Goshin Ryu Jiu-jitsu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Właśnie chciałem się dowiedzieć czegoś na temat tego stylu, co to jest, nigdy tegoż nie ćwiczyłem i chciałbym wiedzieć o co w tym chodzi, na razie byłem na jednym trenigu i były jakieś judowe techniki, zobaczę czy pójdę na następny. :-)
Program opracowany przez dr Kondratowicza na podstawie gishin jitsu i Metody Kano czyli samoobrony opracowanej w Kodokanie.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
ale mam nadzieje że nie są to jakieś oszołomskie techniki, tylko normalny styl z którego cos sie wyniesie, zresztą to też zależy od trenera. :-)
Techniki samoobrony oparte na judo - nie ma to nic wspolnego z tradycyjnym ju-jitsu ale po prostu samoobrona.
A itak wszystko zalezy od trenera
Napisano Ponad rok temu
----
ps. jest troszke technik smiesznych ,ale to jest tylko ich margines wiec sie nie przeraz (zwlaszcza przy ataku nozem).
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
kiedyś krótko sprodukowałem się na temat GOSHIN-JITSU na ....
oto link:
(trzeci art od dołu strony)
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Nie reklamujemy innych FOR !!!
Musialem zmienic Twoj post
Na priva sobie dawajcie
Napisano Ponad rok temu
nie reklamuj forum ale skopiuj tutaj to co wyprodukowales
Napisano Ponad rok temu
Drogi Marcinie! Martius sprecyzował to doskonale.Właśnie chciałem się dowiedzieć czegoś na temat tego stylu, co to jest, nigdy tegoż nie ćwiczyłem i chciałbym wiedzieć o co w tym chodzi, na razie byłem na jednym trenigu i były jakieś judowe techniki, zobaczę czy pójdę na następny. :-)
Judo z zastosowaniami w sytuacjach, które potencjalnie moga spotkać adepta w realnej konfrontacji lecz nie jest to cos co Ciebie zachwyci.
Jest to w polsce sposób na robienie tzw. samoobrony?! Spzredaje sie doskonale a ni mówiac już o domowo kulturowych i szkolnych sekcjach.
Instruktorami przewaznie są absolwenci AWF, którzy maja specjalizację w tej iscie polskiej domenie.
Pierre.
Napisano Ponad rok temu
Oczywiście bardzo chętnie dzielę się niżej ze wszystkimi tym krótkim tekścikiem:
GOSHIN-JITSU
W roku 1956 Kodokan opracował zestaw technik samoobrony przed najbardziej typowymi atakami, zarówno napastnika nieuzbrojonego, jak i dysponującego bronią. Było to uwieńczeniem blisko czteroletniej pracy ekspertów Kodokanu.
System nazywa się Goshin-jitsu-no-kata (go = pięć, shin = nowy, jitsu = sztuka) i składa się z 21 technik obrony. Kata, w przeciwieństwie do tego, co znamy z form karate - gdzie techniki wykonuje się "samodzielnie", jest tu sposobem ćwiczenia i doskonalenia technik systemu z partnerem.
Upraszczając nieco sprawę można powiedzieć, iż system zawiera przechwyty - wykonywane też jako miękkie bloki, uderzenia i niskie kopnięcia (atemi-waza), rzuty oraz dźwignie.
Zdjęcia pochodzą z książki Janusza Pawluka pt. "Judo mistrzów"
(Wydawnictwo Sport i Turystyka, Warszawa 1975)
Serdeczności,
Mursi
Napisano Ponad rok temu
No właśnie Marcinie - gdzie trenujesz?
u witka Głowackiego, przy Fali
Napisano Ponad rok temu
No właśnie Marcinie - gdzie trenujesz?
u witka Głowackiego, przy Fali
To z moim bratem cwiczysz
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
a jak ten brat wygląda, ćwiczyłem z jakimś Michałem, a Ty też jesteś Michał :-)
Brat to Piotrek, wyglada tak samo jak ja tylko jest dziesiec lat mlodszy Chodzi we wtorki i czwartki.
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Legendy..
- Ponad rok temu
-
Kluby...
- Ponad rok temu
-