Skocz do zawartości

Zdjęcie

Najostrzejszy żel pieprzowy

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
16 odpowiedzi w tym temacie

budo_john echevarria
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 482 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Najostrzejszy żel pieprzowy
Postanowiłem kupić sobie żel i nasunęły mi się 2 pytania:
1.Jakie jest maksymalne dopuszczalne stężenie pieprzu w skali SHU?
2.Które żele pieprzowe są najmocniejsze?
  • 0

budo_john echevarria
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 482 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: Najostrzejszy żel pieprzowy
Cholera, czy naprawdę nikt nie zna odpowiedzi na moje pytania? Nic to, mam jeszcze jedno, może tym razem...
Gdzieś na tym forum czytałem o pitbullach, o tym, że gaz pieprzowy na nie nie działa, że ktoś sprawdzał. Czy brak oczekwianej reakcji ze strony psa mógł wynikać z małego stężenia pieprzu?
  • 0

budo_romektm
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 262 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Moglbys napisac cos wiecej o tym stezeniu pieprzu, o ktorym piszesz ? O ile mi wiadomo to w miotaczach "pieprzowych" nie ma pieprzu, a SHU nie mierzy jego stezenia.
  • 0

budo_john echevarria
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 482 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Pieprz w miotaczach pieprzu jest, co do tego nie mam wątpliwości. A co do SHU, to możliwe że się mylę. Czytałem o tej skali w Komandosie, ale teraz nie mam do tego numeru dostępu. Wiem tyle, że jest miarą ostrości miotacza.
  • 0

budo_romektm
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 262 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

"Pieprz w miotaczach pieprzu jest, co do tego nie mam wątpliwości"
Mozesz napisac skad to wiesz ?
Bo wedlug mnie to generalnie nie ma w nich pieprzu.
AFAIK:
W takich miotaczach moze byc OC (Oleoresin Capsicum), ktory jest olejkiem, czy czyms w tym stylu i jest otrzymywany z pewnych roslin. Ten OC miesza sie z rozpuszczalnikiem i pakuje razem z substancja "napedzajaca" do pojemnika. Jednym z parametrow podawanych czesto przez producentow miotaczy jest wlasnie stezenie OC, ale ono nie przeklada sie bezposrednio na to jak "mocny" jest miotacz, gdyz OC moze zawierac rozne stezenie substancji czynnych. Substancjami czynnymi sa tutaj pewne alkaloidy (jest ich wiecej niz jeden), ktore nazywaja sie po angielsku Capsaicinoids. I to wlasnie stezenie tych "Capsaicinoids" decyduje o "mocy" miotacza.
Sa miotacze "pieprzowe", ktore nie zawieraja OC, a tylko syntetyczny(syntetyczne) odpowiednik (odpowiedniki) sybstancji czynnych z OC (PAVA,Nonivamide). Takie miotacze produkuje np. firma IDC System AG.
SHU jest miara ostrosci i jest czesto podawany przez producentow. Tylko czy odnosi sie on do czystego OC, ktorego moze byc np. 10%, czy tez do "calosci" miotacza ?
  • 0

budo_citizen
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 95 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

[Cholera, czy naprawdę nikt nie zna odpowiedzi na moje pytania?]

'Moc' gazu/żelu pieprzowego mierzy się w Scoville Heat Units (SHU) i oznacza on zawartość OC w 'substancji bojowej'. Jest to miara używana niemal wyłącznie przez Amerykanów; w innych krajach stosowane jest ozanczenie %-owe, które oznacza raczej gęstość substancji (im mniejszy %, tym szybsze - ale nie silniejsze - działanie i tym szybciej przemija; im wyższy %, tym trwalsze jest obezwładnienie - nawet do 45 min.). W polskich sklepach przeważnie dostępne są miotacze z zawartością OC (lub syntetyczne PAVA) 10% oraz 1-2 milionów SHU (2 m. to już bardzo OK). W USA najsilniejsze są miotacze Fox Labs mające 5.3 miliona SHU i 2% - działają byłskawicznie i piorunująco, ale 'pacjent' już po 10-15 min. jest zdrów (miały tu znaczenie kwestie odpowiedzialności np. policji za ew. uszkodzenie napastnika).
  • 0

budo_romektm
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 262 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

'Moc' gazu/żelu pieprzowego mierzy się w Scoville Heat Units (SHU) i oznacza on zawartość OC w 'substancji bojowej'.

SHU nie jest miara zawartosci OC.

Jest to miara używana niemal wyłącznie przez Amerykanów; w innych krajach stosowane jest ozanczenie %-owe, które oznacza raczej gęstość substancji

W USA tez stosowane jest oznaczenie procentowe. I zwykle stosuje sie go do oznaczania stezenia OC, czasami jest podawane stezenie substancji czynnych (i to IMO najlepiej okresla "moc" miotacza).
  • 0

budo_romektm
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 262 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

W USA najsilniejsze są miotacze Fox Labs mające 5.3 miliona SHU i 2% - działają byłskawicznie i piorunująco, ale 'pacjent' już po 10-15 min.

Nie wiesz, czy taki miotacz mozna kupic w Polsce ? I czy to SHU=5.3 mln odnosi sie do finalnego produktu, czy do samego OC ?
Na podstawie czego piszesz, ze stezenie OC przeklada sie na szybkosc i dlugotrwalosc dzialania ?
  • 0

budo_romektm
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 262 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

W polskich sklepach przeważnie dostępne są miotacze z zawartością OC (lub syntetyczne PAVA) 10% oraz 1-2 milionów SHU

Skad wiesz jakie parametry SHU oraz % maja miotacze, ktore najczesciej mozna kupic w nas. Ja jak na razie widzilem takie oznaczenia byc moze na 2-3 miotaczach. Te najpopularniejsze, tanie maja zwykle tylko, ze sa na "pieprzowe" lub cos w tym stylu.

To ze miotacze dostepne w Polsce maja zwykle 10% OC, to ok, ale 10% PAVA ???
  • 0

budo_john echevarria
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 482 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

W takich miotaczach moze byc OC (Oleoresin Capsicum), ktory jest olejkiem, czy czyms w tym stylu i jest otrzymywany z pewnych roslin.

Roślina, z których otrzymywany jest olejek pieprzowy to pieprzowiec, zwany także papryką roczną lub pieprzem tureckim. Ten olejek jest "pieprzem", o którym pisałem.
  • 0

budo_badboy
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 67 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

ja wiem
nie kupuj gazu
po co ludzi wkurwiac
  • 0

budo_john echevarria
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 482 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Konkret - jaki jest najsilniejszy gaz dostępny w Polsce?
  • 0

budo_lord von banan
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2917 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Acetylen.
  • 0

budo_jeszcze_nieumarly
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 166 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

sarin
  • 0

budo_john echevarria
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 482 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Żel... Pieprzowy. :) Jaki jest najsilniejszy, dostępny w Polsce żel pieprzowy. :)
  • 0

budo_kubutek
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 606 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Oleum capsaicynum....

Ładna łacińska nazwa.
Tak się składa że kapsaicyna jest substancją która występuje w każdej "ostrej" przyprawie. Rozpuszcza ją węglan wapnia wiec po ostrym żarciu tylko mleko ci pomoże na palenie w gardziołko.

Do tanich pieprzówek robią go z tego co jest tańsze.

Echevarria możesz sobie poćwiczyc w domu produkcje z pieprzu :P
Ale raczej nie jest to wersja bojowa :) :) :)

Gotujesz sobie pieprz w małej ilości wody(1/3) na koniec możesz dodać jakigoś rozpuszczalnika tłuszczu żeby wszystko dobrze wyługowało odfiltrowujesz na kawowym filtrze 3x i masz gotowca.
Mozesz potem samą esencje zredukowac do takiej fajnej pasty DEMI GLACE
(w podstawówce smakowałonauczycielkom w kawie :twisted: )
Ale nie polecam ci raczej moich pomysłów bo to było fajne 15 lat temu w szkole do zabawy,
na ulicy raczej nie noś gazu chyba że na lapsów bo jeszcze kogos zdenerwujesz i ci go zabierze.
Teleskop rulez.
  • 0

budo_john echevarria
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 482 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Jestem przekonany, że wielu użytkowników Vortalu Budo nosi ze sobą żel pieprzowy. Napiszcie, co macie, jakie jest tego procentowe stężenie i SGH. Może w ten sposób wyłonimy najostrzejszy.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024