SZTYLET czy NÓŻ ??
Napisano Ponad rok temu
moja opinia:
noz - jest taki "nowoczesny"... no i ma jedna strone tepa.. chyba ze ma pile.... sluzy raczej do ciec niz pchniec (co nie znaczy ze do pchniec/dzgniec sie nie nadaje!!). mozna robic techniki z zachaczeniem reki przeciwnika nie kaleczac jej..
sztylet - jest obosieczny. trzeba uwazac kojarzy mi sie ze sredniowieczem.. ze starozytnoscia.. przeznaczony raczej do jakiegos sabotazu niz walki w pojedynku.. przystosowany do pchniec.. oczywiscie jak sie go naostrzy to tez dobrze tnie.. ael i tak jak mowie o sztylecie to kojarzy mi sie ze "skrytobojcami".. no i towarzyszy ludziom od dawna..
to sa moje opinie, ale raczej takie moralno-historyczne niz od technicznej strony.
zetknal sie ktos z Was z walka sztyletem? co o tym myslicie? co lepsze? z zalozenia, a nie noz firmy X vs sztylet firmy Y..
Napisano Ponad rok temu
Tu powinieneś coś znależć, niestety po włosku.
Mam trochę literatury na temat na sprzedaż (pisz na priv jeżeli jesteś zainteresowany) ale też po włosku.
Notabene kojarzenie sztyletu ze skrytobójcami jest fałszywe, przecież cinquedea to była ulubiona broń możnych Włochów (wzorowana zresztą na parazonium - rzymskim sztylecie), a lewaki, a misericordia?
Mars
Napisano Ponad rok temu
Mars
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
no ale do codziennych zajęć jest fatalny - do pchnięć najlepszy wąski, ale musi być dostatecznie gruby, żeby się nie złamał na żebrze nie pogodzi się tego z dobrym cięciem, uchwyt też nie ten - chciałoby się położyć kciuk na grzbiecie głowni, a tam jelec i ogólnie konstrukcja dostosowana do uchwytu floretowego, czy jak tam zwać ten uchwyt prosty z kciukiem z boku rękojeści
mój nr 1 do walki, ale nie myślę nawet o noszeniu przy sobie na codzień (szczególnie takich potworów jak pięć palców ) bo nie zamierzam z nikim walczyć ani na codzień, ani od święta
pozdro
Napisano Ponad rok temu
mozna robic techniki z zachaczeniem reki przeciwnika nie kaleczac jej..
Mrhole, jak w to naprawdę wierzysz, to szybko się wylecz
Takie numery daje się w drillach robionych na 50% szybkości robić. No, powiedzmy, na 70% :twisted:
K.
Napisano Ponad rok temu
masz racje. w normalnym sparingu to w ogole jakos z reversem mam problem - zbyt duzy dystans jest od przeciwnika.. a co do zahaczen.. to tylko jako ciekawostka.. chociaz czasem uda mi sie zahaczyc, pojechac po przedramieniu przeciwnika (ktory odruchowo cofa reke) i wybic mu noz (atrape ) z reki.. normalnie to zdarlbym skore z przedramienia.. - jak przeciwnik jest dobry to mnie przewaznie predzej dziabnie..
ale o tym to napomkne w topicu o sparringach:
http://www.forum-kul...showtopic=64018
bo t oo sztyletach/nozach mowa
Napisano Ponad rok temu
właściwie lepsze rippy niż cięcia)
Co to sa te rippy ?
Napisano Ponad rok temu
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Nie ulega wątpliwości że sztylety są konstruowane przede wszystkim do walki i po przesparowaniu paru treningów stwierdziłem że sztylet ma dużo zalet. Wyjątkiem może być sytuacja kiedy w lewej i prawej ręce chcesz umieścić jakieś ostrze wtedy dobrze jest postawić na noże.
Zależy też co klasyfikujesz jako sztyet. Dla jednych np. CS Black Bear bedzie sztyletem ze względu na podwójne ostrze dla innych nożem o cechach sztyletu (nóż dlatego że głownia jest niesymetryczna).
Wspomniany Black Bear i podobne konstrukcje to moi faworyci jeśli chodzi o fightery.
Za opcję ciekawą i dającą niezłe możliwosci walki uważam Kukri. Jednakże ze względu na gabaryty jest mało praktyczny.
Napisano Ponad rok temu
Jeśli styl bazuje na pchnięciach, to nie ma nic lepszego jak sztylet (przyklad: metoda walki opracowana w czsie II W.Ś. przez Fairbairna dla komandosow brytyjskich i dedykowany dla nich, kultowy już sztylet F/S)
Jeśli preferuje się cięcia, jak wiele rożnych systemów o korzeniach np filipińskich, to musi być nóż, niekiedy też dwusieczny, ale nóż. Tu kombinacje chwytu noża i kształtu ostrza bywają liczne i rozmaite (przykład: system Raya Floro i jego nóż - można zobaczyć na stronie realfighting.com)
Sztylet ze swoim wąskim sztychem niewątpliwie lepiej penetruje przy pchnięciach, ale za względu na wąską zazwyczaj głownię i prostą linię ostrza, przy jednoczesnej znacznej grubości głowni - tnie po prostu marnie. Pogodzenie tych 2 przeciwstawnych cech nie jest w pelni możliwe i różni wytwórcy poszukują mniej lub bardziej udanych kompromisów
Mnie osobiście podobają się niektóre wersje Gerbera Mk II - ostrze dość szerokie o lekko falistej linii, co umożliwia cięcia oraz ostry sztych i jelec o który ręka ma pewne oparcie przy silnym pchnięciu.
Napisano Ponad rok temu
No ja właśnie nie wiemNiech zgadnę po co te wgłębienia na ostrzu :twisted: :roll:
Napisano Ponad rok temu
PRiMO : Głownia zyskuje prostą ozdobę
SECUNDO : Co najważniejsze duża przecież głownia traci sporo zbędnej masy. Z tej też przyczyny robiono strudziny i zbrocza na głowniach mieczowych, szablowych, bagnetowych itp.
Napisano Ponad rok temu
Niech zgadnę po co te wgłębienia na ostrzu
Spotkalem sie ze stwierdzeniem, ze sluza aby po nich splywala krew, ale ta opinia dotyczyla szabli i to z podwojnym albo potrojnym zbroczem.
Napisano Ponad rok temu
Mojego sztyletu Herbertza nie oddał bym za nic, chocaż wielu ludzi sądzi że służy tylko do zabijania.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Co do robienia zbrocza aby po nim splywala krew to wsadzić sobie to można między bajeczki.
Pozdro
Napisano Ponad rok temu
wlasnie - ono sie tylko nazywa "zbrocze" (od broczenia )w zasadzie zbrocza mają za zadanie zmniejszyc mase przy zachowaniu w miare tej samej sztywności głowni i jest to rowniez jakas idea wizualna.
Co do robienia zbrocza aby po nim splywala krew to wsadzić sobie to można między bajeczki.
Pozdro
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 8
0 użytkowników, 8 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Nowa broń na ulice...
- Ponad rok temu
-
Trening KI...
- Ponad rok temu