Skocz do zawartości

Zdjęcie

Naginata - specyficzna szermierka

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
11 odpowiedzi w tym temacie

budo_moloh
  • Użytkownik
  • Pip
  • 23 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Naginata - specyficzna szermierka
Biorąc pod uwage fakt że naginata wykonana była przeważnie z długiego i elastycznego drzewca o jednosiecznym szablopodobnym grocie ( tu i uwdzie zastąpionym głowniami mieczy ) dzięki czemu można było zadawać rany cięte jak i kłute, spowodowało że owy oręrz stał się bardzo skuteczny. Ciekawi mnie czy ktoś z was miał bliższe spotkanie z tą bronią, może jakieś ciekawostki, może ktoś ćwiczył naginatado w zakamarkach dojo w naszym kraju :lol: . Podobno walka czymś takim to prwdziwa finezja i szybkość zarazem, mówie podobno bo nigdy na oczy nie widziałem takiej walki co zmusza mnie o prośbe o jakieś linki z filmikami :)
  • 0

budo_redakcja budojo
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 857 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: Naginata - specyficzna szermierka
Polecamy najnowszy numer BUDOJO od 18 marca w EMPiKach
materiał pisany i filmiki z naginatajutsu na CD-Rom 8) :wink: 8)

• 0

budo_moloh
  • Użytkownik
  • Pip
  • 23 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Nie łączcie kawy z wódką, zła kombincja, ale to poza tematem :) :) :)
  • 0

budo_graframolo
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1094 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Wladacto bronia za grosz nie potrafie ale trzymalem 2 egzemplarze w rekach bardzo fajne wrazenie.
  • 0

budo_kendoka
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 317 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
tu macie kendo vs naginatado
  • 0

budo_benkei
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 129 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Naginata jest trudna bronia do opanowania.Cwiczymy nia na treningach Katori Shinti Ryu zaraz po "bo".Kiedys juz byl taki topik ale wciaz jest to malo znana bron w naszym kraju i malo kto wie jak sie nia poslugiwac.Obecnie cwiczymy 4 kata omote,na zaawansowanym etapie sa jeszcze gogyo.Przy czym w Katori jest tak ze zanim wezmiesz naginate najpierw zaczynasz od miecza..potem bo...a potem jest naginata.Zreszta jesli chcesz cwiczyc to zapraszam na treningi do Krakowa.
  • 0

budo_graframolo
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1094 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Mam pytanie jak wyglonda uchwyt? Jesli muwie od rzeczy popraw mnieale wydaje mi sie rze sa ruzne trzymania w zalerznosci z kim sie walczy inaczej jest gdy jest naginata na naginate inaczej gdy na katane i chyba jeszcze inaczej na konnice. Dobrze mi sie wydaje?
  • 0

budo_benkei
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 129 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Pytasz o chwyt..Cwiczymy naginata na miecz wiec odpowiem Ci z tej perspektywy.Czasami w pozycjach wyjsciowych,kiedy zaczyna sie kata te sposoby trzymania sa rozne bo tez sytuacje kiedy jestesmy atakowani sa rozne ale kiedy juz trzymam naginate to chwytu nie zmieniam i zasada prowadzenia i operowania taka jak w mieczu.(sa wyjatki)To wlasnie w naginacie wychodza niedokladnosci w operowaniu mieczem,ale to mozna zobaczyc kiedy zaczyna sie po mieczu cwiczyc ta bronia.Wtedy zaraz sie wraca do miecza bo trzeba duuuzo rzeczy korygowac.Nie wiem czy inaczej sie trzyma kiedy jest naginata na naginata ale nie sadze,podstawowe rzeczy raczej sie nie zmieniaja..
  • 0

budo_graframolo
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1094 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Chodzilo mi bardziej o zaleznosci pomiedzy uchwytem a dystansem, niesadze aby trzymajak naginate tak samo jak przeciw innej naginacie podczas walki z mieczem mialo sie szanse chyab wtedy nalezy skrucic uchwyt by zyskac na szybkosci.
  • 0

budo_benkei
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 129 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

naginata ma 2.59,masz ogromna przewage dlugosci broni nad mieczem,miecz jest szybki i to jedyna jego szansa no i mozliwie jak najblizsze skrocenie dystansu...Naginate trzymasz tak zebys mogl swobodnie operowac jednym jak i drugim koncem...ale skracac sobie chwyt na naginacie nie radze.To jest ciezka bron,kiedy tnie to jesli szermierz bedzie chcial blokowac albo na sile przepychac to naginata poprostu rozbije jego obrone sama masa plus sila ciecia.Nie ma suwania dlonmi po naginacie zeby sobie skrocic albo wydluzyc dystans,chwytasz tak zeby moc atakowac i parowac niemal w kazdym dystansie.Wydaje mi sie ze jesli walczylbym z druga naginata to ten chwyt sie nie zmienia,tymbardziej musze uwazac.
  • 0

budo_graframolo
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1094 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

rozumiem. Jestem swiadomy isz jest to cieszka bron a trzymana krucej i tak ma jeszcze przewage dlugosci i dlatego wlasnie bylem ciekawy czy moze istnieja "krutrze" i dluzsze" uwchwyty w zaleznosci z kim sie pojedynkujesz. A pytanie wyniklo z pojedynkow kture kiedys widzialem na video kendokow z shinaiami i z naginatami. Wydawalo mi sie rze gdy jest naginata na naginate uchwyt sie wydluza a gdy jest mieszany pojedynek zawodnik z naginata by zyskac na predkosci skraca uchwyt choc i tak nadal guruje odlegloscia.
  • 0

budo_benkei
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 129 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Powiem szczerze ze nie wiem jak wyglada naginata cwiczona przy szkolach kendo,ale mysle ze sa to takie same roznice jakie wynikaja miedzy kendo a kenjutsu.Rozbieznosci moga byc duze,moze sie jednak myle.Problem w tym ze wciaz malo osob cwiczy w Polsce ta bronia zeby moc tutaj porownac.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024