Skocz do zawartości

Zdjęcie

Microtech UltraTech-6 "Tactical"

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
9 odpowiedzi w tym temacie

budo_kubuś puchatek
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 4530 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Microtech UltraTech-6 "Tactical"
PiterM nie uwazasz, ze rozwiazanie "odpalania" ostrza w opisanym przez Ciebie nozu Microtech UltraTech-6 "Tactical", jest jednak wolniejsze i mniej naturalne niz np. w tzw. "flagowym" Hallo-3 (ten ma guzik z boku). Wykonalem prosty eksperyment wzialem folder z klipem i chwycilem go dlonia wyjmujac z kieszeni, kciuk (przynjamniej moj) w naturalny sposob uklada sie na miejscu gdzie w Hallo-3 jest guzik zwalniajacy spust. W Ultra-Tech-6 Tactical, wydaje mi sie, ze trzeba sobie ten noz dopiero ustawic w dloni do "odpalenia", a to strata cennej sekundy. Myle sie? Bo Ty miales w rece obydwa noze?
Czasami zastanawiam sie nad kupnem tego typu noza, ale trzy rzeczy mnie odstraszaja: pierwsza: cena, druga: ze jak nabede juz taki noz np. Hallo-3 to przeciez nie bede dorabial klipa, ktory mi sie wydaje bezwzglednie konieczny, trzecie: wyobrazmy, ze zdecydowalem sie na UltraTech-6 "Tactical (brawo! ma klip). Dalem sporo pieniedzy. Pierwsze co bym zrobil, to zaraz, chociazby przy pomocy kawalka plastra i kolka od karabinczyka, dodalbym sobie otwor na palec. Smiesznie wygladalby noz za kilkaset $ z takim - nawet nie na poziomie rzemieslniczym -patenten.
Czwarte (poza konkursowe): dlaczego te noze nie maja chocby minimum gardy?
K_P
  • 0

budo_-war-
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 535 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: Microtech UltraTech-6 "Tactical"
Co prawda ja nie Piter, ale pare rzeczy moge powiedziec.
Po pierwsze, roznica w czasie odpalenia tego noza NIE MA ZADNEGO ZNACZENIA. W wypadku niespodziewanego ataku i tak nie zdazysz, zas jesli udalo Ci sie zareagowac i np. zwiekszyc dystans, to masz mnostwo czasu.
Sprezynowy kerambit ? A po co ? Przeciez nie do tego ma sluzyc ? Zaden z tych nozy nie nadaje sie do walki jako takiej, masz go wyjac, otworzyc, zadaz szybkie pchniecie (albo tyle, ile Ci wejdzie) i szybko oddalic sie z miejsca wydarzenia. Do tego nie jest Ci potrzebne ani kolko na palec, ani garda.
Wojtek
  • 0

budo_kubuś puchatek
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 4530 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Niby masz racje. A jednak dobrze miec "dwa" w jednym. (Czy czasem nie taka idea przyswieca Emersonowi, ktory stworzyl prototyp karambita z prostym ostrzem?)
K_P
  • 0

budo_piterm
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 3170 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Po pierwsze mogę potwierdzić słowa WAR'a, szybkość odpalenia jest drugorzędna w przypadku knife/knife combat. Albo jesteś gotów, albo jest za późno.

Ale... UT odpala się szybko i instynktownie PO TRENINGU. Podobnie jak Balisong te noze wymagają nauki techniki, ale jak już poczujesz o co chodzi, to wierz mi, że jest szybki. Jeżeli wolisz przycisk, to HALO3 pod pachą na szelkach i masz nóż mały do noszenia, szybki, w "szybkim" miejscu i niewidoczny pod kurtką czy marynarką. Jeżeli chcesz szybki D/A OTF to polecam Makorę. Ma wewnątrz dwie równoległe sprężyny (UT6 ma jedną) i podwyższony przycisk. To już Formuła-1. Ja już spokojnie robię dwa cykle wysunięcia / schowania ostrza w sekundę, a można i szybciej! To już chyba szybko, nie? po wyjęciu kciuk sam ląduje na przycisku, a po wysunięciu nieźle się na nim opiera. Oczywiście możesz taką Makorą przywalić bez rozkładania tymi tzw. glassbreaker'ami... zaręczam, że niechciałbyś nimi oberwać.
  • 0

budo_-war-
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 535 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Kubus, ja wiem, ze Ty fanem tego kolka jestes. Ale nie dorabiajmy filozofii do impotencji :wink:
Kolko wcale nie jest wynalazkiem nowym, tyle, ze jego pierwsze zastosowanie bylo czysto utylitarne, lepszy uchwyt przy obrobce zwierzyny, lepsza precyzja.
Potem ktos stwierdzil, ze to moze byc dobre, zeby nie bylo latwo noza zabrac na ulicy ...
Tylko, ze dla mnie zastosowanie kerambita jest dwuznaczne. Bo nadaje sie on przede wszystkim, do walki z NIEUZBROJONYMI przeciwnikami, ot, zeby w zwarciu kontroli nie stracic. Natomiast przeciwko komus z nozem, czy nawet teleskopem ...
Wojtek
  • 0

budo_piterm
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 3170 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Coś dla Kubusia... Jim Smyth "Ring Flipper"...

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika
  • 0

budo_kubuś puchatek
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 4530 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Tak... Juz w Starozytnej Grecji znali "kolka".

A co ty myslisz, ze ja bede z kosa szedl na przeciwnikow uzbrojonych w ostrza, czy palki? Zartujesz? Maja mnie pociac na plasterki? Tylko do nieubrojonych... :wink:

Juz konczac zarty. Czasami zdarza sie jednak trzech nieuzbrojonych, ktorzy nie przyszli prosic na wesele.
K_P
PS. War, wyslalem Ci kiedys e-mail, dotyczacy Emerson Specwar, ktory masz na "skladzie". Jakbys znalazl chwie wolnego i odpowiedzial, to byloby niezle.
  • 0

budo_kubuś puchatek
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 4530 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

PiterM, fajny sprzecik, ale nie ma kolka, dziury do otwierania, a i klipa. :roll:
K_P
  • 0

budo_piterm
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 3170 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

PiterM, fajny sprzecik, ale nie ma kolka, dziury do otwierania, a i klipa. :roll:
K_P

Ma klipa, jak najbardziej (trochę go widać na ostatniej fotce, noszisz go tip-down). A otwierasz go "z flippera", jak np. Boa - więc po co kołek albo dziura? Flipperkiem to błysk :)
  • 0

budo_nick
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 166 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:Karate

Napisano Ponad rok temu

a jakie materiały??
tak tylko z ciekawości pytam :D
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024 : 2025