Taikiken / Kenichi Sawai
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Potem sa jeszcze dwie strony zdjec jakby ktos nie zauwazyl.
Wosiu
Napisano Ponad rok temu
1. Sawai jak stoi w zangzhuang to ma tak jakby kolana do wewnatrz- znaczy nogi nie tak:
/ \
I I
tylko jakby tak:
\ /
I I
to dobrze jest w taikiken? Znaczy glupie pytanie skoro sawai tak stoi ale jaka jest ogolna zasada?
2. On tam pokazuje takie bloki-sciagniecia na kopniecie proste 2 rekami, o to sie ostatnio klucilem ze swoim kolem od taichi, myslicie ze to wykonalne jest? ja ciagle obstawiam ze jak ktos mocno kopie to mozna miec paluszki polamane
3.hehe na 2 stronie co ten jego uczen dlugowlosy taki wygiety do tylu jest?
Napisano Ponad rok temu
:-) No skoro Sawai tak stoi to dobrze. Po prostu jest bardziej ugięty w kolanach. A zasada to chyba jak komu wygodniej :-)to dobrze jest w taikiken? Znaczy glupie pytanie skoro sawai tak stoi
2
. On tam pokazuje takie bloki-sciagniecia na kopniecie proste 2 rekami, o to sie ostatnio klucilem ze swoim kolem od taichi, myslicie ze to wykonalne jest? ja ciagle obstawiam ze jak ktos mocno kopie to mozna miec paluszki polamane
Jest to bardzo wykonalne, pierwszy kontakt z nogą jest przedramionami a dopiero w dalszym ciągu przechwycenia wchodzą dłonie.
Wosiu
Napisano Ponad rok temu
kilka takich pytan...
1. Sawai jak stoi w zangzhuang to ma tak jakby kolana do wewnatrz- znaczy nogi nie tak:
/ \
I I
tylko jakby tak:
\ /
I I
to dobrze jest w taikiken? Znaczy glupie pytanie skoro sawai tak stoi ale jaka jest ogolna zasada?
Znaczy jak dla mnie, to on stopy ma jednak na zewnątrz nieznacznie, ale tyłek ma mocno w tył i kolana jakby ściągał do wewnątrz. To lepiej widać u tego kolesia co stoi obok. I dość nisko stoi. Nie wiem, czy w taikikenie tak stoją, ale my stoimy z kolanami na zewnątrz i nie ściągamy do siebie. Tak samo na tych zdjęciach na ostatniej stronie na dole, jak ten gość robi żółwia (tak mi się przynajmniej wydaje, że robi), to też kolana ma razem, a my tylne trzymamy dość daleko od tylniego.
Aha i jeszcze na tym poprzednim zdjęciu, asystent ma strasznie wysoko łokcie (wyzej od rąk) - jak dla mnie tez mało naturalnie.
Co do kopania to jak dla mnie jednak niebezpieczne, no i zaangażowane sa obie ręce...
A w ogóle Wosiu, to dzięki za wygrzebanie, fajne zdjęcia.
K.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Długowłosy to zdaje się Ron Nansink. Kiedyś mu wpierdol chciałem spuścić, bo bez pytania wstawił moje materiały na swoją stronę, ale później wstawił info skąd to jest, to mu odpuściłem.
Napisano Ponad rok temu
Tam zdaje sie nie żółw, tylko odpowiednik mocabu tak w taikiken robią.
Jak to jest mocabu, to na usta ciśnie mi sie jeno: masochiści
K.
Napisano Ponad rok temu
Główna strona: [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
On tam pokazuje takie bloki-sciagniecia na kopniecie proste 2 rekami, o to sie ostatnio klucilem ze swoim kolem od taichi, myslicie ze to wykonalne jest? ja ciagle obstawiam ze jak ktos mocno kopie to mozna miec paluszki polamane
Moim skromnym zdaniem taki blok-ściągnięcie jest do zrobienia. Oczywiście nie paluszkami, a bardziej dłońmi i może z mniejszym pochyleniem ciała oraz z trochę większą rotacją korpusu tak aby kopnięcie jeśli by przeszło przez ręcę zjechało z ciała. Ważny jest również moment wybrania kopnięcia, im bardziej kopnięcie będzie zaawansowane tym lepiej, tym mocniej da się kopiącego naciągnąć, wychwiać, itp.
Opinia ta poparta jest odrobiną moich własnych doświadczeń ulicznych. :twisted:
Dodam jeszcze, że tajcziczłanię odrobinę od jakiegoś czasu.
pozdrawiam
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Prawdziwe chińskie kung-fu :)
- Ponad rok temu
-
Terminologia kung-fu/wushu
- Ponad rok temu
-
Jak sie ta technika nazywa po chińsku?