Kerambit: noz czy kastet ?
Napisano Ponad rok temu
Wszak kerambitem mozna uderzac, stanowi wypelnienie piesci i oslania palec wskasujacy, nic wiec nie broni uzyc tej osklony na palec podobnie, jak uzywamy kastetu. Czy idac dalej tym tropem policja moze sie doczepic do kerambitu, jako do broni, na ktora wymagane jest pozwolenie w mysl ustawy ?
Napisano Ponad rok temu
racze to bendzie u nas brany za coś co zalicza sie do brońi " nozo podobnej" kij go wie jak go nazwą panowie policjańci.
Może niedługo ktoś sie podzieli swojimi informacjami.
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
nóż czy kastet?
i jak jest z legalnością?
ps. napiszcie jeśli możecie więcej na temat karambitu (linki może), nie znam się zbytnio na nożach, a temat mnie zainteresował
dzięki
Napisano Ponad rok temu
Nie ukrywam, ze opinia siostry mile widziana
Napisano Ponad rok temu
ja bym się upierał że to nóż z rozbudowanym zamknietym jelcema to co to jest?
nóż czy kastet?
i jak jest z legalnością?
ps. napiszcie jeśli możecie więcej na temat karambitu (linki może), nie znam się zbytnio na nożach, a temat mnie zainteresował
dzięki
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Nie ukrywam, ze opinia siostry mile widziana
Nie wiem, co powie na to siostra i policja, ale jak użyjesz i Cię złapią to:
1996.12.19 wyrok s.apel. II AKa 344/96 Prok.i Pr. 1997/7-8/21
w Gdańsku
Nie powinno budzić wątpliwości, że kastet jako broń ręczna w postaci spojonych ze sobą metalowych pierścieni, nakładana na palce w celu wzmocnienia uderzenia pięścią, obojętnie czy w postaci oryginalnej broni czy w postaci narzędzia służącego do innego celu, ale mającego identyczne właściwości (jak użyte przez oskarżonego metalowe pokrętło zaworu, które ze względu na swoje właściwości stwarzało możliwość nałożenia go na palce ręki, a w konsekwencji wzmacniało siłę uderzenia pięścią) ze swej istoty jest narzędziem niebezpiecznym.
Napisano Ponad rok temu
- stinger to nie kastet (nie jest z metalu, nie zaklada sie go na palce).
- impact kubotan to nie kastet (nie jest z metalu, zaklada sie go na 1 palec ale uderza w sposob mlotkowy - przewaznie).
Poprawcie mnie jesli sie myle.
Napisano Ponad rok temu
1.legalne noszenie
2.konsewkencje wynikające z użycia
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
pzdr
Napisano Ponad rok temu
Podobno osoba która w bójce miała przy sobie a nie uzyła noża czy kastecika jest brana za sprawce całego zamieszania. Z tego co słyszałem to taryfikator ograniczenia wolności jest sórowy.
Mówisz poważnie? Co to za przepis? Nic bardziej idiotycznego nie widziałem. :?
Napisano Ponad rok temu
kto ci wyglada na bardziej podejzanego?....biorac pod uwage ,ze kompletnie nie wiesz co sie dzialo wczesniej?
chyba proste kto najpierw bedzie podejzany... nikt tu nie napisal ze cie odrazu skarza na iles tam lat.....ech ludzie
Napisano Ponad rok temu
Jeśli jest wiekszy za samo posiadanie to przepis jest kretyński.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Tez o tym kiedys myslalem bo lubie kerambity. Ale wydaje mi sie ze klasyfikowanie kerambitu jako kastet jest troche przesadzone. Pierscionek taki jak obraczka na palcu i specjalnie ciosu nie wzmacnia, zwlaszcza w porownaniu z dzialaniem ostrza ponizej pierscionka. Np. w USA kastety sa w wiekszosci stanow zakazane ale kerambit nie. Wg. mnie kastet to cos co obejmuje wiecej niz jeden palec. Ale moze by sie koledzy mundurowi wypowiedzieli jak oni to widza z pozycji praktyka? Tzn. czy znajdujac u kogos kerambit potraktowali by to jako noz (dozwolony) czy jako kastet (zakazany). Nie chodzi o to co by bylo po uzyciu ale o legalnosc noszenia.
Pozdrowienia,
Swingline
Napisano Ponad rok temu
Ale moze by sie koledzy mundurowi wypowiedzieli jak oni to widza z pozycji praktyka? Tzn. czy znajdujac u kogos kerambit potraktowali by to jako noz (dozwolony) czy jako kastet (zakazany). Nie chodzi o to co by bylo po uzyciu ale o legalnosc noszenia.
Wiesz, Ci nasi z forum, to pewnie Cię spytają o nicka na VB ;-)
Inni mogą nie rozpoznać. I tak to nie jest po uważaniu, bo jeśli postanowią nadać bieg sprawie o posiadanie kastetu to potem jest sąd grodzki. A tam może być różnie, sprawa bejzbola trafiła aż przed Sąd Najwyższy
(w ustawie zapisano "pałki imitujące kije bejzbolowe", jakiś cwany osiłek kupił oficjalnego bejzbola, z certyfikatem ligii bejzbolowej i jak wyotczyono mu sprawę, to się odwołał - wygrał przed SN)
Napisano Ponad rok temu
stinger wzmacnia sile ciosu (kumuluje), tak samo kubotany i ten impact kerambit co jest wymieniona cecha narzedzi niebezpiecznych jak kastet- stinger to nie kastet (nie jest z metalu, nie zaklada sie go na palce).
- impact kubotan to nie kastet (nie jest z metalu, zaklada sie go na 1 palec ale uderza w sposob mlotkowy - przewaznie)
tu juz wchodzi kwestia interpretacji policji/sadu bo nie kazdy jest obeznany z tymi wszystkimi gratami i powoluje sie na swoj "zdrowy" rozsadek
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Katana - stal
- Ponad rok temu
-
Noz do rzucania= rzutka?
- Ponad rok temu
-
KIJ BO A SZTUKI WALKI
- Ponad rok temu