Do End
Napisano Ponad rok temu
jak gościu może robić koryu jak nie zna seitei iai, kto go tego koryu nayczył ?? duch święty, tak napisał NiX, japońce uczą najpierw seitei, potem znowu seitei, a potem koryu dla wyższych stopniem. :-)
Mylisz sie Marcin. Przykro mi, ale dla mnie seitei iai jest jedna z wielu serii kata z innych szkol ktore sie uczymy. Nie mam pojecia kto ci powiedzial ze wszyscy na swiecie zaczynaja od seite iai. To po prostu nie jest prawda.
My zaczynamy od serii shoden naszej szkoly. Jeszcze raz powtarzam,ze seite iai jest wymyslem wspoczesnym, zlepkiem technik z roznych szkol. Dlacze kazda szkola mialaby obowiazek to cwiczyc????? :roll: 8O tego nie rozumiem....
Napisano Ponad rok temu
End Powiedział:
U nas nei ma stopni Kyu ani chbya nawet DAN(chociarz nei jestem tego pewien). A uczymy się nie po to żeby siechwalic przed kumplami i laskami że mamy jakiś stopień tylko po tożeby byc coraz lepszymi w tym co robimy
u nas stopnie są, ale tak jak Wy, nie ćwiczymy by się chwalić z dwóch powodów, bo to nie przystoi wojownikowi, no i mało to kogo obchodzi :-)
Napisano Ponad rok temu
Dla mnie to jest niezrozumiale, co ma iaido do kendo? to sa dwie oddzielne dyscypliny, majace rozne cele. Co gorsze, narzucaja swoich nauczycieli iaido, czasem jakies straszne badziewie, jak na Wegrzech, gdzie nagle miejscowy reprezentant kendo, 6 dan kendo, 26 lat, zostal szefem iaido na kraj, choc iaido nigdy nie cwiczyl!!!!
To co piszesz, ze wszyscy w Polsce cwicza tylko seitei iai, mnie zalamuje. Przeciez istnieja dziesiatki roznych szkol, kazda z nich ma swoje kata :twisted: :twisted: :twisted: Jedyne wyjscie zeby sie z tego wygrzebac, to znalesc autentycznego mistrza, ktory cwiczy wylacznie koryu, a nie kendo, i od niego sie uczyc.
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Kenjitsu?
- Ponad rok temu
-
W sam raz na niepogodę :)
- Ponad rok temu
-
Pistolet na kule gumowe