gdzie konczy sie iaido/jitsu a zaczyna sie kenjitsu?
Napisano Ponad rok temu
jak gosc i ja mamy wyjete miecze - to jest kenjitsu.
a jak gosc biegnie na mnie z wyjetym mieczem a ja swoj dopiero wyciagam i go tne - to jest iaido/jitsu czy kenjitsu?
no i pojecie iaido i iaijitsu...
iaijitsu to w bojowym wydaniu a iaido to jako sztuka - piekno?
Napisano Ponad rok temu
Kenjutsu to po prostu sztuka fechtunku mieczem, a iaijutsu to sztuka dobywania i cięcia . Iaijutsu nie istnieje bez kenjutsu ale kenjutsu może istnieć bez iaijutsu. :wink:
Napisano Ponad rok temu
iaido - myslalem ze to raczej forma "sztuki" (mam nadzieje ze nikogo nie obrazam) - zaznaczenie kazdej pozycji i perfekcyjne/ceremonialne dobycie miecza/ciecie/schowanie..
a iaijitsu - skoncentrowanie sie na szybkosci i zasadnosci kazdego ruchu. zadnych zbednych ruchow ktore maja upiekszac technike (zednych tam ladnych torow ciecia po kole.. zwykla rzez - oby jak najszybciej i jak najskuteczniej..
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
(...)Praktycznie obecnie iaijutsu nie istnieje, bo nikt naprawde nie uzywa miecza na polu walki,(...)
IAIDO na polu walki???
Hm.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Iaijutsu nie istnieje bez kenjutsu ale kenjutsu może istnieć bez iaijutsu. :wink:
Zgoda, ale w kenjutsu tez trzeba ten miecz jakos wyciagnac. Mam namysli to, ze zwykle nie walczy sie w kenjutsu mieczem schowanym do pochwy. :-) A w swietle poprzednich definicji wynika, ze jesli ktos ma schowany miecz to praktykuje iaijutsu, a jesli ma wyciagniety to kenjutsu. Wiec powtorze: w kenjutsu tez nadchodzi moment, ze trzeba wydobyc miecz. Moze wiec nie ma kenjutsu bez iaijutsu , a nie na odwrot ???
Napisano Ponad rok temu
Wyciąganie miecza jest tylko jednym z elementów kenjutsu. Iaijutsu jest elementem kenjutsu podobnie jak geometria jest elementem matematyki. Tak jak istnieją matematycy, których nie interesuje geometria, tak istnieją specjaliści, których nie interesuje w matematyce nic poza geometrią.Wiec powtorze: w kenjutsu tez nadchodzi moment, ze trzeba wydobyc miecz. Moze wiec nie ma kenjutsu bez iaijutsu , a nie na odwrot ???
Napisano Ponad rok temu
[ Wyciąganie miecza jest tylko jednym z elementów kenjutsu. Iaijutsu jest elementem kenjutsu podobnie jak geometria jest elementem matematyki. Tak jak istnieją matematycy, których nie interesuje geometria, tak istnieją specjaliści, których nie interesuje w matematyce nic poza geometrią.
Prorock brawo!! właśnie zaliczyłeś u mnie część teoretyczną na 1 DAN Budojo w kenjutsu, jeszcze tylko parę machnięć w realu i egzamin masz za sobą
Napisano Ponad rok temu
Wiec powtorze: w kenjutsu tez nadchodzi moment, ze trzeba wydobyc miecz. Moze wiec nie ma kenjutsu bez iaijutsu , a nie na odwrot ???
Tylko że w iaijutsu nie chodzi o samo wyciągnięcie miecza tylko o blyskawiczne jego dobycie i odrazu w jednym ruchu zadanie cięcia.
Wyciąganie miecza w kenjutsu to poprustu wyciągnięcie po którym przechodzi sie do kamae i walczy.
Napisano Ponad rok temu
iaijutsu wykorzystywano tez, kiedy zostało sie zaatakowanym z zaskoczenia. czyli wtedy gdy miecz spoczywał w pochwie za obi, lub nawet gdy leżał obok własciciela.
Jesli ktos atakował cie już wyciągnietym mieczem, a ty dopiero go dobywałes to myślę, ze to też było iaijutsu.
Co nieznaczy, ze trzeba sie było tego uczyć. w Kenjutsu zawsze były techniki odpowiadajace na ataki i nie każdy interesował sie iaijutsu.
Napisano Ponad rok temu
Pełen poklon dla Redakcji Budojo,Prorocka i Szczepana 8)
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Trening
- Ponad rok temu
-
paralizator
- Ponad rok temu
-
noszenie broni
- Ponad rok temu