Czy Capoeira to sport...
Napisano Ponad rok temu
Czy Capoeira to sport ?!
Wynikła między nami ostatnio dyskusja na ten temat i nie pamiętam dokładnie jaki był jej finał, ale ciekaw jestem co inni sądzą na ten temat...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
sport (ang.) świadoma i dobrowolna aktywność fizyczna człowieka, polegająca na indywidualnym lub grupowym współzawodnictwie w wodzie, powietrzu i na lądzie, także na pokonywaniu czasu, przestrzeni, naturalnych lub sztucznych przeszkód i przeciwnika; wyróżnia się dwie podstawowe formy sportu: s. wyczynowy – nastawiony na osiągnięcie jak najlepszego wyniku oraz s. rekreacyjny – nastawiony na utrzymanie sprawności fizycznej, odprężenie i relaks.
Napisano Ponad rok temu
"gdyby capoeira zmieniono na sport, trzeba by wyjebac muzyke, tradycje, filozofie, cala kulture (...) zostawic tylko dwoch kolesi ktorzy graja ze soba (...) zwazyc, zmierzyc, podzielic na kategorie (...) wtedy to juz nie bylaby capoeira (...) tak jak to mialo miejsce z jujitsu... zrobiono to samo i z tego powstalo Judo"
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Sportowe cwiczenie jakiekolwiek sztuki walki bardzo ja splyca. Sport kladzie glowny nacisk na aspekt fizyczny. Wyczynowosc i usportowienie danej sztuki walki wplywa na splycenie jej aspektow kulturowo/tradycyjno/jakis tam. W kazdym razie o ile konkretna osoba moze "praktykowac" kulture zwiazana np. z Judo, boksem, czy zapasami, sport jako sam w sobie okresla sama teorie danej dyscypliny - jasne i proste zasady, kategorie wagowe, liczbowe, jasne metody oceniania.
Przy specyfice Capoeira, z reszta przy kazdej sztuce walki trudno stworzyc dyscypline sportowa na bazie systemu walki, bez odzierania go z pewnych aspektow.
Trening Capoeira to nie tylko skakanie salt i innych akrobacji. To akurat jest na samym koncu. Procz gry w roda, uczymy sie grac na instrumentach, poznajemy jezyk portugalski, uczymy sie piosenek, spiewu, wielu wielu rzeczy. Nie da sie calej tej wiedzy ujac w regulaminie. Metodologia kazdego treningu jest w najwiekszej mierze przekazywana z mistrza na ucznia poprzez slowo i praktyke. Nikt nigdy nie spisal calej wiedzy odnosnie Capoeira, gdyz sie po prostu nie da. Jest w niej tyle eterycznosci, ze pozbawiona tego nie bedzie niczym innym niz... sam nie wiem.
Sprobujcie sobie wyobrazic, jak chcielibyscie organizowac zawody capoeira. Juz cos takiego moim zdaniem jest naciagane, mimo, ze mozna i probuje sie. Ocena "kto wygral" jest bardzo subiektywna i bedzie tyle ocen ile ogladajacych.
Heh, tym postem chcialem omowic prosty problem, ale za bardzo mi sie nie udalo chyba. A takie na przykład Tai Chi - jak z tego zrobic sport w koncu aspekt fizyczny tez jest.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
"Capoeira to sport,kultura,ewolucja,walka,taniec oraz sztuka..."
Mysle wiec,ze chociazby bedac sztuka walki Capoeira staje sie juz sportem.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Mestre Acordeon, Kalifornien/USA
I think that Capoeira is a sport, but not exclusively a sport. My philosophy is: "The fact that there exist sporting competitions in Capoeira - in my opinion - doesn't make it inferior. If there is too much emphasis put on the sporting side, a fundamental characteristic of Capoeira, which is an art with many facets, will be convoluted: Capoeira contains philosophy, history and tradition, it comprises dance, art, story-telling. For me, Capoeira is an art with African roots which has all these elements, because Capoeira provides a perspective of the universe in which everything is connected.
Pozdrawiam.
Napisano Ponad rok temu
Można powiedzieć, że capoeira zawiera w sobie sport, ale także inne elementy takie jak tradycja, kultura... Przychylam się do tego zdania, bo parę osób po części to powiedziało.
Capoeira to narodowy sport Brazylii obok piłki nożnej.
To jest sport, ale nie tylko.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
hehe dobre Dopóki nie zacząłem trenować to byłem zdrowy :wink:sport to zdrowie
Napisano Ponad rok temu
Cóż... mówi samo za siebie:D
Napisano Ponad rok temu
Ktory klocek podac?
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
czym przymocowac cabase?
- Ponad rok temu
-
salto
- Ponad rok temu
-
Wspólne roda - rywalizacja między grupami czy zabawa?
- Ponad rok temu
-
Stronki z MP3
- Ponad rok temu
-
Wizytacja, Czwartek, 15 maja - drugie podejscie (AdG)
- Ponad rok temu
-
Co wam daje Capo ?
- Ponad rok temu
-
Jogo (duro/bunito) - filmy
- Ponad rok temu
-
JAK ZACZĄĆ ĆWICZYĆ???
- Ponad rok temu
-
Roda 11.V i pokaz w Silver Screen