Cold Steel SRK czy Recon Tanto?
Napisano Ponad rok temu
Ja tez wlasnie zaczalem sie zastanawiac nad wyborem noza do lasu i przypadkiem spojrzalem na noz CS Recon Tanto. W porownaniu z SRK wychodzi bardzo podobnie. Ta sama rekojesc, klinga prawie taka sama (roznica tylko w dlugosci i zakonczeniu) i cena tez taka sama (roznica w cenie pomijalna).
Zastanawia mnie, dlaczego w takim razie nikt nie proponuje Recon Tanto jako noz do survivalu albo po prostu do lasu? Czy w gre wchodzi ksztalt "czubka"? Czy tanto w jakis sposob nie nadaje sie do wiekszosci prac? Nie mam w tym temacie zadnego doswiadczenia ale zaczalem sobie wyobrazac pewne prace wykonane jednym i drugim nozem. Rabanie - Recon Tanto o 1 cal dluzszy wiec i ciezsza klinga - to chyba lepiej. Ciecie - oba ostrza takie same - chleb sie da pokroic, posmarowac maslem tez. Do otwierania konserw chyba lepszy Tanto - mocniejszy czubek.
A moze chodzi o wage? Wiadomo, ze Tanto bedzie ciezszy i moze w tym momencie przegrywa w zastosowaniu do survivalu? A moze jednak czubek mniej uniwersalny?
Licze na wyprostowanie mi tych moich czysto teoretycznych rozwazan.
Uscisle: survivalu nie uprawiam i raczej juz chyba nie bede ale do lasu chodze i moze bede coraz czesciej i na dluzej - dzieci rosna.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Też nie mam doświadczenia w susrvivalu, ale SRK jest lepszy w zastosowaniach użytkowych - ma o wiele większy brzuszek - lepiej tnie.
Clip point/bowie z zasady jest lepsze w pracy niż tanto.
Chociaż RT jest jak na tanto i tak ładnie wygięty. Od razu ładniejszy :-)
Ogólnie tanto mi się nie podobają.
Szczególnie amerykanizowane w folderach... :?
A czubek RT nadaje się też do niszczenia samochodów
Napisano Ponad rok temu
nawet składak z 8cm głownią nie nie jest w Polsce poprawny politycznie w jakikolwiek miejscu gdzie są ludzie*
*ludzie - homo sapiens poza maniakami takimi jak my
Napisano Ponad rok temu
@mapet: czyli tanto nie jest "poprawne politycznie"? Ale w lesie i tak brak gapiow :-) .
Nie chodzi o poprawność polityczną a zastosowania. Jak nóz nie ma brzucha na klindze to kiepsko kroi. Takim tanto to se kotleta raczej nie ukroisz...
Napisano Ponad rok temu
Możesz kiedyś spróbować oprawić zająca czy nawet pstrąga przy pomocy tanto... powodzenia. Owszem, do "ciężkiej pracy w drewnie" RT będzie może i nieco lepszy, ale to na prawdę nie ma znaczenia. Użytkowość ogólno-leśno-survivalowa tanto jest, delikatnie mówiąc, całkiem średnia...Zastanawia mnie, dlaczego w takim razie nikt nie proponuje Recon Tanto jako noz do survivalu albo po prostu do lasu?
Napisano Ponad rok temu
Możesz kiedyś spróbować oprawić zająca czy nawet pstrąga przy pomocy tanto... powodzenia.
Piter, tylko nie mow nikomu, dla mnie byloby zupelnie obojetne czym mialbym dokonac tych czynnosci. Po prostu mission impossible
Dziekuje wszystkim za odpowiedzi. Juz wiem o co chodzi.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
meyerco
- Ponad rok temu
-
ciekawostka z allegro
- Ponad rok temu
-
Co nosicie??
- Ponad rok temu
-
Nie zakochalem sie ale lubie (Mission story)
- Ponad rok temu
-
Dobry marketing
- Ponad rok temu
-
time ? set time please ........... TIME !!!
- Ponad rok temu
-
Fred Perrin Tactical Spike
- Ponad rok temu
-
Panowie i panie... zakochałem się (MadDog content)
- Ponad rok temu
-
Mission Imposible II i Kershaw
- Ponad rok temu
-
Cwiczonko
- Ponad rok temu