Zabezpieczenie antykorozyjne ostrza.
Napisano Ponad rok temu
Z mojego doświadczenia z pistoletem noszonym w pochwie IWB na gołym ciele wynika, iż nie wystarcza zwykła oliwa, bo pot ją wymywa. Wiem, że istnieje coś takiego, jak Tuf Cloth i amrine Tuf Cloth firmy Sentry Solutions. Jest to szmatka, która po przetarciu nią powierzchni pozostawia cienki, jakby woskowy film. Czy to jest rozwiązanie? Czy znacie coś innego?
Napisano Ponad rok temu
Istnieje pewien środek smarny w sprayu ( miałem go w puszce wielkości dużego WD - 40 ), jest to środek na bazie teflonu używany do smarowania łozysk i przekładni ( również precyzyjnych ), pracujących pod bardzo dużymi obciążeniami. Jego konsystencja jest podobna jak teflonu w sprayu ale pozostawia trwalszą warstwę na powierzchni metalu. Był on produkcji niemieckiej, niestety nie moge podać teraz jego nazwy ponieważ podarowałem go ojcu jako środek do smarowania kołowrotków wędkarskich ( bardzo go sobie chwali ).
Może wiec spróbować by czymś takim zabezpieczyć ostrze. Oczywiście procedurę trzeba by co jakiś czas powtarzać tak jak konserwację broni palnej.
Pozdrowienia
Black
pomyśl dwa razy - tnij raz.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
jak chcesz nim cos smarowac to nie polecam szybko zejdzie
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
tylko tu raczej chodzi o srodek wielkosci puszki od wd40 a nie o samo wd40 samo wd 40 jest dobre do oczyszczenia z rdzy
pozdrawiam
W pełni się z tobą zgadzam, WD-40 Swietnie czyści,penetruje i natłuszcza ale nie pozostawia TRWALEJ warstewki ochronnej.
Świetne do zabezpieczenia ostrza mogą okazać się
Teflon w sprayu i Grafit w sprayu.
dostępne są w dobrych sklepach wędkarskich(lub/raczej na zamówienie)
Uzywa się ich do konserwacji połączeń wyczynowych wędzisk nasadowych
Grafit regeneruje powierzchnię styku i uzupełnia ubytki a teflon tworzy warstewkę ochronną i zabezpiecza przed zakleszczeniem.
Obydwa środki pozostawiają suchą, cienką i dosyć trwałą powłokę.
Z uwagi na kolor do ostrzy w odcieniach stali leprzy będzie teflon a do czarnych grafit.
Firmy produkujące te środki to np. Maver i Sensas.
Cena nie powinna przekroczyć 30-50Pln
pozdrawiam Black
Pomyśl dwa razy-tnij raz.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
tylko tu raczej chodzi o srodek wielkosci puszki od wd40 a nie o samo wd40 samo wd 40 jest dobre do oczyszczenia z rdzy
Mam troche inne doswiadczenie z tym specyfikiem, fakt ze nie jest to grafit w sprayu, ale tez zapewne inna cena, a tez skuteczny.
Jak pisalem stosuje go do konserwacji mieczy, uzywanych jak najbardziej bojowo w roznych warunkach atmosferycznych.
Zabezpieczam je w ten sposob ze psikam srodek na szmatke, i przecieram nim miecz pozostawiam do "wyschniecia" - choc w zasadzie aby wyschlo dlugo musialo by schnac. Po uzytkowaniu ta sama szmatka jeszcze raz przecieram, na wyjazd nie trzeba brac calej puchy, wystarczy zwilzona szmatke w worku foliowym i to po prostu dziala, nie ma problemu z rdza. a i innymi brudami.
Ma srodek swe minusy, stosowanie troche uciazliwe, ale w wypadku konserwacji mieczy nie znam lepszej.
Ten kto ma chocby powieszony na scianie kuty miecz, ktory to kazdy odwiedzajacymusi pomacac wie co zostaje po takim macanku WD-40 sprawai ze bez obaw mozna dac macac do woli , pozniej szmatka i wsio.
Zas na rdze WD 40 choc jest dobry, to zalezy od tego jak mocno rdza wlazla, moze sie okazac ze bez pasty polerskiej sie nie obedzie.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jak będę miał kilka złotych na zbyciu to kupię na próbę i przetestuję na ostrzach z Carbon V ... chyba, że ktoś zrobi to pierwszy .
Dopadłem też firmę, która ma masę antykorozyjnych preparatów w ofercie. Właśnie posłałem do nich stronę A4 z pytaniami . Zdam relację po otrzymaniu odpowiedzi.
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
1. Importer smarów rowerowych firmy Finish Line poleca mi eksperymenty. Nie bardzo wiedzą co mi doradzić do noża.
Wpiszcie w [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] i zaawansowane "finish line" i ustawcie filtrację na polski, to wywali kilka stron z testami tych smarów robionych przez serwisy rowerowe.
2. odpowiedź z firmy Tikkurila Coatings:
Do zabezpieczenia przedmiotów takich jak ostrza noży polecam wosk pszczeli. Jeżeli malować to najlepiej farbami poliuretanowymi TEMADUR 20 i lakierami Temadur Clear.
Na to z tymi świeczkami sam nie wpadłem ... a takie stare rozwiązanie. Pytałem ich o "co będzie jak to wasze "x" zostanie mi na kanapce" i proszę jak ładnie podpowiedzieli .
Jutro pobawię się świeczką woskową i poeksperymentuję.
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Co od WD40 generalnie jest to srodek czyszczacy , wlasnie przed posmarowaniem TC , czyszcze noz WD40 i na to nakladam ten srodek.
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Jak tylko moj noz od bm do mnie dojdzie, kupuje militec-1.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Czy w takim razie nakladanie militecu na d2 czy np ats-32 nie jest wskazane ?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Mysle ze zrobie maly test na jakim weglowym ostrzu i zobaczymy sami
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ale doraźnie nie szkodzi.
Pozdr
Mithr
Napisano Ponad rok temu
Nie, no spoko, w takich ilościach nic nie poczujesz.
Ewentualnie ten delikatny posmak produktów ropopochodnych! Jakże dobrze znany, budzący sentyment u mieszkańców wielkiego miasta..!
Zmęczony jestem...
Pozdr
Mithr
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Mark II - po raz setny plus jeden
- Ponad rok temu
-
Strider raz jeszcze
- Ponad rok temu
-
Bagnet do AK47
- Ponad rok temu
-
Wielkie Brawo Dla Pitera
- Ponad rok temu
-
Sebenza ATS34
- Ponad rok temu
-
Nóż-trenerzy bądż osoby zajmujące się treningiem(śląsk)
- Ponad rok temu
-
Panowie Nożownicy ...
- Ponad rok temu
-
Antyczna Sebenza
- Ponad rok temu
-
Ciekawe, egzotyczne noze
- Ponad rok temu
-
Microtech - nadchodzace nowosci...