??
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Od razu zaznacze iz nie cwicze sambo wiec mam prawo sie mylic.
Sambo sportowe jest systemem walki majacym swoje korzenie w Judo (Tworca systemu mial 2 dana, to byl 1 nie japonczyk ktory otrzymal stopien mistrzowski). Z tego wzgledu jest to system kladacy nacisk na stojke. Jednakze z racji ostatnio rozwijajacej sie mody na parter to takowy jest silniej pokazywany.
Tak wiec wydaje mi sie iz wiekszy nacisk bedzie polozony na parter. Najmniej w polsce :wink: .
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Dzieki Hast. Czytałem archiwum, ale nigdzie o tym nie było. Ja wiem co to jest sambo, ale wiele systemów wymienia techniki, cała lista, a tak naprawdę mało co z tego jest realizowane.
Czy jest realizowane, hmm, wszystko zalezy od celow cwiczenia.
Inaczej beda cwiczyc sportowcy, inaczej ci skupiajacy sie na walce/samoobronie, inaczej osoby dazace do poznania systemu w calosci.
Rozpowszechnione w Polsce najbardziej jest Sambo sportowe, z naciskiem na parter. Wynika to z trendu i mody ostatnimi czasy.
Napisano Ponad rok temu
Sambo sportowe jest systemem walki majacym swoje korzenie w Judo (Tworca systemu mial 2 dana, to byl 1 nie japonczyk ktory otrzymal stopien mistrzowski). Z tego wzgledu jest to system kladacy nacisk na stojke. Jednakze z racji ostatnio rozwijajacej sie mody na parter to takowy jest silniej pokazywany. .
Sambo slynie z dzwigni na nogi, ktore w stojce dosc trudno zalozyc - tak wiec parter tez jest tam eksponowany
Napisano Ponad rok temu
Sambo slynie z dzwigni na nogi, ktore w stojce dosc trudno zalozyc - tak wiec parter tez jest tam eksponowany
Z tego Sambo jest znane. Opinia jest taka a wynika z Histori i zalozen samego systemu to co bylo zakazane w Judo bylo legalne w Sambo i na odwrot. Nie zmienia to faktu iz Sambo to system walki w stojce (sport) z nietypowym parterem - tez z racji przepisow sportowych.
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Japan vs Brazil
- Ponad rok temu
-
Historia Bjj w Francji
- Ponad rok temu
-
24.01.2004, Warszawa: BJJ & Submission Wrestling - zawod
- Ponad rok temu
-
czas i przetrenowanie
- Ponad rok temu
-
Bjj vs Muay Thay --> Filmik
- Ponad rok temu
-
BJJ_Bastion
- Ponad rok temu
-
Royce vs Yoshida II
- Ponad rok temu
-
Ktory z Gracie'ch jest najlepszy w stojce(uderzaczem)
- Ponad rok temu
-
Kimona maturo 'bad boy' ?!
- Ponad rok temu
-
Kimona Dragao
- Ponad rok temu