wing chun ,wing tsun,ving tsun -uporzadkujmy liste
Napisano Ponad rok temu
Petr
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
CHCIALBYM PRZY WASZEJ POMOCY ZROBIC SWOISTA MAPE SZKOL WING CHUN ,WING TSUN ITD W POLSCE. PISZCIE GDZIE ISTNIEJE DANA SZKOLA WEDLUG JAKIEGO PRZEKAZU NAUCZA,KTO JEST INSTRUKTOREM PROWADZACYM I JAK DLUGO DZIALA.
Cześć!
Przekaz Williama Cheunga:
Bydgoszcz - instr. Dariusz Sitkowski,
Kraków - instr. Andrzej Szuszkiewicz,
Luboń - instr. Krzysztof Kasprzak.
Te trzy szkoły należą do "Akademii Kung Fu Tradycyjnego" , której założycielem jest Didier Beddar (Francja).
W naszym kraju są zarejestrowane jako "Polskie Stowarzyszenie Wing Chun Kung Fu"Wymienieni instruktorzy mają blisko 20 letni staz w tej odmianie wing chun i kilkuletni w innych odmianach (początki praktyki).
Niedawno rozpoczęły działalność sekcje w:
Gorzów Wielkopolski - Przemysław Milczarek,
Inowrocław - Michał Bandziak,
Piotrków Trybunalski - Robert Dymecki,
Wrocław - Rafał Groszkowski,
Zawiercie - Paweł Klauza.
Pozdrawiam!
Dariusz Sitkowski
Napisano Ponad rok temu
Co to znaczy zadzierzgnął?TO fakt Ziutek Szargut Kedzierzyn Kozle, wrocil tyle co z Chin i poznakomilsja z jakimis mistrzami od Way Po Tanga.
No trzeba wspomniec o Klaudiuszu Wronie - Ruda Slaska.
Starybrat - Poznan
Olek Srokowski - Opole
No warto wspomniec ze Ziutek jako pierwszy z polakow zadzierzgnal z Wiliamem Chungie.
Pietia
Napisano Ponad rok temu
Krzysztof Kasprzak, ktory obecnie uczy w Luboniu jest bylym uczniem Starybrata.
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Leszek Starybrat - naucza w Poznaniu Wing Chun'u, Shuai Chiao, Tai Chi oraz Sanda/San Shou.
Taa ponoć ma jeszcze papiery w kilku innych sztukach walki ja słyszałem o tae kwon do i jakimś pazurze tygrysa ale może to tylko plotki
Krzysztof Kasprzak, ktory obecnie uczy w Luboniu jest bylym uczniem Starybrata.
.. że niby jak ?? Hmm swego czasu słyszałem o równorzędnej pozycji obu panów (byli/są kolegami) żaden z nich nie uczył drugiego choć zapewne jeden z nich ma niesamowite aspiracje by być miszczem - bez urazy :wink:
Napisano Ponad rok temu
Leszek Starybrat - naucza w Poznaniu Wing Chun'u, Shuai Chiao, Tai Chi oraz Sanda/San Shou.
rowniez slyszalem ze pan Leszek Starybrat naucza jeszcze paru innych stylow. Nie chce podawac w watpliwosc jego umiejetnosci bo nie znam pana ale nie uwazacie ze nie naucza "troche" wielu styli? :roll:
Napisano Ponad rok temu
Nikt nie lubi supermarketów, ale wiekszość do nich chodzi. Tak długo jak będzie zapotrzebowanie, tak długo będzie istniała oferta. Tak jest ze wszystkim. Jeżeli coś przestaje być wystarczająco dochodowe to trzeba zmienić asortyment i tyle. Nie ma się czemu dziwić.Leszek Starybrat - naucza w Poznaniu Wing Chun'u, Shuai Chiao, Tai Chi oraz Sanda/San Shou.
rowniez slyszalem ze pan Leszek Starybrat naucza jeszcze paru innych stylow. Nie chce podawac w watpliwosc jego umiejetnosci bo nie znam pana ale nie uwazacie ze nie naucza "troche" wielu styli? :roll:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
8Oz tej rodziny stylow jest jeszcze cos takiego jak wing tjun. Natknalem sie na taka nazwe w prasie . Siedziba chyba w Holandii.
Ciekawe. Nie słyszałem. Może błąd drukarski
Z drugiej strony chyba wszystko możliwe. Każdy mistrz wymyśla własną pisownię. To jest śmieszne. Nie można nazwać systemu jednolicie, a potem mówić wg jakiego jest on przekazu?
Jeszcze trochę a niektórzy w Polsce będą ćwiczyć Łing Czun wg tradycyjnego przekazu oczywiście.
Rozumiem marketnig i chęc odróżnienia się od innych, ale są chyba jakieś granice poza którą staje się to wszystko komiczne.
Np. co ja mam odpisywac ludziom którzy chcą się u nas uczyć Ving Tsun. Powiedzieć, żeby sobie szukali innej szkoły bo u nas się inaczej to pisze? Oni nie mają pojęcia o tych szczegółach.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
jest.Ciekawe. Nie słyszałem. Może błąd drukarski
Z drugiej strony chyba wszystko możliwe.
w RFN praktycznie kartkujac kazdy magazyn poswiecony sztukom walki, pierwsze, co wpadnie Ci w oczy, to kilka odmian pisowni wt/wc/vc/vt, czasem w jakiejs znanej pisowni, tylko z dodanym nazwiskiem "mistrza/tworcy" i co tam jeszcze tylko jestes sobie w stanie wymyslic.
z takich bardziej zabawnych widzialem wing tschun, facet wyglada na "Afroamerykanina", a ostatnio widzialem gdzies wing tzun zalozone zreszta przez Boztepe, znanego tutaj glownie z napadania na starszych panow na ich stazach (William Cheung) i pojedynkow z Gracie prowadzonych za pomoca poczty i adwokata.
zabawne wrazenie to robi.
Napisano Ponad rok temu
wing tschung, wing dzung, wing chung, wing cheung, wing tscheong, veng tjung, weng tchung i chyna jeszcze mozna to mnozyć i replikować do znoju
Napisano Ponad rok temu
Taa ponoć ma jeszcze papiery w kilku innych sztukach walki ja słyszałem o tae kwon do i jakimś pazurze tygrysa ale może to tylko plotki
Nic w teak won do nie ma.... Natomiast ma jakis papier odnosnie pazurow tygrysa. Nie wiem, nie widzialem by cokolwiek pokazywal.
.. że niby jak ?? Hmm swego czasu słyszałem o równorzędnej pozycji obu panów (byli/są kolegami) żaden z nich nie uczył drugiego choć zapewne jeden z nich ma niesamowite aspiracje by być miszczem - bez urazy :wink:
Heheh Krzysztof Kasprzak byl uczniem L.S. o ile sie nie myle (a nie sie myle :twisted: ). Anyway Krzysztof Kasprzak nie byl dla mnie zadna "aspiracja", ani "idolem", wiec zmienilem nauczyciela. W Poznaniu jak narazie nie znalazlem lepszej sekcji niz Leszka Starybrata.
Pozdro
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Też mi się tak wydaje. Mówią, że chińskie krzaczki czy w ogóle ich sposób myslenia, filozofia itd. jest przepojona wieloznacznością. To sa amatorzy. Europejczycy i Amerykanie potrafią to samo nazwać na tak wiele sposobów, że język chiński jest zbyt ubogi w krzaczki by dorównać tym zabiegom.A własciwie to wydziwiactwo w nazywaniu stylu/systemu chyba osiągnęło ekstremum właśnie w wing chun, nie spotkałem żadnej innej sztuki walki, której reprezentanci wymysliliby tyle róznych wariantów pisowni zachodniej tych samych azjatyckich krzaczków...
Skończy się na tym że jakieś polskie ministerstwo w to ujednolici (tak jak ze stopniami im się przyśniło) i zgodnie z ustawą o czystości języka pozostanie tylko Łing Czun.
Napisano Ponad rok temu
to brzmi ciekawie
Łing Czun.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Największe międzynarodowe stowarzyszenia Kung-Fu
- Ponad rok temu
-
Generowanie siły.
- Ponad rok temu
-
wymagania instruktorskie
- Ponad rok temu
-
Ving Tsun Kung Fu w Łodzi
- Ponad rok temu
-
nowe nei jia
- Ponad rok temu
-
Gdzie w W-wie sklep z ubiorem treningowym???
- Ponad rok temu
-
Yip Man - gadget
- Ponad rok temu
-
Sanda 2003 competition clip
- Ponad rok temu
-
Fight-Sexercises: Wing Tsun :
- Ponad rok temu
-
WorldPressPhoto 2003, Tomasz Gudzowaty, o klasztorze Shaolin