tori uke, uke tori ... hmmm......
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
ale z reguly odwrotnie
Napisano Ponad rok temu
No wlasnie. W karate, jakiego bym nie ćwiczył uke to był broniący się. uke to blok. Tori był atakującym. Jak sobie obejrzałem książkę Wysockiego to tam jest odwrotnie. U was zawsze tak?? Uke atakuje a Tori sie broni ??
Różnice znajdziesz tez przy pojęciach soto - uchi. Ale tutaj rozbieznosci wystepują nawet pomiedzy szkołami karate
Napisano Ponad rok temu
Prawidlowe rozumienie pojecia ukemi ma powazne konsekwencje jak coraz to bardziej doskonalimy cwiczenie. W pewnym momencie rozwoju aikidoki, granica pomiedzy uke i tori staje coraz bardziej plynna, az w koncu zaciera sie kompletnie.
Napisano Ponad rok temu
uke - od (ukeru - otrzymywac) jest to osoba otrzymujaca "energie"
tori (od toru -lapac) czesto shite lud seme (0d semeru - atakowac) . jest osoba wykonujaca technike
temat relacji miedzy shite-uke jest bardzo obszerny wiec nie sadze aby przeczytanie jednej ksiazki o aikido dawalo odpowiedz, bardziej sklanialbym sie do tego iz nasunie jedynie wiele pytan.
dlatego rozumiem skad wzielo sie pytanie.
dam tez wskazowke aby odnalezc zasade "seme soku uke , uke soku seme". to powinno nasunac nastepny tuzin pytan.
czlowiek sie uczy cale zycie a "sa na tym swiecie rzeczy o ktorych nie snilo sie filozofom "
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
uke - od ukeru, tori od toru
a usagi od króliku czy od zajacu?
Napisano Ponad rok temu
Acha, Samuel, rozumiem ... :wink: takie masz indywidualne zainteresowania Ja wole osobiscie romanse heterosexualne
:PPPPP
To nie sa moje zainteresowania, tak naprawde w ogole romansow nie lubie... ale yaoi to tez jakis element kultury japonskiej i skoro interesuje sie cala kultura, to trudno zebym ya omijal szerokim lukiem. Taka okrutna rzeczywistosc, panowie i panie, niektorzy slynni mistrzowie miecza, ludzie o nieskazitelnym honorze, to byly zwykle geje...
Napisano Ponad rok temu
to byly zwykle geje...
Zaraz tam geje....
Przypomina mi sie rysunek H. Sawki przedstawiajcy dwóch dżentelmentów w kapciach przed telewizorem ogladający na ekranie równiez dwóch panów kochajacych inaczej pławiących sie w luksusie; limuzyny, stroje, wielki świat. I jeden z tych skwaszonych mówi do kompana w niedoli wskazujac ekran TV:
- Geje to są oni, my jestesmy zwykłe PEDAŁY :wink: 8)
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
retusz czy nie retusz
- Ponad rok temu
-
Kokyu nage- zalozenia
- Ponad rok temu
-
BUDOJO
- Ponad rok temu
-
Zasada braku oporu w aikido
- Ponad rok temu
-
ATW w Gdańsku
- Ponad rok temu
-
jak rozpoznac forumowicza ?
- Ponad rok temu
-
uczniowie Dziadka
- Ponad rok temu
-
sensei jaki jest ... bylo Robert Gembal ...
- Ponad rok temu
-
Naleśniki i aikido
- Ponad rok temu
-
jak wymawiac ?
- Ponad rok temu