tani folder (250pln)
Napisano Ponad rok temu
napiszę co jest w s&w swat (ten z recurvem)
no więc:
1. fabrycznie bardzo ostry (golenie - no problem), a zważywszy na profil tnie rewelacyjnie, ostrze trzyma przyzwoicie
2. cienki, łatwe noszenie, chociaż ostrze małe nie jest.
3. blokada - ostrze nie wykazywało play`a w żadną stronę.
4. całkiem ergonomiczny, wygodnie sie go używało (chociaż w sumie to nie za bardzo przepadam za kołkami do otwierania, ale to już moje indywidualne preferencje. druga sprawa że leworęczny jestem . ale wygodę oceniam dla praworęcznego...)
5. tani jest.
jedyne problemy z tymi nożami o jakich słyszałem to luzujące się śrubki. u mnie nie wystąpiło, ale jeśli by sie jednak zdażyło to po prostu użyłbym kleju. lepsze te śróbki niż w cuda edc . zazwyczaj nic sie z nożem nie dzieje, tylko po prostu w końcu ktoś kupuje coś z wyższej półki i s&w idzie w odstawkę.
może nie jest to jakieś genialne osiągnięcia dla firmy z 30 letnią tradycją, ale to nie tak że nic w nim nie ma.
Napisano Ponad rok temu
Nie mam żadnego noza S&W ale wiele z nich trzymałem w łapie(opiywałem je do katalogu)i musze potwierdzić ze te noże to tylko dobry desing i dobra poważna nazwa.Wszystkie robi dla nich amerykańska firma ale w Chinach.Nigdy nie dałbym za nie tyle pieniędzy -wolałbym Herbertza
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
przyznam ze teraz to juz nic nie wiem 8O
S&W to jakos wizualnie mi nie lerzy - zreszta wolalbym ostrze drop point albo tanto (przewiduje podwazanie) co do CRKT to w tej cenie maja noze z niewielkim ostrzem i to z AUS6
jakos ten Cold Steela mi narazie najbardzioej odpowiada - glownia tanto i to combo, stal AUS8A czyli chyba calkiem niezla w wykonaniu CS
moze ktos mial taki w reku albo cos z tej serii albo cokolwiek wie o folderach CS a moze o stali AUS8A w wykonaniu CS (bo wiadomo ze zalezy tez od producenta) - szczerze mowiac to fajne maja foldery z prawie 13 cm glownia ale chyba ciezko w kieszeni taki zmiescic.
Napisano Ponad rok temu
Za te pieniądze niezła jakość S&W daleko do niej
Napisano Ponad rok temu
a ten Cold Steel-a spodobal mi sie kiedys bardzo
w sklepie na centralnym ogladalem noze i przyszedl koles dziekujac sprzedawcy ze mu wcisnol ten wlasnie noz (tylko on mial z 12 cm glownia).
Opowiedzial historyjkle jak pojechali ze znajomymi na rajd jeppami (tajga albo cos u ruskich gdzie zimno jest ) i zaatakowaly ich zdziczale psy - jeden skoczyl na niego ale sie zaslonil reka i wgryzl mu sie w przedram,ie, wtedy wyciagnol noz i chlasnoł mi psa - mowi ze sie zdziwil bo odcial psu glowe jednym pociagnieciem. Pokazywal nawet slady na rece po zebach pieska. Pewnie w stresie dostal jakiejs nadludzkiej sily ale jak nozem upitolil psu leb na jedno pociagniecie to musi byc niezly
w sobote bede w wawce to pojde do sklepu zobaczyc na zywo jakies noze bo zdjecia w necie to jednak nie to ....
kurde wychodzi ze nikt nie mial takiego cold steela i jakos chyba malo kto tutaj lubi te firme.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Slyszalem ta historie wlasnie od sprzedawcy z tego sklepu, tyle ze rzecz dziala sie podobno w gorach w Rumunii... Mialem podejrzenia, ze sam ja wymyslil a tu prosze - opowiesc jednak prawdziwaOpowiedzial historyjkle jak pojechali ze znajomymi na rajd jeppami (tajga albo cos u ruskich gdzie zimno jest ) i zaatakowaly ich zdziczale psy
Tez przymierzalem sie do Voyagera XL tanto - kawal bydlaka! Tylko klipsik taki jakis niewymiarowy... ale nie klips w nim najwazniejszy :wink:
Pozdrowionka,
Akme
Napisano Ponad rok temu
materiałów - czyli EZ-Out w wersji na ATS34. Jest to idealny EDC
za naprawdę nieduże pieniądze.
Napisano Ponad rok temu
ja mysle ze ejdnak z 10 cm glownia bo takie bydle to w kieszeni w lecie sie nie zmiesci.
nop i moze masz jakis namiar gdzie najtaniej kupic - z tego co ja znalazlem na necie to najtaniej maja [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
ale nie mam pojecia jak u nich jest z czasem zamowienia itp.
moze cops wiecej wiesz o tym nozu ?
swoja droga fajnie ze ktos chce kupic to samo - mozna sie powymieniac info jakie sie znalazlo
no i niezly numer z ta historia
Napisano Ponad rok temu
trzymalem trzymalem... i mimo, ze nie jest to noz z gornej polki i materialy z jakich jest wykonany nie sa najlepsze (choc zle nie sa) to dzieki rozmiarom robi wrazenie - czuc drzemiaca w nim moca w lapie tego bydlaka trzymales ?
Fajny kawal stali, ale raczej na wypady outdoor'owe. Jako miejscki EDC odpada. Raz, ze za duzy do kieszeni, dwa - sprobuj go wyciagnac w biurze czy na uczelni 8O Sklanialbym sie raczej ku wersji large.
Pozdrowionka,
Akme
Napisano Ponad rok temu
czasem przeszkadza w pracy (jako pedagog) , kiedys mi jedna babka zwrocila uwage ze obnoszac sie z nozem propaguje "kult sily" wsrod dzieciakow (oboz psychokorekcyjny) no ale oboz byl w stanicy harcerskiej w lesie wiec noz byl tam nieodzowny.
a wiesz moze w wawce gdzie mozna takie cold steele obejrzec i wziac do lapy ? wiem ze pewnie ma koles na dworcu ale on chyba ma XL o ile pamietam
Napisano Ponad rok temu
Pozdrowionka,
Akme
Napisano Ponad rok temu
pozdrawiam
i tak wolalbym gerbera
Napisano Ponad rok temu
ale jak kurde tam wchodze to az mnie skreca - tyle zabawek w jednym miejscu .....................
Napisano Ponad rok temu
Miałem Gerbera EZ-Out z ATS34 i mam Voyagera Large z AUS8 firmy Cold Steel. Więc mogę coś napisać:
Zdecydowanie polecam Voyager Large z AUS8. Ta ATS 34 w wykonaniu Gerbera to żadna rewelacja, np. nie umywa sie do ATS 34 w wykonaniu Benchmade. Na tym tle AUS8 Cold Steela prezentuje sie ciekawiej. Tym bardziej, że ma ostrze w interesującym ciebie rozmiarze-4". Poza tym: mocniejsza blokada niż w EZ-Out, ogólnie cały nóż jest masywniejszy, większy, więcej zytelu w rękojeści i twardszy(rękojeść EZ-Out jest cieńsza i taka jakaś giętka). Krótko mówiąc- bardziej się przyda Voyager Large.
Niepokoi mnie tylko jedna rzecz: napisałeś że ostrze tanto i combo. Czyli mój dawny wybór. Dzisiaj polecam tylko clip point i gładkie. Masz wtedy szansę naprawdę skorzystać z tego noża.
Napisano Ponad rok temu
Były, są i będą
Można jeszcze przemyśleć Trail Guide`a:
Carbon V + Zytel za rozsądne pieniądze.
Napisano Ponad rok temu
a combo i tanto - chce mocna klinge a pila sie przyda do lin (czasem mam doczyneinia z linami wlasnie)
Napisano Ponad rok temu
a combo i tanto - chce mocna klinge a pila sie przyda do lin (czasem mam doczyneinia z linami wlasnie)
a nie chcesz może ciąć tym nożem? powiedz jeszcze,że chcesz chisel grind 8O
[takie małe pytanko: jeśli planuje się przeciąć linę (nie w sytuacji awaryjnej) to czy piłka nie poszarpie jej zanadto? ]
Napisano Ponad rok temu
a czemu tanto jest beee bo juz pare razy czytalem ze jako tactical jest ok natomiast jako ostrze uzytkowe sie nie nadaje, do czego sie tanto nie nadaje - jakis konkretny przyklad niech mi ktos moze poda, nigdy nie mialem takiej glowni ale po przemysleniach i optycznie mi sie cholernie podoba, nie mialem wiec nie moge sie doszukac jakis negatywnych stron. Plis powiedzcie prosto jak chlop krowie na miedzy do czego sie nie nada a w czym moze przeszkadzac tanto - bo pozniej sie okaze madry polak po szkodzie
oki - dzieki za info.
Napisano Ponad rok temu
na pewno istnieją inne przykłady nieprzydatności tanto do normalnych [nietaktycznych] czynności ale ten jeden powinien wystarczyć
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Czym i z czego
- Ponad rok temu
-
Question
- Ponad rok temu
-
Cold Steel Kukri Machete
- Ponad rok temu