Kanadyjskie materiały: CLOSE QUARTER COMBAT
Napisano Ponad rok temu
CLOSE QUARTER COMBAT, 1988 DND/MDN Canada.
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Pozdrawiam
P.S. Z tego co spojrzałem to bardzo ciekawy materiał, bardziej mi się podoba niż FM'y, np. są po koleji zdjęcia ruchu w danej pozycji, oznaczenia kierunków strzałkami, opis słowny punkt po punkcie poszczególnych ruchów.
Napisano Ponad rok temu
Ciekaw jestem czy znacie (pytanie do Combata przede wszystkim ).
Oj znam - b. fajny podręcznik. Zwłaszcza podoba mi się użycie garroty w rodziale Special Techniques. Szkoda że brak tam w ogóle parteru - ale to jeszcze nie ta epoka :wink:
P.S. Z tego co spojrzałem to bardzo ciekawy materiał, bardziej mi się podoba niż FM'y, np. są po koleji zdjęcia ruchu w danej pozycji, oznaczenia kierunków strzałkami, opis słowny punkt po punkcie poszczególnych ruchów.
Bo FM-y są RACZEJ dla trenerów - dla przypomnienia - podobnie MCRP-302B - to także materiały nie do nauki.
Zreszą ten podręcznik też:
"5. This publication is the basic reference for close quarter battle training in the Army. As
such it is intended for the use of qualified unarmed combat instructors."
"FM 21-150
Preface
This field manual contains information and guidance pertaining to rifle-bayonet
fighting and hand-to-hand combat. The hand-to-hand combat portion of this manual
is divided into basic and advanced training. The techniques are applied as intuitive
patterns of natural movement but are initially studied according to range. Therefore,
the basic principles for fighting in each range are discussed. However, for ease of
learning they are studied in reverse order as they would be encountered in a combat
engagement. This manual serves as a guide for instructors, trainers, and soldiers in the
art of instinctive rifle-bayonet fighting.
The proponent for this publication is the United States Army Infantry School.
Comments and recommendations must be submitted on DA Form 2028
(Recommended Changes to Publications and Blank Forms) directly to Commandant,
United States Army Infantry School, ATTN: ATSH-RB, Fort Benning, GA,
31905-5430."
Napisano Ponad rok temu
Cholera, myślałem że Cie zaskoczę Widzę, że znasz ten temat bardzo dobrze, ja osobiście nie wniknąłem jeszcze tak głęboko. A technika z "ręcznikiem" jest całkiem całkiem, zamiennie można użyć nawet podkoszulkaOj znam - b. fajny podręcznik.
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
A technika z "ręcznikiem" jest całkiem całkiem, zamiennie można użyć nawet podkoszulka
Pozdrawiam
Linka metalowa, czy struna - można od razu obciąć głowę; a zwykła lina - udusić.
Taa podkoszulek - osobiście to już wolę zacisnąć ręce w duszeniu (BTW: jeden gość na krav-maga: "cooo, ty trenujesz może zapasy" - jak złapałem go ze stójki ze łeb i sciągnąłem prawie do parteru w duszeniu :twisted: )
Napisano Ponad rok temu
Ale na fotkach by nie wyszło - więc dali "ręcznik"Linka metalowa, czy struna - można od razu obciąć głowę; a zwykła lina - udusić.
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
W dystansie uderzeń i kopnięć to czyste karate - szczerze odradzam zarówno przerabianie tego systemu do walk ultymatywnych jak i stosowanie w życiu. Typ udrerzeń to prawdziwa tragedia, (proszę zapytać bokserów co sądzą o gardzie i udrzeniach karate), bloki długaśne.
W dystansie zwarcia obrony są typu ju-jitsu, judo, troszkę ciut lepsze patenty.
Jako podręcznik militarny to jest chałturka w większości.
oczywiscie moim skromym zdaniem
to tyla.
Napisano Ponad rok temu
Kopnięcia też fatalne - np. kopnięcie proste na głowę
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Wojsko, policja - w czym ich szkolą??
- Ponad rok temu
-