Nowe pokolenie Bjj
Napisano Ponad rok temu
M.
Napisano Ponad rok temu
Ich trening na razie składa się tylko z walki o pozycje.
dla takich malych dzieciakow to moze byc nudne walczyc o pozycje caly czas i moga sie przez to latwo zniechecic..
pozatym bjj w polsce dopiero raczkuje.. i tak jak juz ktos wczesniej zapsial dopiero w poszukiwaniu "nowych doznan" ludzie przezucaja sie z innych SW
Napisano Ponad rok temu
Każdy trener, który pracował z dziećmi, wie, ze nauka technik kończących stwarza zbyt duże zagrożenie dla maluchów. Poza tym, każdy wie, że w BJJ podstawą są ucieczki pozycyjne oraz walka o pozycje, techniki kończące mogą być uczone póżniej. To bardzo rozsądne, rozwijające i nie stwarza zagrożenia. Nudne?? Nie sądzę.dla takich malych dzieciakow to moze byc nudne walczyc o pozycje caly czas i moga sie przez to latwo zniechecic..
Napisano Ponad rok temu
Z dziećmi tak nie można. Przede wszystkim trzeba opracować odpowiednią metodykę. Na pewno inaczej będzie się prowadzić zajęcia z 10, 11 latkiem, a inne podejście trzeba mieć do 5, 6 latka.
Na pewno błędem będzie potraktowanie 5, 6 latków jako mini dorosłych i nauczać ich mini bjj będącego kopią bjj dla dorosłych.
Przede wszystkim nauczanie dzieci w tym wieku musi opierać się na znajomości zarówno ich cech psychologicznych, jak i biologicznych i musi być to nauczanie specyficzne.
Nauczanie bjj musi:
- z jednej strony czuwać nad tym, by zadbać o ogólny rozwój fizyczny dziecka wynikający z jego potrzeb
- drugiej strony nie może wynaturzać sportu walki jakim jest BJJ, a którego głównym urokiem w początkowym okresie jest zezwalanie dziecku na przekraczanie pewnych zakazów (np. tarzania się po ziemi- macie, bicia się itp.)
Celem początkowego nauczania będzie:
-wzmocnienie koordynacji ruchowej
-odruch odpowiedniego tułowia
-znajomość przemieszczeń
-poczucie rytmu w ruchu
-wyczuwanie przeciwnika (uprawianie bjj wraz z przeciwnikiem, a nie przeciw niemu)
itp. itd.
Można tutaj jeszcze dalej prowadzić rozważania teoretyczne, ale reasumując wydaje mi się, że dopóki BJJ nie zdobędzie sobie pozycji takiej, jak inne sporty walki dotąd małymi dziećmi nikt nie będzie się zajmował.
W tej chwili każdy zaczyna trenować z myślą o szybkim wyniku. W przypadku dzieci droga do wyniku jest kręta i daleka. Wiele dzieciaków po osiągnięciu np. 10 roku życia zmieni dyscyplinę. Czy to będzie oznaczać stratę? Jeżeli chodzi o finanse pewnie tak, ale te, które pozostaną staną się kiedyś pełnowartościowymi BJJ - towcami, ponieważ rozpoczynając wcześnie treningi (zabawę w sport) rozwiążą sporą ilość problemów właściwych dla poszczególnych etapów rozwoju.
Misiek2
Napisano Ponad rok temu
ja tez... :roll: :roll: :roll: :roll:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
a w gimnazium bedzie juz rasowym zawodnikeim w klatce z bilansem
420 :0 ....a tak na serio tooooo z bilansem 400 : 0:)
a jak mi sie cora urodzi,no coz scenariusz jak wyzej.....
Napisano Ponad rok temu
ja wiem jedno,jak ja bede mial malucha to on bedzie mial czarny pas w wieku 9 lat:)jak jeszcze nie bedzie umial chodzic,to bede go uczyl padow,jak zacznie raczkowac bedzie cisnal balache w powietrzu kolega z przedszkola,w zerowce pojedzie na turniej abu dhabi(moze nie wygra ale w w czolowce napewno bedzie)w podstawowce otworzy wlasna szkole bjj
a w gimnazium bedzie juz rasowym zawodnikeim w klatce z bilansem
420 :0 ....a tak na serio tooooo z bilansem 400 : 0:)
a jak mi sie cora urodzi,no coz scenariusz jak wyzej.....
no cóż trening bjj dla dzieci nie musi różnić się dużo od treningu jaki jest dla dzieci w judo.............. ogólnorozwojówka.............jak ja pamiętam te treningi dla małych to może jedna podstawowa, góra 2 techniki były (judo) ....... a reszta to ćwiczenia na rozwój .........
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
śmierdzące kimono
- Ponad rok temu
-
Nominacje na pasy od Alexandre Carneiro "Soca"
- Ponad rok temu
-
czarny pas bjj dla Silvy????