Napisano Ponad rok temu
Re: Aikido jako kata???
Witam,
Niestety tak jak pisałem we wcześniejszych postach miałem jedynie okazję u mojego Senseia pooglądać kasety zarówno instruktażowe jak i inne z Kancho Shiodą. Tego materiału jest jakieś może z 20 kaset video albo i więcej.
Kihon jest to w rozumieniu szkoły Yoshinkan, podstawa. Mamy Kihon waza, czyli techniki podstawowe, Kihon Dosa są to kata, które się wykonuje samemu, bez broni lub z bronią (bokken, jo, tanto), lub z partnerem. Dodatkowo mamy Resnosku Dosa, odpowiednia kombinacja ćwiczeń kihon dosa połączona w całość tak, że za jednym razem można wykonać i prawą i lewą stronę. Sorry za opis, ale nie mam talentu do opisywania technik lub ćwiczeń. Tak nawiasem mówiąc chętnie czytam Twoje posty, ponieważ nie ograniczają się one do wyjazdów personalnych.
Treningi nie muszą wyglądać widowiskowo, muszą zawierać duża ilość szczegółów technicznych pozwalających na wykonanie techniki bez użycia siły. Pokazy są dla publiczności to całkiem co innego. Trening to Budo, pokaz to Show- Widowisko.
Kihon Dosa zawiera w sobie 6 ćwiczeń: Tai no henko ichi, Tai no henko ni, Hiriki no yosei ichi, Hiriki no yosei ni, Shumatsu dosa ichi, Shumatsu dosa ni. Te same ćwiczenia wykonuje się w parach, dopiero sobie teraz przypomniałem, że w Książce Kancho Gozo Shiody “Dynamic Aikido” jest pokazana cała Kihon Dosa z partnerem i z objaśnieniami na o wiele wyższym poziomie aniżeli ja mógłbym kiedykolwiek stworzyć. Poza tym w tej książce Kancho G. Shioda wykonuje Kihon Dose z partnerami, którymi są obecny Kancho Kyoichi Inue oraz Seishi Terada Sensei.
Kihon dose wykonuje się na każdym treningu. Można ją wykonywać nawet wtedy, gdy nie ma się dostępu do dojo oraz do partnera. Ja mogę powiedzieć, co mi daje i czym jest dla mnie, ponieważ za innych nie chciałbym się wypowiadać. Kihon dose można porównać do fundamentów budynku, jeżeli ona jest słaba to całe Aikido będzie słabe. Zasadniczo uczy ona równowagi, silnej i stabilnej pozycji, kontroli nad biodrami i łokciami, i oczywiście kręgosłupem. Ciągłemu utrzymywaniu linii centralnej. Z drugiej strony Kihon dosa to tak jak klocki LEGO, jak już masz właściwe klocki to potrzebny jest ci plan do zbudowania budynku, tym planem są Kihon waza (techniki podstawowe). Jak się dokładnie przyjrzysz technikom podstawowym to są w nich dokładnie ruchy z Kihon Dosa te klocki. Są jeszcze Henka waza, (czyli techniki zaawansowane), ale to już wybiega poza twoje pytania.
Pytałeś, co daje kihon dosa dla treningu na normalnej prędkości. Może odpowiem na to w ten sposób, są różne podejścia do Aikido, jedno z nich to od szczegółu do ogółu, inne to od ogółu do szczegółu. Zadne z nich nie jest złe. Yoshinkan to jest po prostu to pierwsze podejście.
Osu!