Od dziś łatwiej o "prawko"!
Napisano Ponad rok temu
Urzędnicy na poważnie zajęli się bzdurnymi przepisami dotyczącymi egzaminu. Właśnie weszło w życie rozporządzenie podpisane przez ministra infrastruktury, Cezarego Grabarczyka.
Zmiany dotyczą egzaminu praktycznego. W myśl nowych przepisów kandydat na kierowcę nie będzie już wykonywał "tańca półgłówka", biegając wkoło samochodu i wskazując palcami światła przeciwmgłowe, kierunkowskazy, bagnet czy zbiorniczek płynu do spryskiwacza.
Przed przystąpieniem do egzaminu komputer wylosuje tylko dwa elementy, które trzeba będzie wskazać. Najważniejszą zmianą jest jednak skrócenie czasu trwania egzaminu. Do tej pory "jazda" trwała co najmniej czterdzieści minut. Tak długi czas sprawiał, że egzamin był - zdaniem większości kandydatów na kierowców - typowym "polowaniem na czarownice". Biorąc pod uwagę stres i znikome doświadczenie, w ciągu czterdziestu minut po prostu nie da się nie popełnić żadnego błędu. Co więcej, według obowiązujących do tej pory przepisów, jeśli egzamin trwał 36 minut i zakończył się wynikiem pozytywnym, mógł zostać uznany za nieważny!
Obecnie egzaminator może - wedle uznania - skrócić czas jazdy do 25 minut.
Co istotne, egzaminator ma również obowiązek informowania na bieżąco o przebiegu egzaminu. Do lamusa odeszły więc sytuacje, gdy po 40 minutach miejskiej gehenny egzaminowany dowiadywał się, że błąd dyskwalifikujący go jako kierowcę popełnił już w 4. minucie...
Zmiany te skrócą również czas oczekiwana na egzamin. Dzięki krótszej jeździe ośrodki ruchu drogowego będą w stanie sprawdzić umiejętności większej liczby osób.
źródło: interia.pl
Nie udzielam pomocy na PW / PM / Priv. Wszelkie pytania proszę pisać na forum, w temacie otrzymasz więcej opinii.
Napisano Ponad rok temu
z tej chwili ma być to tylko 1 raz
WTF ?
Napisano Ponad rok temu
Spoko jak EX zrobi prawko to piesi będą mogli czuć się niebezpiecznie przechodząc przez ulicez tego co wiem to dotychczas można było popełnić 2 minimalne błędy, np. najechanie na linie ciągłą itp itd.
z tej chwili ma być to tylko 1 raz
Nie udzielam pomocy na PW / PM / Priv. Wszelkie pytania proszę pisać na forum, w temacie otrzymasz więcej opinii.
Napisano Ponad rok temu
nie masz prawkaSpoko jak EX zrobi prawko to piesi będą mogli czuć się niebezpiecznie przechodząc przez ulice
WTF ?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jeździj bez a jak będą cię chcieli zatrzymać to uciekaj, na motorze ucieczka musi się udaćJest napisane,że bedzie mogł skróicic,czyli perwnie nie kazdy bedzie skracał,ale ogólnie to dobrze.Szkoda tylko ze prawko na motor znow zrobili na 21:/
Napisano Ponad rok temu
nie masz prawka
to coś dziwnego ?? haha ja tez nie mam ....
Wybieram produkty lokalne, sezonowe, świeże.
Siła Człowieka nie Polega na tym, że Nigdy nie Upada, ale na tym, że Potrafi się Podnosić.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
nie że dziwnego, tylko byłem w przekonaniu że mato coś dziwnego ?? haha ja tez nie mam ....
WTF ?
Napisano Ponad rok temu
Ta... "brawurowa jazda samochodem marki cinquecento (czy jak to się pisze)"nie że dziwnego, tylko byłem w przekonaniu że ma
Napisano Ponad rok temu
ja cieram Fiatem 126p.Ta... "brawurowa jazda samochodem marki cinquecento (czy jak to się pisze)"
WTF ?