Skrzywienie kręgosłupa...
Napisano Ponad rok temu
Ale od początku. Kiedy trafił do moich rąk pierwszym wrażeniem było - "...pieniądze w błoto poszły 8O ". Wyjęty z pudełka Becker absolutnie nie nadaje się do wykorzystania - krótka, paskudnie niewygodna rękojeść nie zapewnia chwytu w ogóle. Można go "jakoś" trzymać... litość i trwoga
Problem rozwiązało zakupienie dwóch metrów czarnej linki, zdjęcia Striderów znalezione w sieci, oraz godzinka myślenia i pół godzinki zaplatania Świetna zabawa, szczerze mówiąc...
Nóż wyposażony w oplot trzyma się znacznie lepiej. Do czasu kiedy pozostawał kawałkiem blachy - leżał w szufladzie czekając na lepsze czasy... które nadeszły z chwilą dorobienia wygodnej rękojeści. Być może kiedyś oplot zostanie zastąpiony przez okładziny z "czegoś" - póki co jest OK i tak pozostanie.
Oplot oczywiście nie wpłynął specjalnie na długość rękojeści. Przy moich średniej wielkości dłoniach wypada to teraz mniej więcej tak:
Zdecydowanie najlepiej nóż sprawdza się w chwycie "do dłubania", z kciukiem opartym o grzbiet głowni. Trzeba jednak oddać honor projektantom z BK&T - nieduża garda przy chwycie prostym trzyma palec wskazujący solidnie, i trzeba by włożyć sporo wysiłku żeby ześlizgnął się on na ostrze.
Pochwa to prościutka, płaska konstrukcja z kydexu, przenitowana - jak widać na zdjęciu. Aktualnie zastanawiam się nad jakimś zaczepem (teklok?) do paska - na szyi noża nosić nie idzie, zresztą nawet gdyby był o połowę lżejszy to i tak sobie nie wyobrażam takiego miejsca na kosę.
Pochwa pozostawia ślady na powłoce noża, trzeba się jednak przyjrzeć żeby je znaleźć
Cięcie. W końcu do tego służy nóż. Beckerowa stal 0170-6C pokryta beckerową czarną powłoką tnie agresywnie, choć pamiętać trzeba o stosunku wysokości ostrza do jego grubości. Necker to trochę taki mały łom, zachowuje bardzo dużą grubość na większej części głowni przez co raczej nie ma co liczyć na eleganckie pokrojenie pomidorka. Nie ma też co liczyć na równe kanapki - tu dają o sobie znać 3". Za to z ukrojeniem kabla z trzema miedzianymi drutami o średnicy 1mm2 każdy problemu żadnego nie było. Kartony też tnie jak diabli. Trzymanie ostrza dość ciężko mi oceniać - Necker jest ze mną zbyt krótko jeszcze na takie sądy - mogę za to podzielić się uwagami odnośnie ostrzenia Kilka chwil na TriAngle'u przywróciło Neckerowi zdolność golenia...
0170-6C i Rdza? Ponoć węglówki z łatwością pokrywają się rdzą powierzchniową. Cóż, szczęśliwie problem jeszcze mnie nie dotknął, a dbam o nóż... eee... średnio. Staram się go wycierać, żeby nie leżał mokry, i jak dotychczas na tym kończy się konserwacja ostrza.
Wrażenie ogólne po kilku tygodniach korzystania:
Szok i przerażenie jakie wywołało wyjęcie noża z pudełka szybko ustąpiło sympatii dla tego małego czarnego skurczybyka. Nożyk wygląda na twardziela, i dość agresywnie tnie. Po założeniu oplotu w ręku leży całkiem nieźle - brakuje jakby centymetra przynajmniej rękojeści, ale wynagradza to garda mocno stabilizująca uchwyt. Z konserwacją wbrew temu czym straszą posiadacze noży z węglówek problemów nie ma. Ostrzenie noża to dziecinna zabawa
No i to wszystko można mieć za tak niewiele
Pozdrawiam,
AdamD
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Swoja droga gratuluje pomyslowosci z oplotem, cos mi mowi, ze ja nie poradzilbym sobie z tak skomplikowanym obwiazaniem noza
p.s. jaka to stal ?
Napisano Ponad rok temu
Ale co to jest to na końcu rękojeści, takie wcięcie?
Jakiś otwieracz czy ki diabeł?
Napisano Ponad rok temu
Beckerowa stal 0170-6C pokryta beckerową czarną powłoką
To a propos
p.s. jaka to stal ?
Nawet dobrze wyglada z oplotem ten 'neck'.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
I jeszcze powiedz jaka jest wysokość gowni na początku ostrza.
Czy po dorobieniu cienkich oklein z micarty i wykombinowaniu wygodnej metody noszenia ten nożyk może być małym, podręcznym EDC według Ciebie ? Zamiast czegoś składanego klasy Cuda EDC ...
Dzięki i pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Myślę, że nadaje się do rzucania, chociaż do tego to z kolei lekki, pochwa jest świetnie dopracowana jak na tej klasy nóż, i z kydexu... Trzyma go bardzo mocno, mnie to b, odpowiada. Oplot niodzowny, stal dobra, grubość w sam raz żeby się o niego nie martwić, jasne, że na szyi nie ma co nosić... Otwieracz przydatny:)
Ogólnie, pewnie będzie kiedyś mój!
Pozdr
Mithr
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
też bym o tym nawet nie pomyślał, gdyby nie [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników].(...) gratuluje pomyslowosci z oplotem, cos mi mowi, ze ja nie poradzilbym sobie z tak skomplikowanym obwiazaniem noza (...)
duży troszkę ten Necker jak na szyję, nie wiem czy węglówka sprawdzi się w warunkach miejskich - noszenie necka bezpośrednio na ciele/w kontakcie z ciałem i potem - bardziej podoba mi się ten pomysł:
(...) po dorobieniu cienkich oklein z micarty i wykombinowaniu wygodnej metody noszenia ten nożyk może być małym, podręcznym EDC (...)
pzdr
Napisano Ponad rok temu
Długość ostrza: 80mm, grubość 4mm utrzymana przez ponad 60mm.
Wysokość ostrza to w najszerszym miejscu 30mm, zaczyna "zbiegać się" 10mm od grzbietu.
Masywne toto jest
Pozdrówka,
AdamD
Napisano Ponad rok temu
Szlif nieco wyższy ...
1 mm cieńszy na grzbiecie ...
Stal o bardzo podobnych właściwościach ... jeżeli nie taka sama.
Podsumowując - kurdupel powinien bardzo przyzwoicie ciąć a napewno będzie dużo bardziej wytrzymały od każdego składaka nawet z dużo wyższej półki cenowej.
Zastanawiałem się nad nim na poczatku poszukiwań małego EDC z głownią do 3" i w sumie jedyna wada jaką znalazłem to brak możliwości wpięcia gdziekolwiek w kieszeni, między guziki itp. Taką Cudę EDC po prostu łatwiej mieć zawsze pod ręką.
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam,
AdamD
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Nie kazdemu uda sie "wykumac" oplot stridera ze zdjecia rekojesci, wiec strider dorzucil instrukcje...
Pzdr
F
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Pozdrawiam,
AdamD
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
SPYDERCO Herbst Plainedge---prosze o opinie
- Ponad rok temu
-
rozne noze polecacie - a dlaczego nie scyzoryk ?
- Ponad rok temu
-
Nóż mi się ułamał -(
- Ponad rok temu
-
Chce kupic mocny noz.
- Ponad rok temu
-
Crocodile Dundee knife
- Ponad rok temu
-
max 100 USD SPR