Strider raz jeszcze
Napisano Ponad rok temu
R.
Napisano Ponad rok temu
No co Ty Lordzie, wybierales noz pod katem pochwy? To tak jak by wybierac kobiete po sukience
Tyle ze i tak ja zdejmiesz jak co do czego
Eee, nie do końca. Ale patrzyłem w równym stopniu na pochwę, jak i na nóż.
Napisano Ponad rok temu
Jasne... dawajPiter jak się zgodzisz to mogę zapodać...w końcu dostałem od Ciebie R.
Napisano Ponad rok temu
1. uważaj, czy wycinając kształt pochewki uwzględniłeś prawo/lewo ręczność wzoru
2. kydex można ogrzać suszarką, ale to wymaga duuuużo czasu. Opalarka elektryczna lub piekarnik będzie o wiele lepszym rozwiązaniem. Ale uważaj, aby nie przegrzać materiału.
3. jeżeli zarysujesz lub zegniesz na zimno kydex i zrobi się w tym
miejscu biały, nagrzewanie tego miejsca przywróci mu pierwotny kolor.
4. zwróć uwagę, że formując pochwę składającą się w dwóch warstw kydexu należy zostawić sporo zapasu na górnej warstwie, kształtując ją później na ciepło wokół gardy!
Formowanie:
1. sprawa jest prosta i wymaga suszarki, opalarki elektrycznej (heat gun) lub lekko nagrzanego piekarnika.
2. połóz nóż na kydex i odrysuj. potem narysuj wzór pochwy układającej się wg linii noża. Pamiętaj, o odpowiednim rozplanowaniu prawo-lewo.
3. wytnij wzór, ale pamiętaj o zapasie na szerokości wokół gardy noża i na nity dookoła!
4. podgrzej kydex aż zmięknie (będzie trochę jak guma) i uformuj rękami (w rękawiczkach) wokół noża. Poczekaj aż wystygnie.
4a. dużo lepszą metoda formowania jest położenie noża między dwa kawałki miękkiego kydex'u a to wszystko między dwie warstwy dość sztywnej pianki poliuretanowej o grubości około 1 cal każda i przygniecenie tego płaską deską + kilkoma cegłami. Powstanie taka mini-prasa z wkładem ze sztywnej pianki. Tak się to powinno robić...
5. po wstępnym uformowaniu połącz nitami obie części pochewki nitując wokół noża.
6. podgrzej kydex jeszcze raz (lekko) i obracając nożem wewnątrz pochewki wyrób nieco luzu dla lżejszego wyjmowania noża
7. podgrzej górny kydex przy gardzie i uformuj palcem "zatrzask" przytrzymujący nóż w pochwie
8. wytnij dokładnie pochwę dookoła (ja robię to piłką ramową z włosowym brzeszczotem) i zaokrąglij i wyrównaj ksztaty np. na szlifierce lub po prostu papierem ściernym.
9. wypoleruj krawędzie drobnym papierem ściernym
10. zainstaluj (śrubami?) np. tec-lok lub klips czy belt-loop uformowany
termicznie z kydex'u
11. gotowe
Prawa autorskie - Piter
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam Black
Napisano Ponad rok temu
...ale Roberto zapodaj ogółowi gdzie ów kydex nabyć!
pozdr.
Napisano Ponad rok temu
To tak jak by wybierac kobiete po sukience
Tyle ze i tak ja zdejmiesz jak co do czego
Lord von Banan odpisal mu tak:
Eee, nie do końca. Ale patrzyłem w równym stopniu na pochwę
Przepraszam, pomylilem forum
Ktoredy do "NOZE - magia stali"?
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
POzdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Czas zbierac pieniążki, uff
Tatoine
Napisano Ponad rok temu
No to ja jeszcze swojego dorzucę...Niekompletna co prawda ale zawsze rodzinka WP
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Bagnet do AK47
- Ponad rok temu
-
Wielkie Brawo Dla Pitera
- Ponad rok temu
-
Sebenza ATS34
- Ponad rok temu
-
Nóż-trenerzy bądż osoby zajmujące się treningiem(śląsk)
- Ponad rok temu
-
Panowie Nożownicy ...
- Ponad rok temu
-
Antyczna Sebenza
- Ponad rok temu
-
Ciekawe, egzotyczne noze
- Ponad rok temu
-
Microtech - nadchodzace nowosci...
- Ponad rok temu
-
MT LCC ... waga ?
- Ponad rok temu
-
MT Amphibian a MOD Hornet na EDC (manualne)
- Ponad rok temu