NOŻE W KUCHNI.
Napisano Ponad rok temu
Prosze o wszelkie uwagi (pomocne w wyborze i zakupie) dotyczące uzytkowania noży typowo kuchennych w codziennych pracach zwiazanych z krojeniem siekaniem itd.
Moze ktoś z Szanownych Kolegow jest szcześliwym posiadaczem 24 pieces Large Chef's Case rosewood handles Victorinoxa, lub Kitchen Knife Set Benchmade ?
Jacek P.
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
Victorinox , Henckles czy Zwelige nie trzeba przedstawiac , wie c moze cos mniej znanego.
Polecam znakomite K1 & K2 z Fallkniven , VG10 pokryty teflonem , daje sobie rade ze wszystkim od warzywek po przezroczyste slices prosciutto.
Ciekawa alternatywa beda noze cermiczne Bokera czy Kyocery , trzymaja ostrze znakomicie ( doslownie przez lata) , nie bardzo jednka radza sobie z krojeniem na cienie plastry.
Jezeli ktos lubi orientalne klasyczne noze z okragla rekojescia i do tego z "damascusu" to tylko Sunh ( Kershaw) , ludzie o wiekszych wymaganiach powini spojrzec na VG10 Kasumi with "damascus" lyers z moim nastepnym do zakupu Sumikama.
Jezeli ktos lubuje sie w nowoczesnych ksztaltach i jednoczesnie chec miec znakomity noz to tylko noze z 301 SS firmy GLobal lub zupelnie odjazdowe Chroma ( projektowane przez team Porsche & Uehara).
Jednak , wszystkie powyzsze fimy przestrzegaj przed jednym , nie uzywac do morozonego miesa czy kosci , ja na tan wypadek ma jeden noz reczna robota kanadyjskiego specjalisty od Bowie Georga Tishbourna , tnie wszystko bez jakichkolwiek znakow uszkodzen na ostrzu
Napisano Ponad rok temu
Ja lubie tradycyjne wzory a wiec wybralem Kasumi.
Troche juz zjechane, zwlaszcza najmniejszy. Damasteel 32 warstwowy, rekojesc ze stabilizowanego drewna. Moze bedzie widac.
I oczywiscie dobre noze z reguly nie nadaja sie do zmywarek, a nawet warto je wycierac po umyciu a nie zostawiac zeby gnily z talerzami na suszarce.
Pozdrowienia,
Swingline
Napisano Ponad rok temu
Mowa o nozach ze stali molibdenowo-wanadowej. Noze mozna kupowac pojedynczo i jest do nich ostrzalka ceramiczna (gruby pret z raczka).
Jesli ktos posiada(l), uzywa(l) i ma o nich wyrobiona opinie to prosze o wypowiedz.
Info dla posiadaczy najnowszego katalogu IKEA 2004 - patrz strona 320.
Napisano Ponad rok temu
kooniu
Napisano Ponad rok temu
Nie wiem z reszta czy Ci chodzi o caly komplet czy ktorys konkretny.
Ja mam je do chleba i takich tam, ale ten glowny uwazam powinien byc sporo lepszych lotow niz te z IKEi. No i noz do filetowania jesli ktos sie w to bawi, ja nie. Moj glowny jest Global, kupiony na przecenie a i tak drozszy niz caly komplet Skärpt. Odkad go kupilem raptem polubilem gotowanie.. Mam go od jakichs 10 miesiecy i jeszcze jest fabrycznie ostrzony i ostry jak sk***syn...
Napisano Ponad rok temu
Wystarczy, ze beda lepsze od tych z firmy NoName albo jak kto woli Stainless Steel.
Napisano Ponad rok temu
Jacek P.
Napisano Ponad rok temu
Upolowalem takich "staczy" ktorzy w hipermarketach rozkladaja straganiki z garnkami i patelniami. W Geant akurat maja noze BergHOFF ze stali X46Cr13. W komplecie jest 5 nozy i nozyce do drobiu (nozyce z X20Cr13).
Do kompletu jest ladny blok drewniano-stalowy. Teraz, po obnizce ceny o 20% calosc kosztuje 199 PLN.
Noze sa calostalowe - rekojesc tez ze stali ale ksztalt, matowosc powierzchni i jej objetosc zapewniaja dobry chwyt. Po przeciagnieciu na kieszonkowej ostrzalce Gatco (typu X) bez problemu gola wlosy na przedramieniu.
Z tabelek dostepnych w Internecie wynika, ze ta stal to cos miedzy 420 a 440. Dla mnie to wystarczy. Nie bede musial codziennie ostrzyc nozy przy okazji wieczornego zmywania garow.
Problemy mojej kobiety:
- noz do chleba ma zabki "nie z tej strony"
- ktory do czego sluzy :roll: Zawsze byl jeden i nie bylo problemu
Najwazniejsze, ze sie jej podobaja wizualnie...
Napisano Ponad rok temu
Gratuluje zakupu miejmy nadzieje udanego, teraz w kuchni jakies 2-3 m-ce pracy (siekania, krojenia, porcjowania itd) i moze podeslesz jakąś krotką opinie.Z tabelek dostepnych w Internecie wynika, ze ta stal to cos miedzy 420 a 440. Dla mnie to wystarczy. Nie bede musial codziennie ostrzyc nozy przy okazji wieczornego zmywania garow.
Jacek P.
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
cenowo umiarkowane, bardzo dobrze wykonane, porzadny kawalek stali.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Skórzana rękojeść
- Ponad rok temu
-
Sayoc Kali w Warszawie
- Ponad rok temu
-
Camillus CUDA E.D.C. "stone washed" tak czy nie
- Ponad rok temu
-
Chris znów dał czadu...
- Ponad rok temu
-
Microtech UMS (pierwsze objawy uzaleznienia)
- Ponad rok temu
-
Fighter-klinga stała do 250 PLN (65$ lub 55 euro)
- Ponad rok temu
-
Black-Ti, Boron Carbide, Teflon ....
- Ponad rok temu
-
Kukri vs. BK1 Brute
- Ponad rok temu
-
MASTERS OF DEFENSE AFTK...
- Ponad rok temu
-
A zrobie sobie balisonga - pomocy !!
- Ponad rok temu