...w sportowym wushu (jingsai wushu)...
Wstęp
Po pierwsze chce wyznac, ze bardzo lubie czytac posty Dachenga, jak juz sie rozpedzi i walnie cos "krotkiego". Nie podlizuje sie, nie... Pomijajac juz sposob prezentacji i to, ze mozna sie z tych postow czegos dowiedziec, maja one dla mnie jeszcze jedna, bardzo ale to bardzo duza zalete: Dacheng wplata dla szpanu w swoje wypowiedzi chinskie terminy, ktorych nijak nie da sie znalezc ani w słownikach ani w podrecznikach. Np ja nie znajac cytowanego wyzej terminu uzywalem zawsze wyrazenia "bisai wushu" w opozycji do "shiyong wushu" - wiedzac, ze nie mowie poprawnie, ale inaczej nie potrafilem.
Sedno postu
Proponuje utworzenie na tym forum jednego przyklejonego tematu z terminologia uzywana w chinskich sztukach walki, z jednym postem na styl (jedan post prosze dla terminow ogolnych, niezaleznych od stylu). Chinskie znaki wrzucilibysmy normalnie albo jako linki do gifow gdzies w Internecie. Glowne posty edytowal by sobie Dacheng. My bysmy dorzucali w odpowiedziach do tematu nowe terminy, a Dacheng moglby je rozmieszczac po poprawieniu transkrypcji czy innych detali w odpowiednich miejscach i kasowac dany post, by utrzymywac porzadek w topicu. Dla stylow z poludnia (np. Yong Chun, Cailifo) dalibysmy transkrypcje dwujezyczna (raz po kantonsku, raz w putonghua).
Kazdy mogly sobie wejsc do tematu i zobaczyc jak sie nazywaja jego techniki. Opisy terminow byly by redagowane przez ludzi z danego stylu. To moglo by byc ciekawe i pomocne zrodlo.
Co o tym myslicie?
PS.
Przyznam sie, ze wpadlem na ten pomysł, bo nie chce mi sie szukac w starych postach wypowiedzi Dachenga, gdzie uzywa terminu "ludowe (=tradycyjne) kungfu"