Nie do końca rozumiem " hardcor'owe" zastosowanie( ewentualnie zapas mocy), mimo że było kilkukrotnie opisywane, i jest często wymaganym kryterium przy zakupie noża. To przebijanie blach, drzwi samochodów i lodówek, cięcie betonu, wyważanie itp. powinno moim zdaniem pozostawić na nożu jakieś ślady, rysy, złamania. a tu nic. Na Waszych zdjęciach noże są jak nowe, błyszczące. tak samo ostre przed jak i po akcji. Sprzedawane są później w stanie: "fabrycznie ostry, raz podostrzony". Mój nóż się stępił w mniej wymagających warunkach i ma kilka rys. Ale może mam taki model

Inna sprawa to wytrzymałość noży. Ostatnio popularny test Mad Doga. Sorry słabo znam angielski, ale na tym noży nie jest napisane:"niezniszczalny". I test którego ofiarą był ten nóż, pokazuje że wszystko można unicestwić, zależy tylko jak bardzo się chce to zrobić, i czy będzie to zgodne z jego przeznaczeniem. Moim zdaniem nóż ten wytrzymał to co powinien, a poległ gdy zostały przekroczone granice jego przydatności. I nie dziwię się że to nie podlega naprawi lub wymianie na nowy, nawet kosztem utraty dwóch klientów, (chciałbym, by w razie czego mój nóż tylko tyle wytrzymał). Bo gdybym przetopił nóż w piecu hutniczym, to nie narzekał bym że nie wytrzymał wysokiej temperatury.
Nie zawsze zauważam szczegóły różniące poszczególne firmy lub modele np: "dagger logo" w MT, ale dla mnie noże "custom" powinny wnosić zmiany użytkowe istotne dla danego klienta, o które poprosił ( i za to się płaci) a nie tylko ręczne wykończenie (mimo że lepsze), podpis i zadowolenie że ten jest "dla mnie", a potem szkoda go używać bo "drogi był". Nie mówię o kolekcjonerach.
Przypuszczam że niewielu z nas będzie musiało wykorzystać zapas mocy w trakcie hardcor'owych zadań, a jeżeli tak się zdarzy życzę by byli mile zaskoczeni tym co posiadają :peace: .
Mimo wszystko uważam, że bardzo dobrze się czyta się nasze forum, są doskonałe posty na różne tematy, poszukiwane opisy np: stali, noży, produkcja własna. Czasami zrobione z niezłym jajem, czasem bardzo fachowo. Każdy coś dla siebie znajdzie, są wiersze i galeria zdjęć. I możliwość znalezienia odpowiedzi na wiele pytań.
pozdr.
Kotwic
ps. Jeżeli nikomu nie podoba się mój post, to proszę o jego usunięcie.