ROKOPASZNYJ BOJ i SYSTEM VASILIEVA
Napisano Ponad rok temu
Z góry dzięki
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Rosyjskie sztuki walki to:
slowiano-goricka borba(Biełow), sieć, russkij styl(Kadocznikow), sistiema(Riabko, Vasilijew), kułacznyj boj, sambo(Oszczepkow, Charłampiejew, rosyjskie judo), bojbo(rosyjskie taekwondo), Skobar, Ross, Bojewoj Gopak(Piłat, Lwow), Słada, Sibirskij Wiun, i inne...
Więcej można poczytać pod adresem :
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
oczywiście po rosyjsku...
Sistiema(system) jest jedną z powyższych szkół, ale różni się tym, że dzięki Vasilijewowi stała się znana w USA i stamtąd jest propagowana na całym świecie. Technikę bardzo ciężko opisać, nie jest podobna do szkół japońskich, po prostu trzeba to zobaczyć.
Jakby interesowały cię podręczniki Rosyjskich MA pisz na priwa.
Napisano Ponad rok temu
Od momentu, kiedy zadałem to pytanie trochę czasu minęło i wydawało mi się, że dowiedziałem się wszystkiego (trochę do tego podocierałem ), ale ty znów musiałeś zarzucić mi nazwami, które teraz będe odgrzebywać
...ale to już moja brożka...
jeszcze raz dzięki
Napisano Ponad rok temu
Ogólnie styl na pierwszy rzut oka wygląda bardzo podobnie do Aikido. Samoobrony są bardzo płynne i wykorzystują siłę przeciwnika.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Wosiu
Napisano Ponad rok temu
Posiadam rosyjską książkę pt. "Rukopasznyj boj" i jest to poprostu karate. Tak więc faktycznie określenie r.b. można tłumaczyć jak "walka wręcz" - a nie jakiś konkretny styl czy szkołę!
Giro - w MWD nie ma Specnazu - jest OMON /no chyba że miałeś na myśli Specnaz i Osnaz pisany z małej litery/.
Pozdrawiam.
Napisano Ponad rok temu
Pyton
A co do specnazu MWD zajrzyj :
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Tu znajdziesz odpowiedź.
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam.
Napisano Ponad rok temu
Doskonale znam książki Suworowa a właściwie Władimira Bogdanowicza Rezuna, zarówno Akwarium, GRU i Specnaz. Mam jedną uwagę do Twojej wypowiedzi.
Po prostu za bardzo jednostronnie patrzysz na Suworowa.
Niestety w tych opracowaniach jest sporo luk.
1. Akwarium jest powieścią, a nie dokumentem. Rezun nie był oficerem GRU w przy ambasadzie ZSRR Wiedniu tylko przy jakiejś agendzie ONZ w Genewie. Specnaz jest raczej zbiorem reportaży z życia żołnierzy specnazu, niż opisem lub ogólną charakterystyką. GRU zostało wydane w Polsce niekompletne. I jeszcze jedno - od 1978 roku Suworow nie ma dostępu do tajnych informacji AC i wywiadu.
2. Specnaz nie jest oficjalną nazwą używaną w Armii Rosyjskiej (przedtem Armii Czerwonej). Nazwę tę a właściwie skrót od Otriady Specjalnogo Naznaczenija (oddziały specjalnego przeznaczenia) wymyślili oficerowie AC między sobą. Później stała się ona popularna na świecie dzięki Suworowowi i Vasiljewowi. Tym bardziej nie jest ona zastrzeżona dla sił Spec. Przez. GRU - Specnaz GRU.
3. Specnaz okręgów wojskowych nie podlega bezpośrednio GRU jak sugerował Suworow. Oczywiście jak każdy pododdział AR wykonuje rozkazy Sztabu Generalnego, w tym GRU, ale swe zadania wykonuje na rzecz konkretnego frontu - okręgi wojskowe podczas wojny przekształacają się we fronty np. białoroski, kaukaski itp. - oczywiście w ramach doktryny sił specjalnych i rozpoznania dalekiego zasięgu. Bezpośrednio pod SG podlegają tylko trzy zawodowe pułki specnazu, wykonujące rozkazy GRU.
4. W mediach nie używa się określenia Osnaz (ON) tylko raczej OMON - Otriad Milicji Osobowego Naznaczenija. Są to pododdziały MWD (rosyjskie MSW) mające za zadanie utrzymanie porządku wewnętrznego w Rosji. One to odpowiadały za interwencję zbrojną w państwach bałtyckich podczas ich usamodzielniania się. Niewiele osób wie że właśnie armia czerwona powstrzymała te jednostki przed masakrą na Litwie. Na Łotwie i w Estonii już nie próbowały.
5. Poddodziały specnazu MWD są oddiałami specjalnymi do likwidacji sił specjalnych na zapleczu własnej armii. Współdziałają one z liniowymi oddziałami MWD. lub wykonują operacje chirurgiczne samodzielnie likwidując wrogie oddiziały Sił Specjalnych. Również one odpowiadają za likwidowanie jednostek które zdezerteowały z linii frontu podczas wojny.
6. Pododdziały specnazu wojsk ochrony pogranicza - ? nie mam na ich temat żadnych informacji. mogę tylko spekulować, że dokonują szybkich rajdów w celu wyłapania osób, którym już udało się przekroczyć granicę Federacji Rosyjskiej.
7. Jeszcze pozostaje sprawa Brygady Specnazu Armii Czerwonej Albatros dowodzonej przez płk. Riaznikowa. Była ona czymś w rodzaju oddziału najemników wykonujących zadania na rzecz różnych krajów, które walczyły o utworzenie demokracji ludowej, czy to w Afryce, czy w Ameryce. (lata siedemdziesiąte XXw.), o której Suworow nie wspomniał ani słowa. Była to jednostka podległa bezpośrednio pod Sekretarza Gen. KC KPZR.
Napisano Ponad rok temu
5.(cd) Do jednostek specnazu MWD zaliczają się: "Vitiaz", "Rus", "Rosich", "Skif", "Grom", i inne...
8. Specnaz FSB (Federacyjna Służba Bezpieczeństwa) składający się z dwóch jednostek : Alfa i Wega (Wympieł) wykonujące zadania antyterrorystyczne (Alfa), oraz przeciwdywersyjne zwłaszcza dotyczące ochrony obiektów nuklearnych (Wega).
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Tonfa (ew. pałka) vs. nóż
- Ponad rok temu
-
PARTER - SAMBO czy BJJ ?
- Ponad rok temu
-
Krav Maga a parter
- Ponad rok temu
-
Mity o combatach: "Systemy te uczą zabijania w 40 h&quo
- Ponad rok temu
-
szutki walki i...służba wojskowa
- Ponad rok temu
-
yeah - bezpieczenstwo i samoobrona! rotfl
- Ponad rok temu
-
Combat obecnie: cywile i armia.
- Ponad rok temu
-
co by bylo gdyby?
- Ponad rok temu
-
instruktor krav-maga otruty?
- Ponad rok temu
-
Palki, Zapalki , Kije i Tonfy (Do SaszaK-a)
- Ponad rok temu