Blok przeciwko kopnięciu okrężnemu w głowę
Napisano Ponad rok temu
A tak serio to najlepiej wejść w niego frontkickiem albo zwarcie
(łokcie, kolana).
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
jednakze na szczescie najczesciej wystarczy sie odsunac do tylu o jeden krok.po co robic bloki i narazac sie na kontakt z jego noga ktora moze byc np. ciezka. koles wtedy mija sie z celem i zanim polozy noge na ziemi mamy duzo czasu na kontre i przerozne "sztuczki".
jak bedziemy mieli szczescie to moze sie okazac, ze koles stanie do nas bokiem ( bo przeliczyl sie z kopem)- ale to juz ekstremalny przypadek
Napisano Ponad rok temu
noga może być ciężka... 8O
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Kopniece okrezne na glowe na ulicy ci sie nie zdarzy.
Z mojego skromnego doswiadczenia wynika, ze moze sie zdarzyc. Jest taki specyficzny rodzaj napastnikoow. Mianowicie goscie, ktoorzy jakis czas (niezbyt dlugi) trenuja ktoorys ze styli "kopanych". Znaja juz techniki wysokich kopniec i sa w miare rozciagnieci i wydaje im sie, ze beda rzadzic na ulicy. Sam mialem taki przypadek - gosc ponawial takie samo kopniecie na glowe, ja blokowalem, az za trzecim razem skrocilem dystans i kiedy byl juz "na jednej nodze" wykonalem pchajace kopniecie w brzuch. Gleba - marzenie
Napisano Ponad rok temu
A nie lepiej wejsc do przodu i cos lapami zakombinowac? Mozesz nie zdazyc z krokiem do tylu, zwlaszcza jesli koles kopie piszczelem.
fakt.
oczywiscie wszystko zalezy od sytuacji. od dystansu w jakim jestesmy, pozycji itd.
wejscie do przodu i kombinowanie lapami jest tez jak najbardziej na miejscu.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
noga napewno bedzei za ciezka:))
Napisano Ponad rok temu
Przed okrężnym na głowę? To raczej jedno z najwolniejszych kopnięć, wystarczy malutki krok w tył, czy lekki balans ciałem i już cię mija.
Z całym szacunkiem... :wink: Dobrze wykonane, poprzedzone zmyłką /atakiem rękoma- wchodzi doskonale. Przejdź na Taekwon-do jak nie wierzysz. Wcale nie jest wolne...
Napisano Ponad rok temu
K_P
Napisano Ponad rok temu
Porównujący ręce i nogi - nogi generalnie są anemiczne :wink:
Napisano Ponad rok temu
No, starczy tego pisania, zwłaszcza, że mam grypę i 39 stopni gorączki. Jeszcze zaczne pisać jakieś głupoty :wink:
Napisano Ponad rok temu
jest to tzw. mawashi geri ze zmyłka tak to nazywają w mojej sekcji i w każdej sekcji japońskich szkól walki..
kopniecie ze zmyłka nie jest taakie łatwe do wyłapania i do zablokowania...
chyba ze jednak się myle... :twisted:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
oczywiscie to teoria ale dla mnie nie ma wiekszego znaczenia czy jest jakas zmylka, chyba ze chodzi ci o jakas serie lewy prawy lok i powiedzmy mawashi. Normalnie jak widze ze kolo podniosl noge to od razu skracam i w niego wchodze, a jak juz wejde to on mnie moze mylickopniecie ze zmyłka nie jest taakie łatwe do wyłapania i do zablokowania...
chyba ze jednak się myle...
Napisano Ponad rok temu
U nas (shorin-ryu) uczy sie tylko mawashi geri ze zmyla. Nie od razu wychodzi, ale przeciez trzeba dazyc do perfekcji 8)
Napisano Ponad rok temu
No ale topic jest o kopnieciu okreznym. Jak ma zamiar strzelic mnie w pape tezsie nadzieje, zreszta przy fontkicku sa 2 opcje dla mnie zalezy kiedy zauwaze, albo zejscie do tylu albo co lepsze i sie staram tez skrocenie dystansu ale bardziej po ukosie , chyba ze maegeri jak to sie nazywalo keage? to takie z przedniej szybkie to wtedy moim zdaniem minimalnie tylko sie cofam.Tylko, ze jesli ma zamiar kopnac frontkicka to mozesz sie przy takim wchodzeniu na niego bardzo nieprzyjemnie nadziac.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Combat Kalaki vs Krav Maga
- Ponad rok temu
-
Panienki a Sztuki Walki
- Ponad rok temu
-
Combat 56
- Ponad rok temu