budo_Old Dwarf napisał
Dokładnie! Jakie to jest denerwujące, jak kupujesz "Przegląd" a tam ponad połowa poświęcona jest łajzom uganiającym się za piłką. Jeszcze rozumiem, jakby mieli jakąś swoją godność, dumę, odrobinę patriotyzmu. Jednak tak nie jest. Piłkarze zarabiają grube miliony a prezentują sobą często bardzo mierny poziom. Jeszcze do tego gwiazdorzą: płacą- gram, nie płacą- nie gram... Do czego to jest podobne, żeby reprezentanci Polski grali tylko gdy im się chce?
Tacy byli wielcy, jak jechali do Korei! Tak kozaczyli i co? -Właśnie, nic! A ja od początku optowałem za tym, żeby zadzwonić do Korei i ich w porę wycofać, zanim ośmieszą siebie - to pół biedy oraz naród, który reprezentują - to już ciężko będzie zapomnieć! Narobili nam tyłów na kolejne 16 lat.
Popatrzcie tylko na zniewieściałych pilkarzy. Jeden kopnie drugiego a ten już leży i płacze. Zaraz pojawia się na boisku pięciu sanitarjuszy, spiker ubolewa nad losem biednego gracza, który 3 minuty później dalej hasa po murawie - zapewne dzięki jakiemuś cudownemu ozdrowieniu. U nas coś takiego jest niedopuszczalne.
Dlaczego piłkarz z drugiej ligi zarabia więcej niż medalista Mistrzostw Europy w judo? Załóżmy, że jestem to jeszcze w stanie ścierpieć - piłka jest bardziej popularna. Ale dlaczego pedał narzeka, że jest biedny a judoka cieszy się z tego co ma? Po prostu oni nie doceniają pieniędzy i innych korzyści, na które (nie oszukujmy się) nie zasłużyli. U nas masz coś jak sobie na to zapracujesz...
Inny przyklad: włączasz wiadomości sportowe a tam tylko piłka, kosz i siatka. Odbywają się Mistrzostwa Europy albo Świata w judo a w TV pokazują pedała, który wrzuca piłkę do kosza (bo nawet wsadu nie potrafi zrobić) w jakimś tam meczu ligowym. To paranoja!
Albo czy to ma jakikolwiek sens, że nazwiska takie jak
Pochwała,
Skupień, czy
Tajner są dobrze znane nawet osobom, które w ogóle się nie interesują skokami? Kto słyszał o
Krawczyku albo
Wilkomirskim? - Niewiele osób, mimo, że wymienieni judocy już wiele osiągnęli a mają szansę jeszcze na dużo więcej a w przypadku skoczków trudno mówić nawet o dobrych perspektywach... Nie żądam rozgłosu dla judoków. Chciałbym tylko dożyć czasu, w którym dyscypliny z prawdziwymi tardycjami i wieloma szlachetnymi cechami zostaną postawione co najmniej na równi z opanowanymi przez komercję i wielkie pieniądze grami.
budo_Chong napisał
Bedzie to program o sportach tylko typu K1 czy bardziej tradycyjnych takich jak karate , TKD , Aikido , Kung-Fu itp. rowniez mozna sie spodziewac ?
Tutaj byłbym bardziej ostrożny z używaniem wyrażenia "sport" w odniesieniu do aikido czy taekwondo. Myślę, że określenie "forma aktywności ruchowej" jest bardziej na miejscu. 8)