Wojsko, policja - w czym ich szkolą??
Napisano Ponad rok temu
Myślę, że wartobyłoby sie dowiedziec w jakich systemach czy sztukach walki szkola sie nasze najlepsze jednostki. Ja osobiście jeszcze w wojsku nie byłem, ale kolega służył w 25. Brygadzie Kawalerii Powietrznej i tam szkolił się w C56. A jak to jest np. w 18. i 16. Batalionach Desantowo - Szturmowych czy jednostkach AT policji? Może ktos z was był w wojsku, policji ew. innej służbie mundurowej (Straż Graniczna, SOK) albo ma tam znajomego ? A może ktoś był albo ma znajomego w Gromie czy 1. Pułku Komandosów?
Piszcie, podzielcie się swoja wiedzą.
Napisano Ponad rok temu
Oficjalny program szkolenia walki wręcz tzw. zakresy przetworzony przez Kondrakiewicza z ju-jitsu, na bazie wycofywanego z armii ZSRR programu (z II Wojny Światowej).
W praktyce wygląda to tak, jeśli w jednostce jest facet z karate robi karate, jeśli z ju-jitsu robi ju-jitsu oczywiście obowiązkowe są zakresy.
W praktyce wygląda to czasmi dosć żałośnie.
Byłem świadkiem pokazu walki wrecz, rozpoznania w Lublinie, zobaczyłem karate i to do tego średnio nauczane.
No ale wszystko zapowiada się lepiej, bo liderzy Stowarzyszenia Krav Maga w Poznaniu (oficerowie WP), opracowali program mający zastąpić przestarzałe zakresy, oczywiście na bazie KM.
to tyla
Napisano Ponad rok temu
Podobnie wojsko - no ale jak ktoś lubi
Napisano Ponad rok temu
w jakiej sztuce walki byś nie był mistrzem to nie oprzesz się kuli cal 9mm a tych najchetniej jednak uzywają ludzie przeciw ludziom.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jeśli chodzi o SOK - to pytał mnie jeden SOK-ista o radę - jaką MA ma wybrać. Pisał, że kiedyś szkolili go w jakichś technikach ju-jitsu itp.
Zaleciłem mu KM...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Czy KRAV MAGA ma jakąs filozofie?
- Ponad rok temu
-
Zjazd Kraverow- LUBLIN weekend majowy
- Ponad rok temu