Skocz do zawartości

Zdjęcie

techniki destrukcyjne w aikido

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
50 odpowiedzi w tym temacie

budo_uchideshi
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 881 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: techniki destrukcyjne w aikido

p.s.a co do atemi to jego zadaniem nie jest zniszczenie przeciwnika tylko wypelnienie luk w technice...

--takie jest moje zdanie--

Zapewniam Ciebie sopak że można zrobic takie atemi, po którym nie wstaniesz conajmniej do wieczora jesli zgarniesz je rano.. :wink:
  • 0

budo_niebieski
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 213 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Zaczyna trening destrukcyjny czego?? Aikido? rotfl

No właśnie o to mi chodziło, że albo ktoś się decyduje na trening sztuk walki, albo idzie się uczyć jakiś technik, które koniecznie muszą być "mordercze" - moim zdaniem z nastawieniem na tzw. mordobicie to nie będzie to pożądny trening. Ale ja mam skostniałe poglądy i trenuję sztukę walki bo mi to odpowiada i po prostu staram się to robić coraz lepiej.
I niestety :) nie wiem gdzie można się nauczyć bić na ulicy.
  • 0

budo_garry
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2514 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

I niestety :) nie wiem gdzie można się nauczyć bić na ulicy.

Jak to gdzie - na ulicy :)
  • 0

budo_garry
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2514 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Sorka to wyżej to był post Niebieskiego :|
  • 0

budo_niebieski
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 213 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Dzięki. To ja się pocę jak wariatka na sali, latam bez sensu w jakichś białych ciuchach :D - a trzeba było po prostu lecieć na osiedle.
I pwenie jeszcze nie trzeba by było tylu lat na to poświęcać :)
  • 0

budo_garry
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2514 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Nic nie pisałaś ze jesteś laseczką, w takim wypadku naucz sie strzelać z G-locka :D
  • 0

budo_szczepan
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 8153 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Nie wyglupiaj sie Niebieski(Niebieska??) zadna SW nie nauczy cie sie bic na ulicy. Nie masz wyboru, musisz leciec na osiedle.
  • 0

budo_sopak
  • Użytkownik
  • Pip
  • 26 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

To Ucideshi: jasne ze moze byc takie atemi-nie twierdze ze nie, ale uwazam, ze to nie takie atemi powinno byc w aikido, bo w innym wypadku nakladalibysmy pol treningu w worki...atemi powinno byc wplecione w technike, a czasami dobrze zroboine jest nawet oniemalo niewidoczne, bo co to za technika aiki, gdy po niej uke uczy sie rozpoznawac czlonkow rodziny:))..

pozdrawiam
  • 0

budo_mr smail
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 3937 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:Aikido

Napisano Ponad rok temu

hehe
duzo nowych idealistow na forum...

Szczepcio - klasyfikacja groznosci napastnika na 5 + :!:
  • 0

budo_nana
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 112 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Jeżeli skutki technik Aikido byłyby destrukcyjne to można powiedzieć, że techniki zostały źle zastosowane.

no właśnie, najgorzej jak człowiek jest pokojowo nastawiony, a wychodzi destrukcyjnie i potem trzeba sie leczyć :wink: albo reanimować uke :roll:
  • 0

budo_diabeł
  • Użytkownik
  • 3 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Obronić na ulicy może się każdy nizależnie od tego czy ćwiczy sztuki walki czy nie. Znam przypadki kiedy to został pobity karateka ćwiczący długie lata, znam osobiście człowieka który chodzi raz w tygodniyu na basen - w sytuacji kryzysowej kiedy został napadnięty wraz ze swoją dziewczyną ciemną nocką - sprawił taki łomot napastnikom że hej.
Wszystko zależy od naszej psychiki jak reagujemy w sytuacjach kryzysowych.
Jeżeli chodzi o Aikido jako walkę na ulicy sadzę że nie za bardzo się sprawdzi, ale jako samoobrona tak.
pozdrowienia Mrs. Smail :twisted: :lol:
  • 0

budo_komban
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 327 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

W Aikido wszystkie techniki są destrukcyjne, wystarczy popatrzeć ile kontuzji na treningach po tych wsszystkich zakładanych z miłością i harmonią nikyo i kotegeshi :evil: :evil:
  • 0

budo_kubutek
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 606 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Mysle, ze biorac pod uwage filozofie aikido w realnej sytuacji, wlasnie aikodo powinno pozwalac na obronienie sie bez destrukcji.

Bardzo łatwo dojsc do tego poziomu, taki trening polega np na łączeniu z kosmosem, tuleniu do drzew, mozna jeszcze podlac kwiatki albo przeprowadzic emerytke na druga strone jezdni. :lol:

Ciekawi mnie jak wyglada jak ktoś "niedestrukcyjnie" stosuje :D sankyo wykonane na ulicy :) ,
jeżeli juz decyduje się na taki samobój to czy kładzie grzecznie pana na ziemi czy raczej upier... mu nadgarstek w 3 miejscach

W końcu to sztuka i nie wolno nikogo broń boże skrzywdzić na ulicy :lol: :lol: :lol: .

A może ktoś znalazł "na ulicy" takiego cwaniaka co mu kotegaeshi skoczył, a nawet jak skoczył to się nie obtarł 8O :lol:
(bez Atemi ofkoz)
Buahahaha!!!

Nawet klocki Lego są destrukcyjne

Niewielu idealistów przetrwa, reszta zginie zgodnie z teoria ewolucji Darwina

Rzuca się nieprzytomnymi
  • 0

budo_jas
  • Użytkownik
  • Pip
  • 38 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

bardzo podobała mi się klasyfikacja Napastników
Ten ostatni jest często spotykany na siłowniach i meczach w pruszkowie ;)
A tak serio niestety obecnie jedyni poważni przeciwnicy jakich można spotkaćna ulicy są tego pokroju że jakakolwiek niedestrukcyjna technika nie zrobi na nich wrażenia no najwyżej bardziej się wkurzą Do piero coś z ich podwórka robi na nich wrażenie ale to już kryminał
A technikę którą ja polecam na ulicę jest
Chodź tam gdzie jest bezpiecznie
A jeśli już wejdziesz między wrony muśiszbyć cwańszy od djabła :twisted:
  • 0

budo_combat
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 3360 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Obronić na ulicy może się każdy nizależnie od tego czy ćwiczy sztuki walki czy nie. Znam przypadki kiedy to został pobity karateka ćwiczący długie lata, znam osobiście człowieka który chodzi raz w tygodniyu na basen - w sytuacji kryzysowej kiedy został napadnięty wraz ze swoją dziewczyną ciemną nocką - sprawił taki łomot napastnikom że hej.
Wszystko zależy od naszej psychiki jak reagujemy w sytuacjach kryzysowych.

:lol: :lol:

Tak - ale wszystko zależy też od sytuacji. Zdecydowanie rzadziej trenujący SW przegrywają (nie mówię o sytuacjach 7/1). Nie trenujący ma o ileś procent mniejsze szanse - PROSTE?
  • 0

budo_jas
  • Użytkownik
  • Pip
  • 38 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Aby komuś obić " :D " wystarczy chodzićna siłownię(braćdużo sterydów") ;) albo uprawiać jakiś sport wyczynowo na wysokim poziomie fizycznym np gimnastykę artystyczną
Nie trza koniecznie uprawiać SW
A może nawet starczy byćskinem lub kibolem :?
  • 0

budo_combol
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 169 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

A mnie sie wydaje ze kto szuka zaczepki ten znajduje. Jedno wyzywajace spojzenie i wszystko jasne: wojna. Wszystko kwestia nastawienia.

:idea: Jedna z zasad aikido mowi by sie nie angazowac w walke.

Moze wystarczajacym sposobem na nieangazowanie sie jest ATEMI :splat: i ucieczka (na zgory upatrzone pozycje) a nie pyskowki kto ma wiekszego. :box:

badzmy sprytni i rozsadni. :wink: a nie tylko :paker:
  • 0

budo_combat
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 3360 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Aby komuś obić " :D " wystarczy chodzićna siłownię(braćdużo sterydów") ;) albo uprawiać jakiś sport wyczynowo na wysokim poziomie fizycznym np gimnastykę artystyczną
Nie trza koniecznie uprawiać SW
A może nawet starczy byćskinem lub kibolem :?

Mylisz się... Samoobrona to co innego niż "obicie kogoś". Zwykle napastnik nie skacze do silniejszych - a to oznacza że do "potłuczenia" wybierzesz jakiegoś cieniaka. A na ulicy zaatakuje Cię ktoś sądzący że jest silniejszy ew. grupa.

A bajki z aktywnością fizyczną, sportami - to zostawcie dla kogoś innego... Skini i kibole - mają PRAKTYKE (czego aikidocy mogliby zazdrościć :wink: :) ) - wielu zawodników może na ulicy dostać wp.... bo trenują sobie sportowo - a ktoś się leje na ostro na ulicy... A zresztą pogadajcie z marcinem954...
  • 0

budo_combat
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 3360 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

A mnie sie wydaje ze kto szuka zaczepki ten znajduje. Jedno wyzywajace spojzenie i wszystko jasne: wojna. Wszystko kwestia nastawienia.

:idea: Jedna z zasad aikido mowi by sie nie angazowac w walke.

Moze wystarczajacym sposobem na nieangazowanie sie jest ATEMI :splat: i ucieczka (na zgory upatrzone pozycje) a nie pyskowki kto ma wiekszego. :box:

badzmy sprytni i rozsadni. :wink: a nie tylko :paker:

Taa, ale nie można zawsze uciekać. Nie można też całe życie się chować i uciekać. Ja wiele sytuacji rozwiązałem jak ktoś się głupio patrzył czy miał jakieś wątpliwości - i to samym nastawieniem, nie bójką.

Czasem trzeba eliminować - a aikido się do tego nie nadaje, przykro mi (oj zaraz będzie dyskusja :X :lol: ). EOT.
  • 0

budo_combol
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 169 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

no tak Aikido to sztuka pokoju a nie wojny (na spojzenia i podniesione podbrodki),

:!: idealnie byloby znalesc takie slowa ktore zalatwia kazda grozna sytuacje.

Ale nie w stylu spier... bo ci qrwa leb upier.... i naszczam do srodka :twisted: , tylko moze : ochlon czlowieku nie rob zamiesznia 8) (oczywiscie kontrolujac sytlacje strategicznie)

Ale spoko, sam czesto uzywam lokci, kolan i glowy na treningach , trzeba to umiec niezaleznie od przekonan. 8)
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024