Skocz do zawartości

Zdjęcie

Zagadka...

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
14 odpowiedzi w tym temacie

budo_kkamill
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2163 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Zagadka...
Ktos mi powie co to za noz??

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Zaznaczam ze nagrod niestety nie bedzie :-(

KKamiLL
  • 0

budo_narcyz
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1036 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: Zagadka...
czy to nie jest przypadkiem S&W SWAT z okładiznami G10? zdaje sie ze była tak wersja...
  • 0

budo_kkamill
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2163 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

:nie:
niestety zla odpowiedz

G10?? - bardzo bym chcial :-)

KKamiLL
  • 0

budo_punisher
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 760 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:Różne

Napisano Ponad rok temu

W pierwszej chwili skojarzyło mi sie z czyms od Benchmade'a. Ale ja tam fachowcem nie jestem i za wiele nie wiem. :oops:
  • 0

budo_ciulkwens
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 923 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

jest to Herbertz czy jak to sie tam pisze, a raczej podrobka spyderco starmate czyli projekt Boba Terzuoli czy jakos tak
wygralem?? :)
  • 0

budo_kkamill
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2163 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

ciulkwens wygrales!!! (powiedz skad wyczailes)

Brawo!!

dla potwierdzenia kolejna fotka

Dołączona grafika

KKamiLL
  • 0

budo_ciulkwens
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 923 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

heh! kiedys bylem w sklepie wedkarskim na wolskiej i przegladalem lezacy na ladzie katalog i tak mi utkwil w pamieci ten herbertz BO MILY PAN ZZA LADY ZJEBAL MNIE ZA OGLADANIE TEGO KATALOGU...
pozatym bylem wtedy w temacie bo w Broni przeczytalem artykul o spyderco starmate, a tera gdzies z miesiac temu widzialem oryginal Boba.
BTW zostalo naukowo dowiedzione moje uposledzenie pamieci wzrokowej, mam na to papiery! hi hi :)
  • 0

budo_fred
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 714 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

He he, Starmate lezy przede mna na biurku, a jakos od razu nie poznalem.
To znaczy rekojesc jest troche podobna, klinga ma tez falszywe ostrze, natomiast nie ma charakterystycznego garba na klindze z otworem do otwierania. Rozumiem ,ze ten Herbertz to tylko podroba, ale z tym jednostronnym badziewnym kolkiem do otwierania wyglada dosc nijako.
Swoja droga Starmate to jeden z moich najbardziej ulubionych folderow, mimo, ze jest dosc duzy to stosunkowo lekki i bardzo czesto go nosze jako EDC. Dla tych co nie wiedza jak wyglada oryginal zdjecie:
Dołączona grafika
  • 0

budo_fred
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 714 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

I jeszcze klips jest nieco inny i umieszczony gdzie indziej...
Dołączona grafika
  • 0

budo_kkamill
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2163 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Rozumiem ,ze ten Herbertz to tylko podroba, ale z tym jednostronnym badziewnym kolkiem do otwierania wyglada dosc nijako.

jestes pewny ze podroba??
Czy moze terzuola tez zrobil dla herbertza projekt??

Szczerze mowiac nie trafilem na zadne obszerniejsze zrodlo wiedzy o tym nozu wiec chetnie bym sie dowiedzial skad herbertz wzial taki wlasnie noz i kto go robil itd. - za wszystkie informacje bede wdzieczny

A jesli chodzi o kolek to mozna go przekrecic na druga strone jak w wielu innych nozach z jednostronnym kolkiem

KKamiLL
  • 0

budo_fred
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 714 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Nie sadze by Herbertz korzystal z projektow znanych knifemakerow.
Ostatnio widzialem w wykonaniu Herbertza ten noz- Duane Dwyer Custom D9, stal BG 42, cena circa 350$ (w wykonaniu Strider Knives oczywiscie). W wykonaniu Herbertza byl zrobiony z jakiejs gownianej 420A, rekojesc owinieta zielonym sznurkiem do bielizny :wink:
Strider wyglada tak:
Dołączona grafika
Inny przyklad to TOPS CovertAntiTerrorist
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Kopia w wykonaniu Herbertza wyglada bardzo podobnie (tylko troche inne okladziny). I tu znowu stal 420A. Oba noze Herbertza byly w podobnych cenach-o ile dobrze pamietam ok. 150 PLN. Zreszta ten Strider to nie jedyna podroba w wykonaniu Herbertza-widzialem kiedys tez kopie Stridera BT. Mysle, ze Herbertz to troche taka firma-krzak ktora bez skrupulow zrzyna rozne znane projekty nozy, tak wiec zero szacunku dla tego szajsu :evil:
  • 0

budo_ciulkwens
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 923 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

gwoli scislosci: herbertz zrzynal czy nie, ale pierwowzorem byl Terzuola a nie Spyderco wiec klips i jednostronny kolek sa jak najbardziej na miejscu
  • 0

budo_kkamill
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2163 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

hmm,
nie twierdze ze to nie podroby znanych knifemakerow, ale bylbym ostrozny z oskarzeniami bo nie mam pewnosci co do ich zasadnosci.

Fakt, ze materialy herbertz stosuje nienajlepsze ale widzialem juz kilka solidnych konstrukcji tej firmy - przykladem sa balisongi ktore ktos zachwalal na tym forum. Zreszta ten na zdjeciu to tez dosc solidna konstrukcja jak na ostrze z 420 i okladziny z jakiegos stopu aluminium.

Oczywiscie nie nalezy porownywac tych nozy do konstrukcji znanych i markowych firm.

KKamiLL
  • 0

budo_xarr
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 409 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Fakt, ze materialy herbertz stosuje nienajlepsze ale widzialem juz kilka solidnych konstrukcji tej firmy - przykladem sa balisongi ktore ktos zachwalal na tym forum.

Ja bym tak nie zachwalal balek Herbertza :) Mam takowa i co prawda jest o klase, moze dwie lepsza od chińskich motyli .... o tyle wcale nie sa takie wspaniale - łot mozna takim pomachac z tydzien dluzej.Blokada balisonga (kolki na ostrzu) po tygodniu wrzyna sie na tyle w rekojesc ze powstaje ... nie wiem czy to sie jeszcze nazywa bladeplay :P ale lata jak cholera. Jedyny plus ... to to ze ostrze tych motyli jest bardzo grube (ponad 4mm 8O ).

Wiec taki motyl Herbertza ... na EDC moze i owszem bedzie nawet lepszy od wielu "folderow" Herbertza (w koncu cena w miare rozsadna) ale dla przecietnego 'machacza' balkami jest juz raczej mocno ponizej sredniej.
  • 0

budo_gacman_c
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 661 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:Capoeira

Napisano Ponad rok temu

Fred to ma fajnie Starmate jest taki kawaii!! *^_^* ....kurcze szkoda ze juz nie robia ich :/ ....musze se takiego upolowac :/

pozdrawiam
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024