MOD Razorback n'ty raz
Napisano Ponad rok temu
K_P
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Kubus, to przypadlosc chyba wszystkich Razorbackow jakie mialem w reku. Podobalo mi sie rozwiazanie znajomego, pochewka z cordury na przedramie. Razor jest na tyle plaski, ze przy luznym swetrze nie bylo go widac.
Wojtek
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
120USD... hmm... tak sobie mysle... może by dla takich młotów jak ja zrobić jakiś kalkulator który by przeliczał cenę dodając wysyłkę (średnia cena jakaś), cła, waty itd i z jako takim prawdopodobieństwem wyliczał cene po sprowadzebniu w pln`ach...
albo po prostu taki War albo Piter mogliby mieć ceny w złotówkach na swoich stronach... :roll:
ale tak, tak... zmiany kursu dolara, różne sklepy, różne deale, no i do tgo brak czasu...
ale tak chociaż mniej więcej...? (najlepiej mniej:))
Napisano Ponad rok temu
Z jakim felerem? Że się wyciąga nie tak, jak ktoś lubi?
Wlasnie tak Piter, dla nas to nie jest problem, ale pomysl, ze ktos kupujacy noz, ktory w istocie ma sluzyc jako narzedzie obrony, po otwarciu pudelka mocuje sie z jego wyjeciem. Taka osoba poczuje sie zawiedziona faktem, ze za swoje pieniadze (niemale) nie dostala gotowego do uzycia narzedzia. Ludzie sa leniwi :wink:
Narcyz, pod luznym swetrem nie bylo tego specjalnie widac, rekojesc byla odrobine za nadgarstkiem. A siegniecie w rekaw i wyjecie noza, to byla chwila ...
Wojtek
Napisano Ponad rok temu
Please, not again... a co do razorback'a to pewnie jest cena w PLN np. na stronach autoryzowanego dealera w Polsce, czyli [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]tak sobie mysle... może by dla takich młotów jak ja zrobić jakiś kalkulator który by przeliczał cenę
Napisano Ponad rok temu
1. wspomniana wyzej pochwa
2. rozmiar rekojesci i jeszcze raz rozmiar rekojesci... jest zdecydowanie za mala
3. okladziny... przyznam, ze po pierwszym kontakcie z razorkiem dokonanym mokra dlonia zalozylem tzw. wampirki... okladzina ZUPELNIE nie wzbudzila mojego zaufania.
Napisano Ponad rok temu
Nie chodzi mi o te mala rekojesc, ja w sumie lubie takie, (w Microtechach OTF, kreci mnie m.in. to, ze maja rekojesc waska, zdaje sie dosyc plaska i bez zbednych udziwnien, zwlaszcza czesto pseudoergonomicznych, ktore pozniej bardzo czesto przeszkadzaja), ale - ze tak powiem - w ogole. Moim zdaniem noz do szybkiego wyjmowania powinien byc perfekcyjnie dopracowany, np. na magnesach. Krawcem to ja raczej nie jestem i nie spodziewam sie, zebym uszyl jakas dobra pochwe z czegokolwiek.
Dzieki za merytoryczna rozmowe, co sie rzadko w ostatnich czasach zdarza.
K_P
Napisano Ponad rok temu
ale w czym problem, aby sobie to "wyregulować" metodą suszarki albo kąpieli we wrzątku?
Tak, ale czyż nie łatwiej byłoby po prostu poluzować śruby w pochwie choćby o ćwierć obrotu? Zaręczam, że dalej się nie odkęcą :wink:
Cóż, zapewne miałeś w ręku stary typ pochwy. Od tego roku jest już nowa ( z regulacją). Ja mam używam jeszcze pochwy starego typu i bardzo odpowiada mi to, że aby wyciągnąć nóż muszę użyć wyraźnej siły podobnie jak i do włożenia Razorbacka na miejsce ( musi "kliknąć")mimo swiadomosci sily jaka drzemie w tym nozu ma duzo wad:
1. wspomniana wyzej pochwa
Za mała jeśli oceniasz go względem klasycznych miar. Śmiem twierdzić, że do tego, do czego stworzono Razorbacka jest ona wprost idealna. Przecież to nóż nie do przecinania, a do przebijania.2. rozmiar rekojesci i jeszcze raz rozmiar rekojesci... jest zdecydowanie za mala
Nasze uwagi są więc kolejnym dowodem na to, że razorback jest nożem innym niż wszystkie, nie poddającym się typowym ocenom i odniesieniom ( i dlatego tak go lubię )
Pozdrawiam
Tatoine
Napisano Ponad rok temu
Za mała jeśli oceniasz go względem klasycznych miar. Śmiem twierdzić, że do tego, do czego stworzono Razorbacka jest ona wprost idealna. Przecież to nóż nie do przecinania, a do przebijania.
szczerze mowiac nie oceniam go wg klasycznych miar, tylko wg swojej dloni... :? a ona mi mowi, ze skoro do przebicia razorkiem zwyklych nazwyklejszych drzwi (plyta a nie full drewno) musialem zalozyc "wampirki" to cos jest nie tak. winie za to w wiekszosci rozmiar rekojesci, ktora lezy mi tylko w reverse i w rekawiczkach oraz po czesci okladziny... prawda jest, ze patrze na razora przez pryzmat wlasnej dloni, ale prawde mowiac nie mam jej az tak duzej... po prostu dla osob z duzymi dlonmi ten noz jest niewygodny.
Napisano Ponad rok temu
K_P
Napisano Ponad rok temu
K_P
Napisano Ponad rok temu
a z tego co pisałeś, Kubuś, to sporą wagę przywiązujesz do naprawde pewnego chwytu
Napisano Ponad rok temu
Wedlug mnie np. lepszy chwyt ma MarkII i to m.in. z powodu waskiej rekojesci. (W ogole lubie rekojesci zwezajace sie ku tylowi). Wg mnie takze noz, ktory da sie bez "bolu' wesprzec koncowka rekojesci na wnetrzu zacisnietej dloni, ma dosyc "pewny chwyt".
Inny przyklad. Moj Emerson Commander - bardzo dobry chwyt np. szablowy, ale beznadziejny w lubianym przeze mnie floretowym. W tym jak sadze o wiele lepiej sprawdzilby sie jakikolwiek Microtech OTF, co do ktorych zapewne wiele osob powie, ze "maja niepewny chwyt".
K_P
Napisano Ponad rok temu
Tatoine, ale ja chcialbym nosic ten noz dupa w dol (np. z prawej strony przy pasie) i miec jednak gwarancje, ze mi kiedys przypadkow nie wypadnie, np. w czasie joggingu.
K_P
Tak jak napisałem wcześniej - kydexowa pochwa do Razorbacka ma wyraźny "klik" do pokonania którego trzeba użyć pewnej siły (co wskazywano jako wadę) co daje pewność, że nóż umieszczony w pochwie nie wypadnie.
W tym roku zmieniono pochwę pozwalając na zamocowanie jej pod dowolnym kątem.
Ja także używam Razorka opierając jego koniec o wewnętrzną część dłoni - myślę że tak właśnie został on skontruowany.
Tatoine
Napisano Ponad rok temu
Tatoine
Napisano Ponad rok temu
120USD... hmm... tak sobie mysle... może by dla takich młotów jak ja zrobić jakiś kalkulator który by przeliczał cenę dodając wysyłkę (średnia cena jakaś), cła, waty itd i z jako takim prawdopodobieństwem wyliczał cene po sprowadzebniu w pln`ach...
albo po prostu taki War albo Piter mogliby mieć ceny w złotówkach na swoich stronach...
ale tak, tak... zmiany kursu dolara, różne sklepy, różne deale, no i do tgo brak czasu...
ale tak chociaż mniej więcej...? (najlepiej mniej:))
Ok jak znajde chwile czasu to napisze jakis prosty programik Podajcie mi tylko co w nim ma byc, to znaczy co ma uwzgledniac no i jakie wartosci trzeba aktualnie dodac do ceny w $ [dokladnie (clo itp) i w przyblizeniu (wysylka itp)]
Pozdrawiam.
Napisano Ponad rok temu
wdzięczny (i pare innych leniwców też )
to ma być ee... 9% cła + 22% wat + powiedzmy 20$ za przesyłkę, nie pomyliłem się?
Napisano Ponad rok temu
Tatoine
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Noze z Albacete
- Ponad rok temu
-
AFCK vs TSEK vs cos innego
- Ponad rok temu
-
nóż/siekiera
- Ponad rok temu
-
Przejęcie firmy Master of Defense ...
- Ponad rok temu
-
Swamp Rat Knives
- Ponad rok temu
-
Twoja ulubiona blokada
- Ponad rok temu
-
Strony o stali, obrobce, stopach itd itd ...
- Ponad rok temu
-
Własnie sie zarazilem Microholizmem
- Ponad rok temu
-
Triple Aught Design - post do ludzi z Trójmiasta - PILNE!!!
- Ponad rok temu
-
Emerson - ostrzenie
- Ponad rok temu