Blok przeciwko kopnięciu okrężnemu w głowę
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Na ulicy na glowe?Ale chyba nie w dzinsach...
Napisano Ponad rok temu
chodzi ci o to ze zaczynam jak do mae i ew. przekrecam noge do mawashi?Piszac o mae geri w kontekscie mawashi geri ze zmyla mam na mysli, ze nie bedziesz wiedzial ktore to kpniecie od samego poczatku.
1. takie kopniecie nigdy nie bedzie malo sily okreznego mawashi wiec zawsze mozesz sie zaslonic reka nawej jak nie skrocisz dystansu to powinno sie dac przyjac na blok.
2. na kazde podniesienie nogi do poziomu pasa mozna kontrowac kopnieciem w krocze, np. VT sie w tym specjalizuje.
3. powiedzmy ze stoimy naprzeciwko ty kopiesz z lewej podnosisz noge jak do mae, ja robie krok do przodu prawa noga w moje prawo, jesli jestem odpowiednio szybki to i tak kazde twoje kopniecie mnie mija albo dochodzi bez sily, stoisz na jednej nodze albo odzyskujessz rownowage, a ja skrocilem dystans i moge sobie smialo wejsc lokciami.
To oczywiscie teoria i przy kims kto kopie naprawde szybko bardzo ciezka do zastosowania.
Napisano Ponad rok temu
1. takie kopniecie nigdy nie bedzie malo sily okreznego mawashi wiec zawsze mozesz sie zaslonic reka nawej jak nie skrocisz dystansu to powinno sie dac przyjac na blok
Trudno sie o to spierac, jednak sila mawashi geri bierze sie w duzej mierze ze skretu biodra i tego rodzaju kopniecie takze bedzie mialo swoja sile. Bedzie tez na pewno mniej widoczne i az do ostatniej chwili (to jest oczywioscie idealizacja, bo w rzeczywistosci ten czas jest bardzo krotki) mozesz kopnac mae geri (zamiast planowanego mawashi).
Wszystko zalezy od poziomu wyszkolenia. Jak ktos umie szybko kopac to z reguly trafi, a jak ktos dobrze umie wchodzic, czuje dystans, to zazwyczaj sie skutecznie obroni.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
on kopal mawashi a ja wchodzilem po skosie na niego ale wtedy on automatycznie wystawial reke do prostego. Niby smieszne i brzmi nieskutecznie ale rozbijalo moje wejscie bo musialem przeciwdzialac. Z tym, ze jego mawashi tez nie wchodzilo, bo bylem zbyt blisko.
Napisano Ponad rok temu
w temacie kopniec okreznych na ulicy i obrony przed nimi...
zdazaja sie i co "gorsza" wychodą .. ale nie takie "wzorcowe" z TKD (mam za soba 3 lata) czy kyoki, tylko cos w stylu Ernesto Hoost`a sciagnijcie sobie filmik (jak ktos nie widzial)
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
i jeszcze jedno UWIERZCIE na slowo ze mocno wyprowadzone takie kopniecie + ciezkie buty zmiata kazda obrone czy garde i dochodzi celu :>
(a juz na pewno wejdzie gdy zamarkujecie front kickiem z wykrocznej skracajac dystans do kolesia)
zdazylo mi sie w zyciu na ulicy 2 razy tak kopnoc na "dzien dobry" i 2 razy z sukcesem...
pozdr
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
pozdro
Napisano Ponad rok temu
ja tak czynię i wam prezyjaciele radzę tak rzekł wódz winetou a ja się z nim zfadzam :-) pozdro...irespect all
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Combat Kalaki vs Krav Maga
- Ponad rok temu
-
Panienki a Sztuki Walki
- Ponad rok temu
-
Combat 56
- Ponad rok temu