Skocz do zawartości


Zdjęcie

NOŻE W KUCHNI.


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13 odpowiedzi w tym temacie

budo_hawk
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 126 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

NOŻE W KUCHNI.
Witam jako nowy użytkownik VB wszystkich Grupowiczów .
Prosze o wszelkie uwagi (pomocne w wyborze i zakupie) dotyczące uzytkowania noży typowo kuchennych w codziennych pracach zwiazanych z krojeniem siekaniem itd.
Moze ktoś z Szanownych Kolegow jest szcześliwym posiadaczem 24 pieces Large Chef's Case rosewood handles Victorinoxa, lub Kitchen Knife Set Benchmade ?

Jacek P.
  • 0

budo_piterm
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 3170 postów
  • Pomógł: 1
0
Neutralna
  • Lokalizacja:kto to wie...

Napisano Ponad rok temu

Re: NOŻE W KUCHNI.
Mój ulubiony "destroyer" warzyw:
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
  • 0

budo_seiken
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2292 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: NOŻE W KUCHNI.
Ja wprost uwielbiam kupowac noze do kuchni , a i wybor jest spory.
Victorinox , Henckles czy Zwelige nie trzeba przedstawiac , wie c moze cos mniej znanego.
Polecam znakomite K1 & K2 z Fallkniven , VG10 pokryty teflonem , daje sobie rade ze wszystkim od warzywek po przezroczyste slices prosciutto.
Ciekawa alternatywa beda noze cermiczne Bokera czy Kyocery , trzymaja ostrze znakomicie ( doslownie przez lata) , nie bardzo jednka radza sobie z krojeniem na cienie plastry.
Jezeli ktos lubi orientalne klasyczne noze z okragla rekojescia i do tego z "damascusu" to tylko Sunh ( Kershaw) , ludzie o wiekszych wymaganiach powini spojrzec na VG10 Kasumi with "damascus" lyers z moim nastepnym do zakupu Sumikama.
Jezeli ktos lubuje sie w nowoczesnych ksztaltach i jednoczesnie chec miec znakomity noz to tylko noze z 301 SS firmy GLobal lub zupelnie odjazdowe Chroma ( projektowane przez team Porsche & Uehara).
Jednak , wszystkie powyzsze fimy przestrzegaj przed jednym , nie uzywac do morozonego miesa czy kosci , ja na tan wypadek ma jeden noz reczna robota kanadyjskiego specjalisty od Bowie Georga Tishbourna , tnie wszystko bez jakichkolwiek znakow uszkodzen na ostrzu
  • 0

budo_swingline
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 165 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: NOŻE W KUCHNI.
Ja tez polecam znakomite noze japonskie. Jak ktos chce wydac troche pieniedzy (a to sa noze przynajmniej na pol zycia) to jest pare firm np. Masahiro, Nenox, z nowoczesnych oczywiscie bardziej znany Global.
Ja lubie tradycyjne wzory a wiec wybralem Kasumi.
Dołączona grafika
Troche juz zjechane, zwlaszcza najmniejszy. Damasteel 32 warstwowy, rekojesc ze stabilizowanego drewna. Moze bedzie widac.
Dołączona grafika

I oczywiscie dobre noze z reguly nie nadaja sie do zmywarek, a nawet warto je wycierac po umyciu a nie zostawiac zeby gnily z talerzami na suszarce.
Pozdrowienia,
Swingline
  • 0

budo_jacu$
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 352 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna
  • Lokalizacja:Łódź

Napisano Ponad rok temu

Re: NOŻE W KUCHNI.
Korzystajac z faktu, ze ktos zaczal drazyc temat nozy kuchennych zadam proste pytanie: czy ktos mial do czynienia z nozami SKART (nad litera A sa dwie kropki) dostepnymi w IKEA?
Mowa o nozach ze stali molibdenowo-wanadowej. Noze mozna kupowac pojedynczo i jest do nich ostrzalka ceramiczna (gruby pret z raczka).
Jesli ktos posiada(l), uzywa(l) i ma o nich wyrobiona opinie to prosze o wypowiedz.
Info dla posiadaczy najnowszego katalogu IKEA 2004 - patrz strona 320.
  • 0

budo_jacu$
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 352 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna
  • Lokalizacja:Łódź

Napisano Ponad rok temu

Re: NOŻE W KUCHNI.
ERRATA - mialo byc SKARPT przez a-umlaut.
  • 0

budo_kooniu
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 676 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna
  • Lokalizacja:małopolskie

Napisano Ponad rok temu

Re: NOŻE W KUCHNI.
ja mam tylko bergHOFF-y ładny, nowoczesny desing i dobrze trzymaja ostrość no i dobrze się je myje

kooniu
  • 0

budo_lo-han
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 544 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: NOŻE W KUCHNI.
Jacu$: Skärpt nie sa najgorsze ale to nic ciekawego. Podobnie jak wszystko w IKEi.

Nie wiem z reszta czy Ci chodzi o caly komplet czy ktorys konkretny.
Ja mam je do chleba i takich tam, ale ten glowny uwazam powinien byc sporo lepszych lotow niz te z IKEi. No i noz do filetowania jesli ktos sie w to bawi, ja nie. Moj glowny jest Global, kupiony na przecenie a i tak drozszy niz caly komplet Skärpt. Odkad go kupilem raptem polubilem gotowanie.. Mam go od jakichs 10 miesiecy i jeszcze jest fabrycznie ostrzony i ostry jak sk***syn...
  • 0

budo_jacu$
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 352 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna
  • Lokalizacja:Łódź

Napisano Ponad rok temu

Re: NOŻE W KUCHNI.
Dzieki, Lo-Han.
Wystarczy, ze beda lepsze od tych z firmy NoName albo jak kto woli Stainless Steel.
  • 0

budo_hawk
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 126 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: NOŻE W KUCHNI.
Dzieki za wszystkie uwagi dotyczące tematu noża w kuchni do nowej kuchni -nowy zestaw :D zaczne od Victorinox Small Chef's Case rosewood handles, 14 pieces, nastepne w kolejce (za jakieś pól roku) to K1 & K2 z Fallkniven i po nastepnych kilkunastu tyg. jakiegoś japończyka np.siekacz Hattori - Santoku 170 mm . Uwagami po kilku miesiącach intensywnego uzytkowania Victorinoxa napewno się podziele.

Jacek P.
  • 0

budo_jacu$
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 352 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna
  • Lokalizacja:Łódź

Napisano Ponad rok temu

Re: NOŻE W KUCHNI.
No i stalo sie: kupilem.
Upolowalem takich "staczy" ktorzy w hipermarketach rozkladaja straganiki z garnkami i patelniami. W Geant akurat maja noze BergHOFF ze stali X46Cr13. W komplecie jest 5 nozy i nozyce do drobiu (nozyce z X20Cr13).
Do kompletu jest ladny blok drewniano-stalowy. Teraz, po obnizce ceny o 20% calosc kosztuje 199 PLN.
Noze sa calostalowe - rekojesc tez ze stali ale ksztalt, matowosc powierzchni i jej objetosc zapewniaja dobry chwyt. Po przeciagnieciu na kieszonkowej ostrzalce Gatco (typu X) bez problemu gola wlosy na przedramieniu.
Z tabelek dostepnych w Internecie wynika, ze ta stal to cos miedzy 420 a 440. Dla mnie to wystarczy. Nie bede musial codziennie ostrzyc nozy przy okazji wieczornego zmywania garow.
Problemy mojej kobiety:
- noz do chleba ma zabki "nie z tej strony"
- ktory do czego sluzy :roll: Zawsze byl jeden i nie bylo problemu :)
Najwazniejsze, ze sie jej podobaja wizualnie...
  • 0

budo_hawk
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 126 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: NOŻE W KUCHNI.
Jacu$ napisał:

Z tabelek dostepnych w Internecie wynika, ze ta stal to cos miedzy 420 a 440. Dla mnie to wystarczy. Nie bede musial codziennie ostrzyc nozy przy okazji wieczornego zmywania garow.

Gratuluje zakupu miejmy nadzieje udanego, teraz w kuchni jakies 2-3 m-ce pracy (siekania, krojenia, porcjowania itd) i moze podeslesz jakąś krotką opinie.

Jacek P.
  • 0

budo_john_y
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 69 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna
  • Lokalizacja:Łódź

Napisano Ponad rok temu

Re: NOŻE W KUCHNI.
Ja tez sprawilem sobie prezent pod choinke :D , taki maly zestaw Kershawa do kuchni, co ja zrobie ze lubie "kucharzyć" :oops:
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
  • 0

budo_f'yoda
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 145 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna
  • Lokalizacja:Warszawa

Napisano Ponad rok temu

Re: NOŻE W KUCHNI.
Ja od siedmu lat walcze w kuchni Victorinoxami i jestem baardzo zadwolony.
cenowo umiarkowane, bardzo dobrze wykonane, porzadny kawalek stali.
  • 0


Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne
 

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024