Wywiad z Vitorem Belfortem [PL]
Napisano Ponad rok temu
-Vitor, jak Ci idzie trening?
Vitor Belfort: Bardzo dobrze. Ciężko trenujemy. Zbliżamy się już do fazy końcowej przygotowań.
-Co masz w rozkładzie na kilka najbliższych dni? Boks plus zapasy i kondycja?
Belfort: Przez ostatnich kilka tygodni od zaginięcia mojej siostry nie sypiałem zbyt wiele, wiec i niezbyt dobrze mi się trenowało. Teraz nadrabiam stracony czas. Skupiam się na zapasach, boksie i Muay Thai. Bardzo ciężko ćwiczę przed tą walką.
-Biorąc pod uwagę to iż Randy Couture jest światowej klasy zapaśnikiem, czy skupiasz się więcej na BJJ niż zwykle? Czy może więcej na stójce?
Belfort: Bardziej skupiam się na stójce. Dużo sparuje przed tą walką.
-Czy zamierzasz właśnie prowadzić tą walkę w stójce?
Belfort: Wydaje mi się ze Randy również będzie tak chciał. Jeśli nie będzie mógł, będzie próbował sprowadzić mnie do parteru.
-Czy wydaje ci się ze ta walka będzie inna od tej z 1997r ?
Belfort: Tak, teraz będę w zdecydowanie lepszej formie.
-Musiało ci być ciężko poprawić wydolność w 1997 gdyż ważyłeś wtedy 235 funtów, tak?
Belfort: Tak, tak.
-Randy powiedział iż "strategicznie ta walka dla niego nie będzie się różniła niczym od ostatniej." I ze złamie Cię mentalnie.
Belfort: W dniu walki zobaczymy co się stanie!
-Fajnie! Twoim fanom spodoba się ta wiara! Vitor, jeśli walka będzie toczyła się w parterze będziesz dążył do wstania czy też będziesz próbował użyć jiu jitsu by skończyć go z gardy?
Belfort: Wydaje mi się że obaj będziemy chcieli wstać, lecz zobaczymy jak to się potoczy. Poczekajmy do walki.
-Pozwól ze spytam właśnie o dzień walki. Powiedz mi o czym myślisz od wstania z łóżka do momentu wejścia na ring?
Belfort: Myślę o walce i próbuje się uspokojić. Myślę co zrobię gdy to się stanie, a gdy to... Układam strategię. Skupiam się na celu.
.
-O czym myślisz gdy wchodzisz do oktagonu? Co myślisz gdy słyszysz jak Big John McCarthy mówi, "Are you ready? Are you ready? Let?s get it on!"
Belfort: Myślę tylko o tym aby włożyć wszystko z treningów w tą walkę. Dobrze się czuję. Gdy obaj jesteśmy w środku i gotowi do walki jestem ciekaw co się wydarzy.
-W tamtym miesiącu trenowałeś z Minotauro Nogueira. Jak było?
Belfort: Było dobrze. Minotauro jest bardzo mocny. To były bardzo dobre treningi.
-Jak myslisz, w których walkach zaprezentowałeś się najlepiej?
Belfort: Moja najlepsza walka?
-Tak.
Belfort: Każda walka jest dobra, lecz wydaje mi się ze ta z Wanderlei Silva była najlepsza.
-To był świetny nokaut.
Belfort: Tak.
-Vitor, wielu ludzi skreśliło Cię po walce z Chuckiem Lidellem. Wtedy jednak wróciłeś i rozniosłeś Marvina Eastmana. Później byłeś bardzo wzruszony. Porozmawiamy o tym.
Belfort: Jestem tym kim jestem. Jestem bardzo emocjonalny. Wielu ludzi mówiło: "już nigdy nie wrócisz, jesteś skończony" Wiesz jacy są ludzie.
-Jasne
Belfort: Tak się czułem.
-Czy myślisz że ta walka z Couture jest szansą na udowodnienie krytykom iż nie musiałeś "wracać" ponieważ zawsze byłeś jednym z najlepszych fighterów w swojej wadze na świecie?
Belfort: Nie, nie. Nie chcę tam udowadniać kim jestem. Chce po prostu zrobić swoje. Niczego nie muszę udowadniać. Wszystko się może zdarzyć w czasie walki. Każdy jest bardzo dobry i każdy może być mistrzem. Nie próbuje nikomu nic udowadniać i nie mam co. Ludzie mnie lubią bo mnie lubią. Nie chcę żeby mnie lubili za to co zrobiłem, czy za to co reprezentuje. Chciałbym aby mnie lubili takim jaki jestem.
-Czy masz więcej walk w kontrakcie z UFC?
Belfort: Będę dalej walczył w UFC.
-Twoi fani już dawno nie słyszeli nic od Ciebie. Czy chciałbyś im coś powiedzieć.
Belfort: Tak: Cenię to w jaki sposób mnie traktują. Cenię sobie to iż lubią w jaki sposób walczę i jaki jestem. Niech będą skromni, bardziej duchowni niż materialni. Wtedy będą szczęśliwsi i będzie im lepiej w życiu.
-Świetna rada. Myślisz ze jesteś dzisiaj inną osobą niż byłeś w 1997 r ponieważ...
Belfort: Na pewno! Każdy się zmienia. Jedni na lepsze inni na gorsze. Siedem lat to sporo czasu.
-Wiec jesteś gotowy na 31 styczeń, tak?
Belfort: Tak, jestem gotowy do walki. Obaj jesteśmy dobrymi fighterami, jesteśmy gotowi, jesteśmy mistrzami. Wygra ten kto będzie miał lepszy dzień.
-Kilka ostatnich pytań. Jakie są najlepsze strony Randyego?
Belfort: Jego siła. Jest dobry w stójce i w parterze. Jest bardzo kompletnym fighterem.
-Z drugiej strony, jakie sa jego słabości?
Belfort: Nie wie jak walczyć gdy leży na plecach. Gdy ktoś go sprowadzi wydaje mi się ze nie ma gardy.
-Wiec wydaje Ci się ze gdy go sprowadzisz na plecy to wygrasz walkę?
Belfort: Nie, zamierzam wygrać tą walkę, lecz to jest jego słabość. Nie ma dobrej gardy. Jest dobry w stójce, w dosiadzie. Ma dobre obalenia. Dobrze uderza. Jego słaba strona? nie ma gardy.
-Vitor, dzięki ze zrobiłeś sobie przerwę na wywiad.
Belfort: To była przyjemność stary.
-Życzę wszystkiego najlepszego w walce z Randym. Modlimy się za Priscille aby szybko wróciła. Trzymaj się Vitor.
Belfort: Dziękuję. Bardzo ci dziękuję. Niech Cię Bóg błogosławi. Dziękuję. Zobaczymy się w dniu walki. Stary. Trzymaj się. Niech Cie Bóg błogosławi. Bye.
Wywiad pochodzi ze strony [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] i przeprowadził go Michael DiSanto
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
tłumaczenie: saku
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Czyli niezależnie od przykrych okoliczności walka się odbędzie. Cieszę się z tego, ale mam nadzieję że Belfort nie będzie w słabszej formie niż mógłby być normalnie.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
bardzo dobry wywiad bardzo fajne tlumaczenie ale co to znaczy to bye??
papatki
Napisano Ponad rok temu
*dzialu vale tudo
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Sentoryu
- Ponad rok temu
-
Andrzej Kulig
- Ponad rok temu
-
King of the cage - 24 styczeń
- Ponad rok temu
-
Tomasz Najduch w K-1
- Ponad rok temu
-
SHOOTO Lithuania- 'Bushido King III'
- Ponad rok temu
-
Rozpiska Pride na 2004 rok
- Ponad rok temu
-
Nowa Gala Vale Tudo już nadciąga...............
- Ponad rok temu
-
K-1 World GP 2004 - eliminacje
- Ponad rok temu
-
Otwarty list Phila Baroniego do Evana Tannera
- Ponad rok temu
-
Pride Bushido 2
- Ponad rok temu