Capoeira w Gazecie wyborczej
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam
Dorregaray
Napisano Ponad rok temu
Moze by utworzyc jeden topic "Capoeira w mediach" a nie za kazdym razem pisac nowy temat.
Napisano Ponad rok temu
Moze zweszyli kase.Cos ostatnio duzo o capo trąbią w mediach.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Capoeira na wizji
Niewielu widzow, ogladajac reklame Nokii, w ktorej dwoje ludzi wykonuje plynne ruchy na plazy, zdaje sobie sprawe, ze patrzy na cos, co jeszcze pod koniec XIX wieku karane bylo wiezieniem.
Owczesne przestepstwo to uprawianie capoeiry - afrobrazylijskiej sztuki, ktora laczy elementy walki, tanca i akrobacji, a jej nieodlacznym tlem sa muzyka i spiew. Praktykowali ja pochodzacy z Afryki niewolnicy, ktorym nie wolno bylo cwiczyc sie w walce - stad, dla niepoznaki tyle elementow kojarzonych z tancem.
Capoeire mozna podzielic na dwa glowne style: Capoeira Angola i Capoeira Regional. Pierwsza jest forma bardziej tradycyjna, towarzyszy jej wolny rytm, a ruchy podlegaja zasadzie - wolno i nisko. Capoeire Regional charakteryzuje duza dynamika ruchow zgodna z rytmem muzyki oraz pewna ilosc akrobacji. Cecha ktora laczy oba style, to przede wszystkim zalozenie, ze Capoeira jest dialogiem, pewna wymiana zdan pomiedzy grajacymi ja osobami. Pozostale wspolne cechy to niezaklocona plynnosc ruchu i efektownosc.
Ten ostati element upodobali sobie producenci reklam, a przedewszystkim teledyskow. I tak Capoeire mozna odnalezc u Christiny Aguilery ("Dirrty"), u Carlosa Santany ("Maria, Maria") i u Craiga Davida ("So Spanish"). Dla wiekrzosci widzow beda to jedynie kolejni tancerze, ktorych ruchy nie kojarza sie ze sztuka walki. Pokazywane sa tu wylacznie akrobacje i najbardziej taneczne elementy Capoeiry.
Nieco inaczej wyglada to w klipie Rickiego Martina ("Jaleo"), gdzie mozna zobaczyc pokaz Capoeiry w formie ukladu ruchow. Charakterystycznym elementem sa typowe dla Capoeiry biale spodnie - takie, jak ma na sobie para we wspomnianej reklamy Nokii.
Capoeira w najczystrzej postaci przedstawiona jest w teledysku zespolu Sepultura ("Roots Bloody Roots"). Zdjecia krecono w brazylii i oprocz typowych dla Capoeiry ruchow i technik ukazuja one inne zwiazane z nia elementy jak chocbynajwazeniejszy instrument - jednostrunowy, wygladajacy jak luk, Berimbau.
Trudno stwierdzic, czy wzrastajaca popularnosc Capoeiry odzwierciedla sie w czestym wykorzystywaniu jej w przedsiewzieciach telewizyjnych, czy coraz czestsze pokazywanie jej w telewizji powoduje wzrost zainteresowania tym sportem. Calkowicie wolna od tej zaleznosci byla prawdopodobnie pierwsza mozliwosc zobaczenia Capoeiry w polskiej telewizji - kto pamieta "Niewolnice Isaure"?
Anna Brzychcy
Przepisalem to, wiec prosze o wybaczenie ewentualnych bledow ortograficznych
Pozdrawiam
Dorregaray
Napisano Ponad rok temu
Przepraszam, niezauwazylemTemat o capo w prasie gdzieś jest ale co tam:)
Skoro zaczeli mowic o reklamie nokii, to mogli by dac zdjecie z tamtej reklamy... ale i to nie jest zle:)A...zapomniał bym, co powiecie o zdjęciu załączonym do artykułu?
Napisano Ponad rok temu
Nie jest zle? To jest jakis tancerz a nie capoeirista. Na glowie przezroczysta chustka obszyta zlota tasma. Opaski na nadgarstku i ramieniu - tez takie. Moze to drobnostki ale mi sie zdjecie nie podoba. :?Skoro zaczeli mowic o reklamie nokii, to mogli by dac zdjecie z tamtej reklamy... ale i to nie jest zle:)A...zapomniał bym, co powiecie o zdjęciu załączonym do artykułu?
Napisano Ponad rok temu
Nie jest zle? To jest jakis tancerz a nie capoeirista. Na glowie przezroczysta chustka obszyta zlota tasma. Opaski na nadgarstku i ramieniu - tez takie. Moze to drobnostki ale mi sie zdjecie nie podoba. :?
He he właśnie takiej opini się spodziewałem Jak zobaczyłem gościa to wymiękłem jak tak ludzie będą postrzegać capoeiristas to duupa panowie, do końca życia będziemy słuchać: "a to karate z muzyką?" albo "to coś jak break?". Czemu nie dali fotki roda, albo chociaż 2 razem grających kolesi, gdzie berimbau?!
Napisano Ponad rok temu
A gdzie miejsce na to? Niezapominajcie, że artykuł miał niecałą strone...
Nie jest zle? To jest jakis tancerz a nie capoeirista. Na glowie przezroczysta chustka obszyta zlota tasma. Opaski na nadgarstku i ramieniu - tez takie. Moze to drobnostki ale mi sie zdjecie nie podoba. :?
He he właśnie takiej opini się spodziewałem Jak zobaczyłem gościa to wymiękłem jak tak ludzie będą postrzegać capoeiristas to duupa panowie, do końca życia będziemy słuchać: "a to karate z muzyką?" albo "to coś jak break?". Czemu nie dali fotki roda, albo chociaż 2 razem grających kolesi, gdzie berimbau?!
i jakąś reklame na boku... Ale i tak mogli wybrać gorsze :twisted:
Napisano Ponad rok temu
Wlasnie rozmawialem ze znajomym trenujacym jakas odmiane karate... nasza rozmowa zeszla na temat Capo, i miedzy innymi na wczorajszy artykul... Cytuje "Wiec Capoeira to te akrobacje i break?... Jakto nie? przeciez to zdjecie wyraznie pokazywalo" :?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Tu masz link.
Napisano Ponad rok temu
Berimbau - instrument smyczkowy,
z tym jeszcze sie nie spotkalem..
Napisano Ponad rok temu
niezle:)Berimbau - instrument smyczkowy,
z tym jeszcze sie nie spotkalem..
Napisano Ponad rok temu
Berimbau - instrument smyczkowy
Buhahahaha poklon nieźli są kolesie...
Napisano Ponad rok temu
neandertalski :splat:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
neandertalski
8O 8O
"Polska mieszkam w Polsce mieszkam tu tu tu...."
Jezuuuuu a tak OT to neadertalczyk powstał i wyginął tylko na terenie Europy... Ciekawe skąd się wziął w Brazyli??
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Pau de Chuva
- Ponad rok temu
-
Capoeira - trendy w radiowej "Trujce"
- Ponad rok temu
-
Pomóżcie Campo'wi!!!
- Ponad rok temu