Kąt ostrzenia w poszczególnych firmach.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Kershaw - hollow grit około 15 st - przynajmniej w serii cebulowej i boa
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Swamp Rat - 2x17 st. z lekkim convex grit na szlifierce pasowej - ziarno taśmy ściernej oceniam na 300-400.
Kershaw - hollow grit około 15 st - przynajmniej w serii cebulowej i boa
łoj - to strasznie malutko , po prostu brzytwa,
BM710 mogę tak subiektywnie ocenić na coś pomiędzy 20 a 25 st.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Na spyderku mam zmierzone że jak podłożysz jedna z osełek pod sam koniec tego plastiku ostrzałki do dodajesz (lub ujmujesz) ok. 2 st. do kąta ostrzenia, jak podłożysz w srodku, a plastik oprze się krawędzią na podłożu to około 5 stopni
Napisano Ponad rok temu
Kąt ostrzenia 15 st czyli kąt ostrza 2x15 do brzytwy daleko ale tną dobrze
Na spyderku mam zmierzone że jak podłożysz jedna z osełek pod sam koniec tego plastiku ostrzałki do dodajesz (lub ujmujesz) ok. 2 st. do kąta ostrzenia, jak podłożysz w srodku, a plastik oprze się krawędzią na podłożu to około 5 stopni
Dzieki za odp. Niestety nie zrozumialem nic z twojej wypowiedzi Czy mozesz przeredagowac na j. polski?
Napisano Ponad rok temu
Jaśniej proszę i drukowanymi
-wój-
Napisano Ponad rok temu
[img]http://www.imagestation.com/mypictures/inbox/view.html?url=http://www.imagestation.com/picture/sraid107/p4cdd6dc096bb6960965b2e97af9de14f/f9672772.jpg[/img]
2 stopnie różnicy
[img]http://www.imagestation.com/mypictures/inbox/view.html?url=http://www.imagestation.com/picture/sraid107/pda1b5c3ff6d1050cc5a437c356c07867/f967276f.jpg[/img]
5 stopni różnicy
tak ostrze na multibevel - odpowiednik convex
Napisano Ponad rok temu
pozdr.
Napisano Ponad rok temu
Kąt ostrzenia 15 st czyli kąt ostrza 2x15 do brzytwy daleko ale tną dobrze
jestem najzupełniej świadomy,że chodziło o jednostronny kąt ostrzenia i dalej twierdzę, że to brzytwa sugerując się [być może błędnie - niech mnie ktoś poprawi] informacjami Lansky (zacytuję ze strony Alertu wersję prztłumaczoną):
Kąty ostrzenia noży:
"
17 ostry kąt ostrza polecany wyłącznie do skalpeli, brzytew i podobnych im narzędzi. Zapewnia uzyskanie niezwykle ostrego, ale i jednocześnie delikatnego ostrza
20 powszechnie stosowany kat ostrza stosowany dla wyższej klasy noży oraz dający optymalną krawędź tnącą dla narzędzi kuchennych
25 rekomendowany kąt ostrza dla większości noży, dla których wymagane jest uzyskanie trwałej, ostrej powierzchni tnącej. Ten kąt ostrzenia rekomendowany jest dla noży myśliwskich oraz używanych w terenie.
30 kąt ostrza dla noży przemysłowych przeznaczonych do cięcia kartonów, dywanów, kabli i innych twardych powierzchni.
"
i chodzi o jednostronny kąt więc skoro niektóre noże są ostrzone sumarycznie] fabrycznie na 30 a inne na 40-50 stopni to nie dziwię się teraz,że jednym nóż goli wszystko po wyjęciu z pudełka a innym tylko trochę goli
ciekawe jak w takim razie z wytrzymałością ostrza, chociaż niewielu próbuje 7cm ostrzem rąbać drewno
Napisano Ponad rok temu
Swamp Rat - 2x17 st. z lekkim convex grit na szlifierce pasowej - ziarno taśmy ściernej oceniam na 300-400.
Kershaw - hollow grit około 15 st - przynajmniej w serii cebulowej i boa
teraz spojrzalem dokladniej...to niemozliwe aby robocze i ciezkie noze w teren mialy po 17 stopni!! Sebenza ma 20-22 stopni i sluzy glownie do ciecia a noze do rabania nierzadko twardych materialow maja niby miec 17? Absurd. Czy wiesz co by sie z takim szlifem stalo po rabnieciu w drewno?
Napisano Ponad rok temu
pzdr
Napisano Ponad rok temu
Co do odporności ostrza to mimo 17 stopni nie szczerbi się specjalnie na betonie ani na żelaznych puszkach - sprawdzałem. Po rąbaniu drzewa nic się specjalnego nie dzieje - ostrze jak goliło włosy tak goli . Bardziej mu szkodzi krojenie wędliny na talerzu - wtedy się tępi. Ale na talerzu każdy nóż sie tępi - przynajmniej te które mam.
Absurd absurdem ale potrafię jeszcze odróżnić 15 od 20 st. :-)
Mój kumpel niedawno podostrzał Boa - na 15 st. Tu sprawa jest bardziej skomplikowana bo ostrze ma wklęsły zarówno grit jak i bewel, jak się patrzy wzdłuz ostrza pod światło to widać jakie jest cienkie - dlatego tak kroi.
Scalliona podostrzyłem na 15 st. i to był jego kat ostrzenia.
Napisano Ponad rok temu
90% użytkowników noża wpada tam w obsesje absurdalnie ostrych noży.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ostrzę teraz mojego Battle Rata na 20 stopni na tianglu
a swoja droga to ile czekales na swojego "rata"?
Napisano Ponad rok temu
dla większych noży ze stałym ostrzem : 20 st.
dla folderów : 15 st.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Herbertz
- Ponad rok temu
-
jestem uzależniony
- Ponad rok temu
-
Ruskie noże
- Ponad rok temu
-
Napisy/rysunki na ostrzach - jak są robione?
- Ponad rok temu
-
Cold Steel Voyager
- Ponad rok temu
-
CRKT M16?
- Ponad rok temu
-
Cold Seel factory 2nd
- Ponad rok temu
-
Ktokolwiek widzial, ktokolwiek wie...
- Ponad rok temu
-
Noz dla kajakarzy?
- Ponad rok temu
-
Czy warto kupic?
- Ponad rok temu