Skocz do zawartości

Zdjęcie

Cold Steel SRK czy Recon Tanto?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
8 odpowiedzi w tym temacie

budo_jacu$
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 352 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Cold Steel SRK czy Recon Tanto?
Nie tak dawno przewijaly sie na forum watki zwiazane z wyborem noza survivalowego. Wiekszosc osob poleca w takim przypadku noz CS SRK, ktory (jak nazwa wskazuje) jest przeznaczony wlasnie do takich zastosowan.
Ja tez wlasnie zaczalem sie zastanawiac nad wyborem noza do lasu i przypadkiem spojrzalem na noz CS Recon Tanto. W porownaniu z SRK wychodzi bardzo podobnie. Ta sama rekojesc, klinga prawie taka sama (roznica tylko w dlugosci i zakonczeniu) i cena tez taka sama (roznica w cenie pomijalna).
Zastanawia mnie, dlaczego w takim razie nikt nie proponuje Recon Tanto jako noz do survivalu albo po prostu do lasu? Czy w gre wchodzi ksztalt "czubka"? Czy tanto w jakis sposob nie nadaje sie do wiekszosci prac? Nie mam w tym temacie zadnego doswiadczenia ale zaczalem sobie wyobrazac pewne prace wykonane jednym i drugim nozem. Rabanie - Recon Tanto o 1 cal dluzszy wiec i ciezsza klinga - to chyba lepiej. Ciecie - oba ostrza takie same - chleb sie da pokroic, posmarowac maslem tez. Do otwierania konserw chyba lepszy Tanto - mocniejszy czubek.
A moze chodzi o wage? Wiadomo, ze Tanto bedzie ciezszy i moze w tym momencie przegrywa w zastosowaniu do survivalu? A moze jednak czubek mniej uniwersalny?
Licze na wyprostowanie mi tych moich czysto teoretycznych rozwazan.
Uscisle: survivalu nie uprawiam i raczej juz chyba nie bede ale do lasu chodze i moze bede coraz czesciej i na dluzej - dzieci rosna.
  • 0

budo_mapet
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 475 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: Cold Steel SRK czy Recon Tanto?
To chodzi o ten czubek. On się nadaje do mordowania a nie do przetrwania... :D
  • 0

budo_jacu$
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 352 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

@mapet: czyli tanto nie jest "poprawne politycznie"? Ale w lesie i tak brak gapiow :-) .
  • 0

budo_kaligula
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 889 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Piszę tu pierwszy raz - Witam wszystkich!
Też nie mam doświadczenia w susrvivalu, ale SRK jest lepszy w zastosowaniach użytkowych - ma o wiele większy brzuszek - lepiej tnie.
Clip point/bowie z zasady jest lepsze w pracy niż tanto.
Chociaż RT jest jak na tanto i tak ładnie wygięty. Od razu ładniejszy :-)
Ogólnie tanto mi się nie podobają.
Szczególnie amerykanizowane w folderach... :?
A czubek RT nadaje się też do niszczenia samochodów :D
  • 0

budo_kaligula
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 889 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

z doświadczenia:
nawet składak z 8cm głownią nie nie jest w Polsce poprawny politycznie w jakikolwiek miejscu gdzie są ludzie*
*ludzie - homo sapiens poza maniakami takimi jak my
  • 0

budo_kaligula
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 889 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

bug w sygnaturce :oops:
  • 0

budo_mapet
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 475 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

@mapet: czyli tanto nie jest "poprawne politycznie"? Ale w lesie i tak brak gapiow :-) .

Nie chodzi o poprawność polityczną a zastosowania. Jak nóz nie ma brzucha na klindze to kiepsko kroi. Takim tanto to se kotleta raczej nie ukroisz...
  • 0

budo_piterm
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 3170 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Zastanawia mnie, dlaczego w takim razie nikt nie proponuje Recon Tanto jako noz do survivalu albo po prostu do lasu?

Możesz kiedyś spróbować oprawić zająca czy nawet pstrąga przy pomocy tanto... powodzenia. Owszem, do "ciężkiej pracy w drewnie" RT będzie może i nieco lepszy, ale to na prawdę nie ma znaczenia. Użytkowość ogólno-leśno-survivalowa tanto jest, delikatnie mówiąc, całkiem średnia...
  • 0

budo_jacu$
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 352 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

PiterM wrote:

Możesz kiedyś spróbować oprawić zająca czy nawet pstrąga przy pomocy tanto... powodzenia.

Piter, tylko nie mow nikomu, dla mnie byloby zupelnie obojetne czym mialbym dokonac tych czynnosci. Po prostu mission impossible :) :) :)

Dziekuje wszystkim za odpowiedzi. Juz wiem o co chodzi.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024