Problem z Mata Leo
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Musisz dochodząc do tej pozycji wcześniej unieruchomić rękę przeciwnika.No a tak przy okazji sie zapytam. Jak jest pozycja od tyłu. Już nawet kontroluje pozycje nogami (wsunołem pod korpus przeciwnika), ale ona trzyma podbrudek kurczowo na klatce i jeszcze dociska rękami. Jak próbuje zakładać duszenie to do tego odciąga rękę. Męczyłem sie tak długo z gościem, aż w końcu zaczołem bić po torsie i odpuścił, no ale jak to "rozpiać" bez uderzeń??
Chodź na trening do Lublina,to Ci pokaże
Napisano Ponad rok temu
No a tak przy okazji sie zapytam. Jak jest pozycja od tyłu. Już nawet kontroluje pozycje nogami (wsunołem pod korpus przeciwnika), ale ona trzyma podbrudek kurczowo na klatce i jeszcze dociska rękami. Jak próbuje zakładać duszenie to do tego odciąga rękę. Męczyłem sie tak długo z gościem, aż w końcu zaczołem bić po torsie i odpuścił, no ale jak to "rozpiać" bez uderzeń??
Wariant w warunkach samoobrony (nie dozwolony w sporcie).
Zrob dzwignie skretowa na kark. Analogicznie jak do skretowej na na noge.
Bierzesz szczeke goscia i wykonujesz ruch rotacyjny + pod pewnym katem w gore. Klepac bedzie.
Zdaje sie sportowej odmiany chwytow nie uprawiasz wiec rozwiazanie bedzie w sam raz. Jedna uwaga: to niebezpieczna dzwignia.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
No właśnie mi chodziło o jakiś sportowy sposób. Bez bicia i takich niebezpiecznych dźwigni.
Wytlumaczyc jest ciezko podobnie jak zadusic goscia (w gi) ktory sie glownie broni przed duszeniem.
Proba przewrocenia go na plecy ( w sensie lecy on plecami do ciebie a ty swoimi plecami stykasz sie z siemia) otwiera jakies mozliwosci wieksze.
Jednak to jest glownie sprawa otrzaskania z ta pozycja i cwiczen.
Napisano Ponad rok temu
No właśnie mi chodziło o jakiś sportowy sposób. Bez bicia i takich niebezpiecznych dźwigni.
Jak gość się szczelnie "opatuli", to nie próbujesz robić techniki za wszelką cenę, tylko przechodzisz do czegoś innego (np. armlocka). A jeśli tylko przyciśnie brodę do klatki, to i tak możesz mu założyć mata-leo. Taki nacisk na szczękę jest wyjątkowo nieprzyjemny... I jest to jak najbardziej sportowy sposób. :wink:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
mozesz probowac wariant z dzwignia na szczeka, ktory podal Drow lub probowac jedna reka odciagnac glowe do tylu-kladziesz ja na czole kolesia ogolnie na twarzy i probujesz wsunac druga reka na szyje
albo mozesz wcisnac mu lokiec miedzy lopatki :> i wtedy odciagnac glowe
Napisano Ponad rok temu
...w każdym razie...już zaczynały mnie boleć ręce...i czułem się równie niekomfortowo jak "gość"...
no i tak żeby odpocząć... złapałem za kołnierz GI naciskając na krtań...!
...i przesuwając tylko chwyt coraz głębiej...oraz trzymając się za własny przegub...udusiłem go bez najmniejszego wysiłku...weszło jak w masło.
Już kolejny raz przekonałem się, że warto korzystać z dobrodziejstw typu "przeciwnik w GI". Howgh.
-=: respect :=-
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
...nie krzyżuję nóg (bo wiem czym to grozi)...tylko "zapinam trójkąta na gościu" a to co innego ...prawda ? -->patrz jedna z ostatnich walk J.J.Machado na AbuDabhi...
...bardzo fajnie się kontroluje...duża swoboda...ale oczywiście kontra istnieje (pewnie niejedna...ale ja jestem jeszcze leszczem więc nic nie wiem)...
-=respect=-
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
nasi za oceanem
- Ponad rok temu
-
Mata leo
- Ponad rok temu
-
liga bjj a badania lekarskie