowym ) argumentem taki "atak". bo ja to tak widzę.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
2 pytania
- Ponad rok temu
-
"Ekstremalne sztuki walki" na Discovery
- Ponad rok temu
-
gdzie klub capoeira w KRAKOWIE????
- Ponad rok temu
-
allegro.pl cd...
- Ponad rok temu
-
(oszołomiłem)Byłem w Brazylii - Blog
- Ponad rok temu
-
Czy ktoś wie!!!!
- Ponad rok temu
-
Uniăo Internacional de Capoeira Regional
- Ponad rok temu
-
o capoeirze w radiostacji - konfrontacje z..
- Ponad rok temu
-
Czy na treningu capoeiry wystepuja sparringi?
- Ponad rok temu
-
Akrobacje
- Ponad rok temu