Benchmade 710 - bardzo pierwsze wrażenia
Napisano Ponad rok temu
dziwny zapach :wink:
nóż sprawia wrażenie solidnego kawałka metalu, chociaż nie wydaje się cięższy od mojego poprzedniego foldera[mniejszy model CRKT Crawford Kasper]
pierwsza ofiara - rozcinałem zgrzewkę wody mineralnej [ostrożnie i delikatnie] i w pewnym momencie poczułem na nodze coś mokrego ...
... zadrasnąłem butelkę [leży teraz na boku i czeka na wypicie]
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
rozcinałem zgrzewkę wody mineralnej [ostrożnie i delikatnie] i w pewnym momencie poczułem na nodze coś mokrego ...
kurde... ...normalnie pomyslałem, że aż tak bardzo się podnieciłes tym "kozikiem"
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Nastepnym razem zlap butelke silnie jedna reka a druga sprubuj odkrecic
Jakby gkozi tak lubil robic, toby sobie Benchmade'a nie kupowal...
Napisano Ponad rok temu
inne spostrzeżenia:
-ostrze chodzi płynnie ale blokada [kołek ślizgający się po tylnej części ostrza ]wymaga chyba nasmarowania - tylko czym? [nie zamierzam kupować jakiegoś specjalnego oleju żeby wpuścic jedną kropelkę]
-fajny kształt rękojeści , ciężko opisać ale dobrze się trzyma
-w pracach pseudokuchennych całkiem nieźle [czasami grubość ostrza jest odczuwalna np. przy przekrajaniu jabłka]
-cięcie linki czy struganie drewna też ok [na tyle na ile było konieczne - nie robiłem specjalnych testów] , w najblizszym czasie spróbuję coś wystrugać i wtedy będę miał większe pojęcie o ergonomii i być może trzymaniu ostrza
Napisano Ponad rok temu
Zaprodukuj się jeszcze qkozi, napisz wszelkie wrażenia...
Bo swego czasu (nieodległego) myślałem o 710 całkiem poważnie i kto wie, czy mi nie wróci...
Jak ze sztywnością konstrukcji?
Pozdr
Mithr
Napisano Ponad rok temu
z tego co widac to bardzo sztywny [chociaż nie mam za bardzo z czym porownac - mam tylko Crawford Kasper 6782 [[mniejszy]], no i nie będę wkręcał w imadło i wyginał, tak na oko mogę używając 70% siły oburęcznie wygiąć o 1-2mm [tzn. skręcić rękojeść albo wgiąć linersy]
właśnie założyłem stronę www i powrzucam trochę zdjęć
okorowałem dzisiaj maly pieniek brzozowy - minimalny albo żaden spadek ostrości [chociaż tak od nowości to raczej nie była brzytwa]
jeszcze raz powtórzę - bardzo mi leży rękojeść a szczególnie to rozszerzenie i karbowanie przy ostrzu
jest odpowienich rozmiarów - wystarczająco mały [jest moim EDC] i wystarczająco duży żeby ukroić chleb [bo sznurek przeciąć albo wbić w coś można nawet 2" ostrze]
c.d.n.
Napisano Ponad rok temu
zwróćcie uwagę na grubość grzbietu noża - jakiekolwiek prace CRKT bez rękawic mogą skonczyć się kontuzją palca
nie wiem po co az 5 śrubek w CRKT , BM ma 3 no i są lepiej wkomponowane w okładzinę[tzn. czarne]
chociaż BM jest większy [1-1,5 cm] to wagi są zbliżone
grube linersy w BM [ z wyciętymi otworami], widać też podkładki [chyba z brązu] , w CRKT są z plastiku
ostrze BM praktycznie dwa [albo i trzy] razy większe ponieważ ząbki mają ograniczoną liczbę zastosowań [przynajmniej dla mnie]
kołek w BM budził moje zastrzeżenia - jest bardzo blisko okładziny i praktycznie nie wystaje ponad nią - okazuje się jednak,że działa
bardzo wygodna rękojęść BM w różnych chwytach
jeszcze raz ostrza - CRKT ma na początku ząbki,dlatego przy precyzyjnych pracach gładkim ostrzem jesteśmy zmuszeni opierać kciuk na fałszywym ostrzu - bardzo niewygodne i ... bolesne
do zalet CRKT można zaliczyć dodatkową blokadę blokady ; )
niestety mimo,że ma kołek z obu stron ostrza to nieprzekładalny klips i blokada liner-lock [z definicji] sprawiają,że leworęczni mają pewne problemy
BM 710 daje naprawdę równe szanse prawo i leworęcznym
[sorki za jakość zdjęć - spieszyłem się]
Napisano Ponad rok temu
Serdeczne dzięki za nie i za info różne... Pewnie się jednak skuszę kiedyś, to mi wygląda na dobry początek z BM...
Na razie mi chodzi po głowie coś duużo większego na wakacje...
A mógłbym zapytać jak, gdzie kupiłeś? (I za ile?)
Sorry, jeślim niedyskretny bardzo. Ew. mail?
Dzięki
Pozdr
Mithr
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
...aaa podkladki w CRKT sa z teflonu!
Napisano Ponad rok temu
Nie rozumiem tez tego tekstu odnosnie kontuzji palca - chociaz stop.. bywaja rozni ludzie o roznej zdolnosci. Wglebienie daje wygode i pewnosc po otwarciu oraz umozliwia latwiejsze i szybsze otwarcie noza (wieksza dostepnosc skraca czas ).
Jak zabki przeszkadzaja (ja np lubie miec jeden z nozy jako pol-serrated) to mozna przeciez zawsze kupic bez.
Napisano Ponad rok temu
Czy moglbys zrobic jedno zdjecie z profilu, dokladnie prostopadle, tak zeby dalo sie go odrysowac?
...aaa podkladki w CRKT sa z teflonu!
oki ale zdjęcie czego? [rękojeści, ostrza,całości]
jak zwał tak zwał - wyglada jak biały plastik, chociaż nie powiem złego słowa [oprócz "plastik" ;) ] - pracuje lekko
Napisano Ponad rok temu
Z gory wielkie dzieki.
Napisano Ponad rok temu
Co do opinii odnosnie zaczepiania klipsu po stronie lewej stronie przy np CRKT 6773 - nie zauwazylem roznicy w zdejmowaniu i uzywaniu.
najlepiej to przedstawić na obrazku:
oba noże w lewej kieszeni spodni, klips na zewnątrz, wkładam rękę do kieszeni ,chwytam za klips i rękojeść[kciukiem] i wyciągam :
co mi w tej sytuacji łatwiej otworzyć?
gdyby nie było kołka z obu stron i wycięcia z obu stron to byłoby tragicznie, co do ruchów to dochodzi jeszcze obrócenie [przypominam,że chodzi o osobę leworęczną]Problem bylby jakby kolka nie bylo... CRKT dziala na zasadzie dwoch ruchow- sciagniecie i otwarcie (drugi ruch jest juz polaczony z zalaczeniem blokady lineara).
sorki-niedokładnie się wyraziłem - chodziło o pracę z kciukiem na grzbiecie ostrzaNie rozumiem tez tego tekstu odnosnie kontuzji palca - chociaz stop.. bywaja rozni ludzie o roznej zdolnosci.
ledwo mnie odratowali
tak też zrobiłemJak zabki przeszkadzaja (ja np lubie miec jeden z nozy jako pol-serrated) to mozna przeciez zawsze kupic bez.
Napisano Ponad rok temu
Calości 710, tzn. otwartego, zlozonego tez moze byc.
Z gory wielkie dzieki.
niestety znowu jest noc - dlatego ta lampa
Napisano Ponad rok temu
Tak wogole .. to jesli chodzi o noze to ja jestem obureczny co moge zaswiadczy i pokazac. Noze nosze dwa - staly po prawej stronie i folder po lewej stronie. Naprawde nie widze problemow z korzystaniem - wystarczy sie troche wprawic.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Microtech HAWK
- Ponad rok temu
-
Crowning ?
- Ponad rok temu
-
Wrocław a walka nożem
- Ponad rok temu