Amphibian MA/SW BC
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Amph nie jest fighterem bo:
1. penetracja jest przecietna.
2. klips jest tip down (chyba tak sie to nazywa). I co? No i to ze nie sposob go bardzo szybko wyjac w razie potrzeby co juz zdazylem sprawdzic "na sucho".
3. troche gruby.
Dwie najwazniesze rzeczy - punkt 1 & 2 wykluczaja go w moich oczach jako noz do samoobrony tym bardziej jako "noz do walki".... pomyslcie ze w razie czego na wyciagniecie kozika bedziecie miec gora 1 s. Wyobrazcie sobie klimat tuz przed starciem z jakims wytrenowanym i szybkim kick-bokserem na przyklad i mysle ze to nakresli szkic sytuacji....
Obronic sie nozem mozna ale nie jest to fighter!
PS skad ta moda na Amphibiany?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
zarowno w wersji auto jak i manual klips jest osadzony tak ze noz nosisz tip up a nie down jak napisales (czubkiem zlozonego ostrza w gore )
...albo masz "dziwnego" ampha
w swojej ocenie skupiasz sie na 3 rzeczach...jesli chodzi o penetracje piszesz ze przecietna...Seiken ze wystarczajaca....ja szczerze mowiac jeszcze nie sprawdzalem, wiec tego punktu nie skomentuje
jesli chodzi o szybkosc dobycia...wydaje mi sie ze to kwestia trenigu, ja trenuje z moim kilka dni (wersja auto) i jestem zadowolony na razie z efektow...nie jest to wave ani klinga stala...ale moze byc...pomijajac drobny fakt ze jak sie cos swieci noz powienien juz dawno byc w lapie i czekac na "klik" (lub "flip" w manualu :wink: )...jak go masz do konca w kieszeni to albo nie myslisz taktycznie albo spales idac ulica
wreszcie trzeci twoj punkt...grubosc...sprecyzuj czego...klingi ? no dla mnie to akurat zaleta ...noza ?...przeciez on wcale nie jest gruby
Napisano Ponad rok temu
a teraz zerknij na wyrazne zarysowane false edge w Mark II Stealth dla kontrastu:
widac roznice?
piszac 'grubosc' mialem na mysli grubosc klingi rzecz jasna. Zaleta to jest dla noza uzytkowego jak na fightera to jest nice gruby... ale to moje osobiste odczucie i wiekszy nacisk klade na false edge.
natomiast wytrenowac to sie mozna we szystkim. Tylko zauwaz ze wszystkie automaty typu fighter/tactical maja klips tip down (czy cholera wie jak to zwali), w kazdym badz razie poczatek klipsa jest tuz przy klindze. Ulatwia to bardzo szybkie dobycie gdyz po wyjeciu kciuk mimowolnie laduje na przycisku, w przypadku tip up jak u Amphibiana Auto noz trzeba ukladac w dloni zanim nacisniemy guzik. Poza tym Amph ma (przynajmniej u mnie) specyficzny klips ktory dosc mocno sie trzyma krawedzie kieszeni (tez widac na zdjeciu) przy wyciaganiu tak jakby zahacza sie dwa razy....
Popatrz na umieszczenie klipsa US SOCOM, Hawka, automatow z MoD.
Napisano Ponad rok temu
Raz Microtech robi wszystkie noze z twardym i dosyc mozno trzymajacym klipem , wiec to sprawa wyregulowania.Zreszta problem jest z wlozeniem noza a nie jego wyjeciem.
tip up or down , zeby nie bylo problemow , tip up - to czobek noza do gory i to jest mocowanie klipa uznawane za najlepsza do szybkiego wyciagania noza.
Dlaczego , w tej pozycji dlon juz w kieszeni praktycznie ma prawidlowy chwyt na rekojesci , kciuk jast na kolku lub na przycisku do otwierania przy auto. Przy odwrotnym ulozeniu noz trzeba wyjac przekrecic w dloni i otworzyc.
Dajesz na przyklad MOD czy Hawk ( fighter ?) , a moze popatrz na Emersona ,Al Mara , Benchmade , Piranha , White Wolf...pisac juz mi sie nie chce.
Jaka penetracja jest OK a jaka nie , generalnie kazda penetracja ciala ludzkiego powyzej 1,5 cm jest grozna czy Amph tego nie osiagnie , bez przesady , czasy rycerzy w kolczugach juz sie skonczyly.
Jak juz pisalem ja swoje noze testuje u kolegi rzeznika na miesie i zapewniam ze Amph , wbija sie grubo powyzej 1,5 cm.
Czy amph jest fighterem .... nie , jak pisalem dla mnie zaden folder nie jest fighterm , nie ma nawet takiej klasyfikacji , sa "tactical folder knives " , nie ma czegos takiego jak " folder fighters ".
Grubosc noza , moze sprobuj jaka penetracje maja Emersony , czy prost Buck Strider . Pewnie ze szpilka latwiej i glebiej sie wbije niz gwozdz , ale czy to znaczy ze jest juz fighterem.
Zresazta kazdy lubi to co lubi i dlatego swiat jest taki a nie inny
Napisano Ponad rok temu
zerknijmy na emersona i BM
Napisano Ponad rok temu
Benchmade robi auto od lat i nie maja one nic wspolnego a manulami , to inne modele , to samo Pirancha , White Wolf , Dalton czy Pro Tech.
Wez na przyklad OTF , jak maja zamocowany klip?
Wybraz sobie wyjmowanie go z kieszeni ostrzem do gory?brrrr....
Automat czy manual , przy tip up , kciuk naturalnie kldzie sie na rekojeci i noz jest ready to go jzu w prawidolwym uchwycie.
Napisano Ponad rok temu
Tylko zauwaz ze wszystkie automaty typu fighter/tactical maja klips tip down (czy cholera wie jak to zwali), w kazdym badz razie poczatek klipsa jest tuz przy klindze. Ulatwia to bardzo szybkie dobycie gdyz po wyjeciu kciuk mimowolnie laduje na przycisku, w przypadku tip up jak u Amphibiana Auto noz trzeba ukladac w dloni zanim nacisniemy guzik.
W auto trzeba dobrze ulozyc reke zanim sie wcisnie i klips tip up przyspiesza to dosc znacznie.
dark lord cos Ty sie tak uczepil tego auto? :wink: W temacie jest wyraznie zaznaczone ze chodzi o wersje Manual poniewaz z roznych powodow wyeliminowalem Auto i nie potrzebuje kolejnych argumentow zeby sie do niej zniechecic, wolalbym info na temat wersji zwiazanej z tematem.
BTW jesli chodzi o penetracje to uwazam ,ze jezeli Amph przebija sie na testach przez rozne tworzywa sztuczne, wbija sie w drzewa itp. to spokojnie poradzi sobie z cialem nawet jezeli jest ono chronione warstwa odziezy. Chyba ze masz stalowe implanty? bo drewniana noga nie jest rozwiazaniem problemu :wink:
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
BTW jesli chodzi o penetracje to uwazam ,ze jezeli Amph przebija sie na testach przez rozne tworzywa sztuczne, wbija sie w drzewa itp. to spokojnie poradzi sobie z cialem nawet jezeli jest ono chronione warstwa odziezy.
No w sumie racja, tylko ten noz nie przebije kamizelki taktycznej. A noz okreslany jako 'fighter' bo o tym byla mowa raczej powinien byc do tego zdolny
Chyba ze masz stalowe implanty? bo drewniana noga nie jest rozwiazaniem problemu :wink:
No jasne! Jestem cyborgiem, nie wiedziales? :wink:
Napisano Ponad rok temu
tylko czy jaki kolwiek folder mozna nazwac fighterem ? (co zauwazyl slusznie Seiken) :? ... tego typu noze sa nazywane "tactical"....amph jest tacticalem ze wskazaniem jako uzytkowy EDC....tudziez uzytkowym EDC z taktycznym rodowodem
dwa jak ty chcesz nozem przechodzic kamizelki taktyczne...to chyba jestes nie po tej stronie barykady...co
Napisano Ponad rok temu
a to kto to napisal? co?
nie rozumiem co tez insynuujesz mowac ze jestem nie po tej stronie barykady, lepiej zostawmy zreszta ten temat...
Napisano Ponad rok temu
druga strona barykady = wspomniales o przebijaniu kamizelek taktycznych....sorry ale sie raczej nie widuje 'bad guy's' w kamizelkach (no dresa czy skina w tacticalu jeszcze nie spotkalem ) tylko raczej wlasnie policje, mundurowych etc...chyba :?
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Busse Combat do lasu - który najlepszy
- Ponad rok temu
-
Słodka naiwność :-)
- Ponad rok temu
-
Japonskie kamienie wodne...
- Ponad rok temu