Noże a polskie prawo...
Napisano Ponad rok temu
Ok moze tyle o mnie teraz na temat...
Wiec... bez noza to tak jakos glupio sie czuje, mimo ze nosze na codzien jedynie male stale ostrze mojej roboty (choc planuje zrobienie nowego) Jednak ostatnio doszly mnie dziwne sluchy, ze noszenie noza nie do konca podoba sie policji itp. nie orientuje sie w przepisach wiec pytam Was:
Jak to u nas w Polsce z tym jest? Mozna nosic? Czy jkest jakies ograniczenie dlugosci ostrza? :twisted: (nie no mieczy nie nosze zeby nie bylo takie to tylko w domu trzymam )
Dzieki za odp.
Pozdrawiam
Speedy
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
:peace:
Napisano Ponad rok temu
W miejscach takich jak hipermarket.... funkcjonariusz czy ochroniarz może nas pozbawić noża . Ta zasada tyczy sią tylko noży z glownia stałą gdyz są uznawane jako sprzęt wyłacznie do mordowania.
ciekawe zatem dlaczego w hipermarketach znajdziemy caly dzial z narzedziami mordu marki 'Frosta'
i ochrona to mi moze..... zawsze idzesz kupic chleb i masz noz zeby go pokroic..... nawet jak wlazilem do muzemu narodu zydowskiego w Berlinie (kontrola na okeciu to piwo) to panowie grzecznie prosili o wyjecie noza, ladowali go w woreczek foliowy z numerkiem i chowali do szafeczki..... dostawalo sie numerek i odbieralo sie fanta przy wyjsciu..... dlaczego ? bo tam juz wiedza ze nie moga cie pozbawic praw.... zadnych.... ponad to co naklada na ciebie prawo
Napisano Ponad rok temu
. W miejscach takich jak hipermarket czy kościół lub w pociagu funkcjonariusz czy ochroniarz może nas pozbawić noża . Ta zasada tyczy sią tylko noży z glownia stałą gdyz są uznawane jako sprzęt wyłacznie do mordowania.
... ze niby gdzie jest tak napisane ?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
... ze niby gdzie jest tak napisane ?
Takie zasady mają różne miejsca publiczne przykładami moga być te co wymieniłem poeyrzej i tak jak niewolno palić papierosów w danym miejscu tak samo niemozna mieć noża z głownia stałą, to nieznaczy że trzeba do nich stosować.
A to że sie mnie czepiłeś to zapene chciałeś sie zemścić za ten post
Niema co sie ślinić bo jak na uzywany to troche kosztuje
na stronie [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] socom MA Our kosztuje dokładnie
tyle -> Price.....$167.50 .
Napisano Ponad rok temu
Ta zasada tyczy sią tylko noży z glownia stałą gdyz są uznawane jako sprzęt wyłacznie do mordowania.
gdzie niby mozna wejsc np. z 5" folderem ... ale z 4" fixed juz nie ? :twisted:
Napisano Ponad rok temu
Takie zasady mają różne miejsca publiczne przykładami moga być te co wymieniłem poeyrzej i tak jak niewolno palić papierosów w danym miejscu tak samo niemozna mieć noża z głownia stałą, to nieznaczy że trzeba do nich stosować.
teraz ja sie przyczepię [a może to też zemsta? ]
o ile palenie jest zabronione jakby ustawowo [nie wolno chyba w miejscach publicznych poza miejscami wydzielonymi] to nie słyszałem,żeby jakaś ustawa regulowała coś takiego w przypadku noży [oczywiście o ile nie są wyjęte,rozłożone]
a jeśli np. jakiś sklep czy bar zabrania czegokolwiek [co nie jest regulowane przez polskie prawo] to jeśli to robisz a nie podpisałeś papierka/regulaminu w stylu "przeczytałem i zrozumiałem" to ochrona czy ktośtam może Cię najwyżej poprosić o wyjście albo "nierobienie" tego czegoś
[tak ja to rozumiem - oczywiście opinia prawnika w tej sprawie jest mile widziana]
Napisano Ponad rok temu
8OW miejscach takich jak hipermarket czy kościół lub w pociagu funkcjonariusz czy ochroniarz może nas pozbawić noża . Ta zasada tyczy sią tylko noży z glownia stałą gdyz są uznawane jako sprzęt wyłacznie do mordowania.
Napisano Ponad rok temu
"Ustawa o broni i amunicji" to jedno a druga sprawa to regulaminy wewnętrzne . W miejscach takich jak hipermarket czy kościół lub w pociagu funkcjonariusz czy ochroniarz może nas pozbawić noża . Ta zasada tyczy sią tylko noży z glownia stałą gdyz są uznawane jako sprzęt wyłacznie do mordowania.
:peace:
Hm, ciekawe masz poglądy, tyle dobrze że to są wyłącznie Twoje poglądy i nie mają żadnego uzasadnienia ani prawnego ani nawet logicznego.
Nikt nie ma prawa pozbawiać Cię prawa do noszenia broni o ile nie stoi to w sprzeczności z prawem, a akurat noszenie noży nie stoi. Ponadto jest taki akt prawny, zresztą nadrzędny który nazywa się konstytucją i choć w zasadzie jest do dupy to przynajmniej gwarantuje prawo posiadania i nietykalności.
Co do regulaminów wewnętrznych to przjacielu, żaden regulamin wewnętrzny nie mże stać w sprzeciwie do aktu prawnego wyższej rangi jakim jest ustawa o bronii i amunicji czy konstytucja np. i jedynie co możesz zaryzykować w takim przypadku, poza samolotem z oczywistych niemal względów, to fakt, że Cię z tamtąd usuną.
Więc proszę nie opowiadaja takich rzeczy bo przestanę wierzyć w inteligencję naszego narodu a mam jeszcze pewne złudzenia.
Napisano Ponad rok temu
Dzieki
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
szczegolnie w obiektach zamknietych
bron wszelkiego rodzaju jest odbierana
i nawet w telewizorni takie rzeczy pokazuja tyle to a tyle
broni policja odebrala kibicom ....
zgodnie czy niezgodnie z prawem
o jednym miejscu wiem na pewno ze nie mozna wejsc z
bronia (nie wiem konkretnie czy z nozem)
to jest sad, tresc tego jest mniej wiecej taka:
" Na rozprawę otwartą może przyjść każdy dorosły
obywatel, NIEposiadajacy przy sobie broni i nielicujacy
z powagą sądu"
no jakos tak to brzmialo :wink:
Napisano Ponad rok temu
chyba poprostu narzedzia ostre sa powszechnie (badz co badz wbrew ustawie) uznawane za bron i przez policje konfiskowane, pewnie mozna sie powolywac na akty prawne ale nalezy liczyc sie z wydaleniem z danego miejsca
Napisano Ponad rok temu
Hm, ciekawe masz poglądy, tyle dobrze że to są wyłącznie Twoje poglądy i nie mają żadnego uzasadnienia ani prawnego ani nawet logicznego.
Nikt nie ma prawa pozbawiać Cię prawa do noszenia broni o ile nie stoi to w sprzeczności z prawem, a akurat noszenie noży nie stoi. Ponadto jest taki akt prawny, zresztą nadrzędny który nazywa się konstytucją i choć w zasadzie jest do dupy to przynajmniej gwarantuje prawo posiadania i nietykalności.
Co do regulaminów wewnętrznych to przjacielu, żaden regulamin wewnętrzny nie mże stać w sprzeciwie do aktu prawnego wyższej rangi jakim jest ustawa o bronii i amunicji czy konstytucja np. i jedynie co możesz zaryzykować w takim przypadku, poza samolotem z oczywistych niemal względów, to fakt, że Cię z tamtąd usuną.
Więc proszę nie opowiadaja takich rzeczy bo przestanę wierzyć w inteligencję naszego narodu a mam jeszcze pewne złudzenia.
Czyli Twoim zdaniem odbieranie noży i narzędzi mogących zagrażać ludzkiemu życiu i zdowiu podczas:
- wizyta Ojca Świętego,
- koncert muzyczny,
- imprezy sportowe,
- spotkań z ludźmi ze świata polityki,
- itp.
jest niezgodne z prawem i godzi w Twoje przekonania narodowe, a zwłaszcza w konstytucję, która stanowiąc zbiór praw podstawowych nie porusza problemu noszenia, użytkowania broni białej.
Stosujesz amerykańską technikę pojmowania prawa. Jeżeli coś nie jest napisane wielkimi literami, to znaczy że można to robić. Np, wsadzić kota do mikrofalówki, a potem skarżyć producenta iż w instrukcji to nie było zabronione.
Jarek, poza powoływaniem się na akty prawne, pozostaje jeszcze logika i zdrowe podejście do tematu. Akty prawne są sztywne i podchodząc do nich z Twoim sposobem, można prowadzić dyskusje, czy siekiera to broń, a garota, a piła łańcuchowa? Dlaczego nie mogę wejść na koncert z piłą łańcuchową? Przecież legalnie ją kupiłem w markcie....
Nie musisz wierzyć w inteligencję Naszego narodu, wystaczy, że uwierzysz w logikę...
Pozdrawiam i bez agresji.
Napisano Ponad rok temu
Odnosnie ochorniarzy w Hipermarketach , to oni nie moga nic ci zrobić maja takie same uprawnienia co kazdy człowiek(gdym złapał złodzieja w sklepie i zrobił bym to z czystego poczucia sprawiedliwosci )
Noo, nie do końca. Jest coś takiego jak Ustawa z dnia 22 sierpnia 1997 r. o ochronie osób i mienia i to na jej podstawie działają wszystkie agencje ochroniarskie. Tam jest napisane, co może ochroniarz.
Jeżeli chodzi o imprezy typu koncert, to na to jest Ustawa (też z dnia 22 sierpnia 1997 r.) o bezpieczeństwie imprez masowych; i tam jest artykuł o zakazie wnoszenia na takie imprezy m.in. "broni lub innych niebezpiecznych przedmiotów" i o możliwości przeszukiwania ludzi pod kątem posiadania takowych rzeczy.
pozdroofka
Użytkownicy przeglądający ten temat: 3
0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Opinel z clipem...
- Ponad rok temu
-
"Merrill's Marauders Boot Knife" Black Blade
- Ponad rok temu
-
toporek