Swamp Rat Bog Dog D2 - Utililty
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Głownia: D2, 4-1/2"(11,5cm), 60-62 Rc
całkowita długość: 9-5/8"(24Cm)
Grubość: 1/8"(3mm)
Rękojeść: Resiprene C
78.95 USD i jest Wasz

Jest to jeden z ciekawszych modeli małych noży z głownią stałą dla jakich chętnie znalazłbym miejsce przy pasku. Płaski szlif, mała grubość w połączeniu z wysokowęglową stalą zapewniają zapewne wspaniałe właściwości tnące

Dodatkowo, patrząc na zdjęcia wydaje mi się, że nóż ma też element dość często pomijany przez producentów nawet z wyższej półki a mianowicie łuk ostrza już od jego początku.
Dzięki temu z krojoną powierzchnią styka się mniejsza powierzchnia ostrza i nóż lepiej tnie i kroi. Rękojeść wydaje się być wygodna i ergonomiczna. W moim subiektywnym odczuciu kandydat do miana doskonałego noża EDC w swojej kategorii wagowej. Dodatkowo cena jest dość zjadliwa moim zdaniem.
Podoba mi się jeszcze Howling Rat z kawałka 5mm stali SR-101. Długość głowni jak wyżej.
Ma Ktoś ?
Wie Ktoś jak D2 ma się do SR-101 ?
Czy D2 Swamp Rata jest czymś powleczona z wierzchu ?
Czy zna ktoś wagę Bog Dog D2 ? Nigdzie nie znalazłem

I co myślicie o zestawie:
Swamp Rat Bog Dog D2 - Utililty + toporek Swamp Rat Paul's Ratchet (370g)
Wagowo mogą to być okolice jednego noża o głowni 18-19cm.
Wydaje mi się jednak, że taki zestaw o węższej specjalizacji dużo lepiej poradzi sobie z ciąciem, krojeniem i struganiem + ciosaniem i rąbaniem. Dodatkowo jest chyba bardziej układny w ekwipunku.
P.S.
Jak się przeszukuje Budo ? Jest jakieś narzędzie ? Oczy mi już spuchły a o Swamp Rat'ach znalazłem 2 krótkie informacje.
Pozdrawiam i dziękuję za każdą odpowiedź