Capoeira - trendy w radiowej "Trujce"
Napisano Ponad rok temu
No ale coz chyba musimy sie pogodzic, ze capoeira robi sie popularna i dla wielu bedzie tylko przelotna moda. Najwytrwalsi zostana...
Napisano Ponad rok temu
A to z przewracaniem to tez slyszalem: jesli ktos przewoci sie w roda albo zostaje wywrucony to konczy gre po prostu.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Biały kolor chyba w każdej kulturze ma jakieś znaczenie, ale bardzo wątpię by białe abady miały związek z kulturą islamską 8) hehehe. Bo niby skąd? Niewolnicy nie byli muzułmanami, Portugalczycy i inni Europejczycy też nie, rdzenni Indianie też nie, więc skąd niby islam??? To jakaś bzdura .Biale wdzianko to ma jakis zwiazek z kultura muzulmanska o ile mnie pamiec nie zawodzi, a wlasnie cos takiego zapamietalem z lekcji historii(prowadzonej przez naszego Mistrza 8) ).
Napisano Ponad rok temu
A to, ze w afryce sa pustynie, po ktorych zasuwali kiedys ludzie w bialych szatach i z bialym turbanem na glowie? Postac muzulmanina budzaca szacunek i to mialo jakis zwiazek z bialymi ciuszkami kapuerzystow.Niewolnicy nie byli muzułmanami, Portugalczycy i inni Europejczycy też nie, rdzenni Indianie też nie, więc skąd niby islam???
Nie pamietam o co dokladnie chodzilo(przez 2 lata mozna zapomniec kilka zdan z calego wykladu ), nie widze tez tego tekstu na naszej stronie, wiec licze na to, ze w tej sprawie wypowie sie Jakub
Napisano Ponad rok temu
Ja to myslalem ze Capoeira blizej ma do Candomble niz Islamu, ale ja tam sie nie znam.... i do tego nosze azule
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A to, ze w afryce sa pustynie, po ktorych zasuwali kiedys ludzie w bialych szatach i z bialym turbanem na glowie? Postac muzulmanina budzaca szacunek...Niewolnicy nie byli muzułmanami, Portugalczycy i inni Europejczycy też nie, rdzenni Indianie też nie, więc skąd niby islam???
Hmmm ciekawi mnie dlaczego niby białe łachy miałyby budzić respekt wśród murzynów?
Napisano Ponad rok temu
DOBREGO capoeiriste poznaje sie po czystosci jego Abad :wink:
tu bym sie nie zgodzil ale niech bedzie :wink:
Napisano Ponad rok temu
"Adam Faba - instruktor capoeira, biale spodnie, biala bluza, czerwono-niebieski sznur" to powiedział z tego co pamiętam dziennikarz, własne wrażenia wzrokowe .
Jakieś dziwne dźwięki tam dodali, np. jakieś pojękiwania na początku hehehe, ale ogólnie spoczko .
Napisano Ponad rok temu
A nalepsze bylo, ze capoeirista nie moze sie przewrocic "bo tak powiedzial Mestre Bimba
Copoeira balanza mas no kai (pisze fonetycznie, bo hmmm... nie wim jak sie pisze ... )
A co do spodni to ja też słyszałem to o kościele i sprawdaniu umiejetnosci gry po czystości abadas ..... A co do Islamu ... to nie wiem , ale jak napisałeś Goliatus_ , ze nie pamiętasz to moze niech sie Jakub wypowie ...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Sprawa wygląda dosyć prosto, w Capoeirze jest tylko 5 punktów podparcia tj. ręce, nogi i głowa, więc ani np. pośladki czy tułów, nigdy nie powininny leżeć na ziemi. Dlatego dobry capoeiristas będzie miał czystą camise i abady.
Pozdrawiam
Piotrek
Napisano Ponad rok temu
Zreszta w wielu kulturach kolor Bialy jest utozsamiany z czystoscia i to nie tylko fizyczna wiec takie gadanie jest i tak bez sensu.
A wracajac do tematu - A wy sadzicie ze "Capoeira jest TRENDY " ?
A wogole co to jest to trendy ? Boze... jak to ma oznaczac ze w lokalach maja sie pojawiac kolesie w "trendy" abadach to ja dziekuje...
Napisano Ponad rok temu
Boze... jak to ma oznaczac ze w lokalach maja sie pojawiac kolesie w "trendy" abadach to ja dziekuje...
Jasne ze nie kolesie My wolimy fajne dziewczyny w TRENDY abadach
Napisano Ponad rok temu
Ale ogolnie to nienawidze slowa TRENDY Weee Wg wszystkich ludzi ktorzy chca byc modnym slowo TRENDY jest TRENDY Co tu duzo mowic
Jest teraz fala zainteresowanie capoeira Miejmy nadzieje ze ilosc zaczynajacych (a mozna zaobserwowac wzrost liczby cwiczacych) przerodzi sie w SUPER EXTRA QUALITY
Napisano Ponad rok temu
Z tym islamem to nie mialem na mysli religii ale cala kulture - Skad biedni Czarni w plantacjach, czy potem w favellach mogli miec pojecie o jakims tam Muslim w Afryce. By moc przechowac swoje wierzenia musieli zrobic je "bardziej strawne" dla Bialych - a ci byli chrzescijanami, chodzili do kosciola w niedziele, ubierali sie w garnitury itp.
Zreszta w wielu kulturach kolor Bialy jest utozsamiany z czystoscia i to nie tylko fizyczna wiec takie gadanie jest i tak bez sensu.
Po pierwsze dla tego, ze to przewaznie muzulmanie trudnili sie handlem afrykanskimi niewolnikami, a po drugie to via google poszukaj cos o Congada.
Grr.. gdybym wtedy na lekcji bardziej uwazal
Napisano Ponad rok temu
Precyzyjniej można powiedzieć, że ziemii powinno się dotykać tylko stopami, dłońmi i głową. Ale jest np. taka technika, au batido tylko, że zamiast na dłoni to stoi się na przedramieniu-łokciu (niżej) robiąc stójkę, więc są wyjątki od reguły . Ale wyjątki potwierdzają regułę 8)w Capoeirze jest tylko 5 punktów podparcia tj. ręce, nogi i głowa
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Pomóżcie Campo'wi!!!
- Ponad rok temu
-
Super oferty na Allegro!
- Ponad rok temu
-
Akademia w Katowicach?
- Ponad rok temu