Geneza capoeiry - wersja alternatywna
Napisano Ponad rok temu
Wosiu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
...co do Merengue (tak sie to raczej pisze) to cos kiedys slyszalem - chyba przetrwalo juz praktycznie tylko jako taniec (w Brazylii i Dominikanie)...
Diesel, Diesel.... Taniec to owszem, jest taki i się nazywa marenga, natomiast merengui czy merengue (chyba obydwie pisownie występują) to taka capoeira z Reunion, widziałem na filmie, laik nie odróżni tego od capoeiry.
Co do tańców zebr i innych rytuałów to ma to mało wspólnego z walką, o batuque nie słyszałem, kwestia czy to rzecz tradycyjna czy jakiś nowy wymysł bo takie w Afryce też bywają.
Teorię o pochodzeniu capoeiry od francuskich żeglarzy potwierdza jedna ważna rzecz. Otóż savate na początku XIX wieku to były dwa różne style:
savate właściwe z Paryża, na początku stosujące głównie niskie kopnięcia w golenie, kolana i krocze oraz ciosy dłonią, np. w gardło a z czasem przyjmujące też techniki boksu angielskiego (ktore poźniej przekształciło się w tzw Boks Francuski Savate) oraz jeu marseillais (grę marsylijską) z Marsylii. O ile savate paryskie było bardziej "uliczne" to jeu marseillais , zgodnie z nazwą, bardziej "zabawowe". Otóż jeu marseillais praktykowane przez dokerów marsylijskich i żeglarzy z południa Francji charakteryzowało się dużą ilością widowiskowych wysokich kopnięć, zwłaszcza obrotowych, oraz licznymi podparciami jedno- lub dwuręcznymi o ziemię, ściany itp. oraz różnymi akrobacjami. Podparcia były o tyle pomocne, że często ćwiczono to podczas rejsów na chybotliwych pokładach żaglowców. Widziałem stare ryciny pokazujące takie walki na pokładach, i coż, gdyby nie to, że walczący byli biali, wyglądałoby to na czystą capoeirę. Wszystko to wskazuje więc jednak na inwencję białych, czarni pomimo różnych modnych a kłamliwych teorii, niestety nie stworzyli nigdy nic zaawansowanego. No taki już ich urok A więc, są bardzo poważne argumenty na to, że capoeira wywodzi się z Europy!
Wosiu
Napisano Ponad rok temu
Diesel, Diesel.... Taniec to owszem, jest taki i się nazywa marenga, natomiast merengui czy merengue (chyba obydwie pisownie występują) to taka capoeira z Reunion, widziałem na filmie, laik nie odróżni tego od capoeiry.
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
tak mial wygladac poprzedni..
Napisano Ponad rok temu
Natomiast taniec merengue z Dominikany to jak rozumiem to samo co taniec marenga lub merenga, takie nazwy występują najczęściej w Polsce i Europie. Być może merengue to nazwa oryginalna a marenga lub merenga to nazwy przyswojone. A może to inne tańce, nie wiem, marenge najczęściej w klubach tanecznych uczą i wykonują razem z salsą i mambo.
Wosiu
Napisano Ponad rok temu
Polecam link photos po prawej.
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Ja tej mowy nie rozumiem, ale może ktoś...
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Zolty sznur - jaki to stopien?
- Ponad rok temu
-
II Batizado ADG Warszawa - Impreza 15.11.2003
- Ponad rok temu
-
Zakładamy sekcję.